23/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

Ενα πολύτιμο φυσικό αγαθό υπό εξαφάνιση

      Pin It

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, πέντε νέοι αυτοδιοικητικοί από διαφορετικές περιοχές συνυπογράφουν την ευθύνη των ΟΤΑ, προκειμένου να παρέχεται το νερό σε όλες τις γωνιές της χώρας:

 

«Κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, όπως αποφασίστηκε να καθιερωθεί στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη στο Ρίο ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας στις 22 Δεκεμβρίου του 1992. Το νερό αποτελεί το απαραίτητο συστατικό της ζωής και τον σημαντικότερο φυσικό πόρο του πλανήτη μας. Στη σημερινή εποχή, ενώ το νερό θεωρείται ένα αγαθό εξ ορισμού προσβάσιμο από όλους, υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και πολλοί άνθρωποι στον πλανήτη κάθε χρόνο πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού.

 

Σημαντικό ρόλο, αν όχι στην επίλυση του προβλήματος, τουλάχιστον στην εξομάλυνσή του μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μέσα από τις δομές που διαθέτει έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία των δημοτών και των κατοίκων, ώστε να κάνουν ορθολογικότερη διαχείριση του νερού. Εκτός από τα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, όπου παρατηρείται υπερβολική χρήση του νερού σε σχέση με τις ανάγκες των κατοίκων, η Περιφέρεια και κυρίως τα νησιά κατά τους θερινούς μήνες, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και της πτωτικής τα τελευταία χρόνια βροχόπτωσης, αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα.

 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με το κράτος, πρέπει να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης, ενώ τα υδροφόρα σκάφη αποτελούν το μέσο για τη βασική εξασφάλιση ύδατος για τις ανάγκες των νησιών το καλοκαίρι, κυρίως στο Αιγαίο που υπάρχει έντονο πρόβλημα. Για παράδειγμα, στο Καστελόριζο τα υδροφόρα πλοία πριν από μερικά χρόνια, αν το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες, έπιαναν λιμάνι και ανακούφιζαν τους κατοίκους. Μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως στο νησί, με το νερό που μεταφέρουν να μην είναι πόσιμο. Αν ο καιρός δεν το επιτρέπει, η μόνη λύση για τους λιγοστούς κατοίκους είναι το εμφιαλωμένο νερό.

 

Χρειάζεται ενημέρωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, ώστε να συμβάλουν όλοι οι παράγοντες των τοπικών κοινωνιών στη δημιουργία υδατικής συνείδησης για την ορθή χρήση του πολύτιμου φυσικού αγαθού, καθώς απαιτείται σχεδιασμός υδατικής πολιτικής που δεν θα περιορίζεται στις αφαλατώσεις, αλλά θα εστιάζεται στην αξιοποίηση όλων των επιφανειακών πηγών νερού που έχουν απομείνει και των μη παραδοσιακών πηγών, όπως το ανακυκλωμένο νερό που προέρχεται από την επεξεργασία λυμάτων των αποχετευτικών συστημάτων για άρδευση γεωργικών καλλιεργειών, προκειμένου το νερό ακόμη και στις ακριτικές περιοχές να παραμείνει δημόσιο αγαθό και προσβάσιμο από όλους».

 

Υπογράφουν οι:

 

*Νεκτάριος Καλαντζής, οικονομολόγος, κοινωνιολόγος, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Παλλήνης, αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης

*Ανατολή Κωνσταντινίδου, εκπαιδευτικός, δημοτική σύμβουλος Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη

*Ειρήνη Λελέκη, κοινωνιολόγος, δημοτική σύμβουλος Δήμου Καστελορίζου-Μεγίστης

*Βανέσσα Μαυροειδή, φιλόλογος, νομικός, δημοτική σύμβουλος του Δήμου Μεγαρέων

*Κατερίνα Μονογιού, διαιτολόγος-διατροφολόγος, δημοτική σύμβουλος Δ.Ε. Μυκόνου.

 

Scroll to top