→Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα με το PSI και καλεί τους ομολογιούχους να πληρώσουν δικαστικά έξοδα ύψους 1.380 ευρώ!
Συνταγματικό κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας το «κούρεμα» (PSI) των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που έγινε τον Μάρτιο του 2012 και τίναξε στον αέρα κυρίως ασφαλιστικά ταμεία και μικροομολογιούχους. Οι δικαστές της Ολομέλειας του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου έκριναν το PSI συνταγματικό, νόμιμο και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το «κούρεμα» έγινε για «λόγους δημοσίου συμφέροντος». Στο σκεπτικό των αποφάσεων (1116 και 1117/2014), τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η περιουσιακή απώλεια των ομολογιούχων ήταν «ιδιαιτέρως σοβαρή», αλλά «δεν προκύπτει ότι ήταν απρόσφορη ή μη αναγκαία ή υπέρμετρη», έτσι ώστε «να κριθεί απαγορευμένη» από τα άρθρα 17 και 25 του Συντάγματος και την ΕΣΔΑ. Οι ανώτατοι δικαστές απέρριψαν, κατά πλειοψηφία, όλους τους αντίθετους ισχυρισμούς των περίπου 7.000 ομολογιούχων (φυσικά πρόσωπα, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ΕΔΟΕΑΠ, φαρμακευτικές εταιρείες, ΤΕΙ Καβάλας, κ.λπ.), που υποστήριζαν ότι με το PSI είχαν απώλεια κεφαλαίου 53,5%. Παράλληλα -μετά τις σχετικές αποφάσεις- οι ομολογιούχοι υποχρεούνται να πληρώσουν δικαστικά έξοδα ύψους 1.380 ευρώ.
Συγκεκριμένα, στο σκεπτικό του ΣτΕ υπογραμμίζονται μεταξύ άλλων ότι:
Ο νόμος 4050/2012, που προβλέπει τη διαδικασία «αντικατάστασης των τίτλων εκδόσεως ή εγγυήσεως του Ελληνικού δημοσίου με νέους τίτλους», προβλέφθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος και με την αντικατάσταση αυτή, μειώθηκε το δημόσιο χρέος.
Ο νόμος για το κούρεμα των ομολόγων δεν θεσπίστηκε κατά τρόπο αυθαίρετο από το νομοθέτη, αλλά σύμφωνα με τα διεθνή συναλλακτικά ήθη, όπως αυτά εξελίσσονται (μειοψήφησαν στο θέμα αυτό επτά δικαστές). Η πράξη υπουργικού συμβουλίου 5/2012 με την οποία καθορίστηκαν οι όροι ανταλλαγής των ομολόγων εκδόθηκε, καθώς διαπιστώθηκε η επιτακτική και άμεση ανάγκη μείωσης του δημοσίου χρέους και επαναφορά του σε πορεία βιωσιμότητας. Δηλαδή για την αποφυγή της στάσης πληρωμών (μειοψήφησαν οκτώ δικαστές).
Μαρία Δήμα