Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

mediaΔυνατά μπήκε το πρώτο δίμηνο του 2014 για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως προς τη λεγόμενη διαφημιστική δαπάνη καθώς το συγκεκριμένο διάστημα καταγράφεται συνολικά αύξηση κατά 20%. Αυτό βέβαια συμβαίνει έπειτα από σχεδόν μία πενταετία καθίζησης που οδήγησε σε «λουκέτα» διαφημιστικές εταιρείες και ΜΜΕ ή σε σημαντικότατες περικοπές όχι μόνο σε αμοιβές αλλά και σε προσωπικό.

 

Παρά την αύξηση πάντως που εμφανίζεται ως προς τα διαφημιστικά έσοδα, τα ΜΜΕ και ειδικά ορισμένα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα καθώς έχουν βρεθεί υπερχρεωμένα. Ορισμένα μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζουν νέες περικοπές σε κυρίως σε προσωπικό αλλά και σε περιεχόμενο. Κάτι που συμβαίνει συνεχώς την τελευταία τετραετία και δυστυχώς δεν φαίνεται να έχει σταματημό.

 

Πάντως, σύμφωνα με τη Media Services, o Φεβρουάριος που μας πέρασε έκλεισε θετικά ως προς τη διαφημιστική δαπάνη για όλα τα ΜΜΕ κατά 15,13% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2013. Τα διαφημιστικά έσοδα (πάντα με τη σημείωση ότι πρόκειται για ποσό το μέγεθος του όποιου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς δεν έχουν αφαιρεθεί φόροι, εκπτώσεις, ανταποδοτικές κ.ά.) έφτασαν τα 88,7 εκατ. ευρώ έναντι 77,1 εκατ. ευρώ τον περσινό Φεβρουάριο. Η μεγαλύτερη μάλιστα άνοδος (40,28%) εμφανίζεται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς που από τα 4,2 εκατ ευρώ πέρσι φαίνεται να έφτασαν τα 5,9 εκατ. ευρώ τον φετινό Φεβρουάριο.

 

Και στο δίμηνο τη μεγαλύτερη αύξηση (46,04%) σε διαφημιστικά έσοδα εμφανίζουν τα ραδιόφωνα φτάνοντας από τα 7,25 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013 στα περίπου 10,6 εκατ. ευρώ τον φετινό.

 

Στα κανάλια ο ΑΝΤ1 παρέμεινε και τον Φλεβάρη που μας πέρασε στην κορυφή με τα περισσότερα διαφημιστικά έσοδα φτάνοντας τα 16,95 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί πλέον το ΜΕGA με περίπου 15,13 εκατ. ευρώ. Στην τρίτη θέση είναι ο ALPHA με 8,1 εκατ. ευρώ και έπεται το STAR με περίπου 5,5 εκατ. ευρώ. Διαφημιστικά έσοδα καταγράφονται και στη Δημόσια Τηλεόραση που τον Φλεβάρη φαίνεται να προσέλκυσε 343.138 ευρώ. Πρόκειται βέβαια για μεικτά ποσά καθώς δεν υπολογίζονται, επαναλαμβάνουμε, φόροι, εκπτώσεις κ.ά., και το επισημαίνουμε και πάλι καθώς τα στελέχη των τηλεοπτικών σταθμών τονίζουν συνεχώς ότι τα πραγματικά έσοδα είναι πολύ μικρότερα. Πάντως, ΣΚΑΪ, EXTRA, NICKELODEON εξακολουθούν να μη δημοσιοποιούν τα έσοδά τους από τις διαφημίσεις παρότι καταγράφουν αρκετά διαφημιστικά μηνύματα, ενώ πλέον στην «παρέα» έχει προστεθεί και το Ε TV που τον περασμένο Φλεβάρη φαίνεται να μετέδωσε συνολικά 5.925 σποτάκια.

 

[email protected]

 

Scroll to top