24/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταψηφίζουν… στα λόγια

Παλιότερα, με αφορμή τον φόρο στους αγρότες, τους πλειστηριασμούς και τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τώρα για το γάλα πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές είχαν διαφωνήσει κάθετα αλλά στη συνέχεια ψήφισαν «ναι σε όλα».
      Pin It

Παλιότερα, με αφορμή τον φόρο στους αγρότες, τους πλειστηριασμούς και τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τώρα για το γάλα πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές είχαν διαφωνήσει κάθετα αλλά στη συνέχεια ψήφισαν «ναι σε όλα»

 

Της Αλίκης Μάτση

 

Διαφωνία για τη διαφωνία. Διαφωνία που δεν μεταφράζεται σε αρνητική ψήφο στο Κοινοβούλιο. Εκφράζεται απλώς για να εκφραστεί προς «διατήρηση» των ψηφοφόρων και ενδεχομένως άγρα και νέων. Με την ασφάλεια που δίνει το γνωστό «εγώ τα είπα αλλά ποιος με ακούει». Και τελικά με ψήφο θετική προς την κυβέρνηση – με εξαιρέσεις βεβαίως που οδήγησαν στην προσωρινή ή μόνιμη διαγραφή ορισμένων από τα συγκυβερνώντα κόμματα.

 

Σήμερα που η κυβέρνηση διαθέτει τον μαγικό αριθμό των μόλις 153 βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ η επίκληση του «δεν αναλαμβάνω να ρίξω την κυβέρνηση και να έχω την ευθύνη να σταματήσει η πρόοδος στη χώρα» καθίσταται ακόμη ευκολότερη.

 

Το ίδιο και η δημόσια διαφωνία, καθώς και οι δύο αρχηγοί πολύ δύσκολα θα αναλάβουν το ρίσκο της διαγραφής μελών από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, καθώς η απώλεια της δεδηλωμένης αριθμεί μόλις τρεις διαγραφές βουλευτών. Κι ας λέει ο επίτιμος Κ. Μητσοτάκης ότι η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί με μόλις 151, παρά την πικρά του πείρα από το 1993.

 

Εξέγερση του γάλακτος

 

Αφορμή γι’ αυτή την καταγραφή, των εκάστοτε ανταρτών, που ποτέ δεν πραγματοποίησαν τις «απειλές» τους, στάθηκε η πρόσφατη «εξέγερση» για το γάλα. Η Ν.Δ. καταμετρά ήδη τέσσερις δημόσια διαφωνούντες, με προεξάρχοντα τον και υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο. Υστερα από συνάντηση με τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τάκη Μπαλτάκο την Παρασκευή και απειλή διαγραφής και από τη Ν.Δ., επιφυλάχθηκε να δει την τελική ρύθμιση και τότε θα αποφασίσει.

 

Οι άλλοι τρεις είναι ο Γ. Ορφανός (Θεσσαλονίκης), ο Ιορδάνης Τζαμτζής (Πέλλας) και ο Γ. Βλάχος (Αττικής). Τι θα πράξουν τελικά, θα φανεί στην… ανάταση των χειρών εντός της εβδομάδας.

 

Οι δύο τελευταίοι πάντως ήταν εκ των πρωτοστατών του νεοδημοκρατικού αντάρτικου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Ηταν 20 Δεκεμβρίου του 2013 όταν περισσότεροι από 60 βουλευτές πήγαν στο γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα να διαπραγματευτούν. Ο και σήμερα αντάρτης, υποψήφιος δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης ήταν ο σκληρότερος από όλους, ενώ μεταξύ εκείνων που είχαν εντονότατα διαμαρτυρηθεί ήταν και οι Ηλ. Βλαχογιάννης, Αρ. Ντινόπουλος, που μαζί με τον Γ. Βλάχο είχαν επιτεθεί προσωπικά στον Γ. Στουρνάρα. Ο υπουργός έκανε κάποιες αλλαγές και τελικά όλοι ψήφισαν το νομοσχέδιο. Ούτε γάτα ούτε ζημιά.

 

Ακόμη εντονότερες, με τους ίδιους πρωταγωνιστές, ήταν οι απειλές και οι ενστάσεις στην πρόθεση της κυβέρνησης να βγαίνει στον πλειστηριασμό ακόμη και η πρώτη κατοικία όσων έχουν «κόκκινα» δάνεια. Βύρων Πολύδωρας, που ακόμη τότε ήταν στη Ν.Δ., Αρης Σπηλιωτόπουλος, Φεβρωνία Πατριανάκου, Μιχάλης Ταμήλος, Γιώργος Κοντογιάννης, Κατερίνα Παπακώστα και Κώστας Κατσαφάδος ήταν οι βουλευτές που είχαν δημόσια φέρει αντιρρήσεις. Δεν χρειάστηκε πάντως να κάνουν περισσότερα, καθώς, λόγω και της αντίδρασης του ΠΑΣΟΚ, δόθηκε παράταση στην ισχύουσα ρύθμιση για έναν χρόνο.

 

Φορολόγηση αγροτών, το τρίτο μεγάλο θέμα σύγκρουσης κυβέρνησης-βουλευτών της Ν.Δ. εκτός Κοινοβουλίου.

 

Γιώργος Καρασμάνης (Πέλλας), Γιώργος Κωνσταντόπουλος (Πιερίας), Κωνσταντίνος Τσιάρας (Καρδίτσας), Θεόφιλος Λεονταρίδης (Σερρών) και Αλέξανδρος Κοντός (Ξάνθης) ήταν οι πρώτοι πέντε που είχαν στείλει επιστολή στον Γ. Στουρνάρα. Είχε ακολουθήσει ερώτηση 32 βουλευτών της Ν.Δ. που ζητούσαν να ισχύσει το κανονικό σύστημα φορολόγησης. Με τις ελάχιστες αλλαγές που επέφερε και πάλι το υπουργείο Οικονομικών ήταν άλλη μια διάταξη που πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής χωρίς απώλειες.

 

Για την Ιστορία, να θυμίσουμε ποιοι ήταν οι 32: Τζαμτζής Ιορδάνης, Βλαχογιάννης Ηλίας, Τσαβδαρίδης Λάζαρος, Πασχαλίδης Ιωάννης, Μαρίνος Ανδρέας, Κοψαχείλης Τιμολέων, Κυριαζίδης Δημήτριος, Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος, Κόλλιας Κωνσταντίνος, Μπατσαρά Γεωργία, Κοντογιάννης Γιώργος, Αντωνίου Μαρία, Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Καρανάσιος Ευθύμιος, Χριστογιάννης Δημήτριος, Αραμπατζή Φωτεινή, Κωνσταντόπουλος Γιώργος, Σαμπαζιώτης Δημήτριος, Βογιατζής Παύλος, Αναστασιάδης Σάββας, Κουτσούμπας Ανδρέας, Μανδρέκα Ασπασία, Σκόνδρα Ασημίνα, Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος, Σολδάτος Θόδωρος, Σενετάκης Μάξιμος, Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Κέλλας Χρήστος, Κόνσολας Μάνος, Λαμπρόπουλος Ιωάννης, Τζαβάρας Κώστας, Νταβλούρος Αθανάσιος.

 

Οι δύο διαγραφέντες

 

Πρέπει, τέλος, να καταγραφούν και οι δύο που διαγράφηκαν από τη Ν.Δ. υλοποιώντας στην πράξη τις διαφωνίες τους. Ο βουλευτής Κοζάνης Γεώργιος Κασαπίδης είχε κάνει την έκπληξη δηλώνοντας «παρών» στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος 2013–2016, στις 8 Νοεμβρίου του 2012. Σε εκείνη τη συνεδρίαση είχε διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ και ένα ιστορικό του στέλεχος, ο Κ. Σκανδαλίδης

 

Πιο πρόσφατη ήταν η διαγραφή τού και κάποτε υποψήφιου προέδρου της Ν.Δ. Βύρωνα Πολύδωρα. «Δεν θα πληρώσω την τρόικα για να πεθάνει ο λαός», είχε δηλώσει την προηγουμένη της ψηφοφορίας. Κι όταν κλήθηκε να ψηφίσει τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, απάντησε με ένα ξερό «όχι». Μετά, έκανε δικό του κόμμα…

 

Scroll to top