Της Λήδας Γαλανού
Με οικοδέσποινα τη Μάγια Τσόκλη έγινε η Τελετή Λήξης και Απονομή Βραβείων του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – 21ος Αιώνας, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες διοργανώσεις των τελευταίων χρόνων από την πλευρά ελληνικών και διεθνών ταινιών. «Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ πλέον συζητιέται όλο και περισσότερο σε όλο τον κόσμο» είπε στη σκηνή ο διευθυντής του, Δημήτρης Εϊπίδης, «η Θεσσαλονίκη αποτελεί σημείο αναφοράς διεθνώς πια. Πιστεύουμε ότι, αν συνεχίσουμε να έχουμε στήριξη, τότε και η μελλοντική επιτυχία του θεσμού είναι δεδομένη». Κι έκλεισε ραντεβού για το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα γίνει, καλώς εχόντων των πραγμάτων και… του ΕΣΠΑ, από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου του 2015.
Οπως είναι φυσικό, τα ντοκιμαντέρ εξέφρασαν με τα θέματά τους τις τάσεις και τις ανησυχίες των ημερών μας: το ίδιο έκαναν και οι δημιουργοί τους, παραλαμβάνοντας τα βραβεία τους: «Το ντοκιμαντέρ “Καλάβρυτα: Ανθρωποι και Σκιές” συμπίπτει με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, της περίεργης σχέσης των Ελλήνων με τη Γερμανία και την άνοδο του νεοφασισμού και του νεοναζισμού στη χώρα μας» είπε ο Ηλίας Γιαννακάκης παραλαμβάνοντας το βραβείο του. «Εμείς θέλαμε να είμαστε ψύχραιμοι. Δεν θέλαμε να καταλήξουμε σ' ένα αντιγερμανικό παραλήρημα. Θέλαμε να δείξουμε την πραγματικότητα. Θέλαμε το ντοκιμαντέρ να μπορεί να απευθύνεται στον Γερμανό πολίτη, στον σύγχρονο Ελληνα, αλλά και στον ψηφοφόρο της Χρυσής Αυγής, με γεγονότα που δεν μπορούν να διαψευσθούν. Μόνο έτσι πιστεύουμε ότι μπορούμε να απαιτήσουμε τις διεκδικήσεις μας και να εξαλείψουμε τον φασισμό».
Για την έλλειψη μέσων στη δημιουργία ταινιών μίλησε ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, παραλαμβάνοντας το δικό του βραβείο για την ταινία «Ηθοποιοί: Ημερολόγιο Σπουδής», λέγοντας: «Πρόκειται για ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ, το οποίο δουλεύουμε εδώ και 3 χρόνια. Και στην Ελλάδα ξέρουμε όλοι πολύ καλά τι σημαίνει αυτό: εθελοντική δουλειά και πολύ αγώνα».
Το αδιέξοδο των Ελλήνων σκηνοθετών και παραγωγών ντοκιμαντέρ ήταν εμφανές σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, σε κάθε επίσημη ή παρεΐστικη συζήτηση. Ενα είδος σινεμά, που με μεγάλη δυσκολία ακόμα φτάνει στις κινηματογραφικές αίθουσες και η επιβίωσή του στη χώρα μας εξαρτάται ακόμα περισσότερο από την τηλεόραση, ως συμπαραγωγό και ως μέσο προβολής. Με τα περισσότερα από τα νέα ντοκιμαντέρ, λοιπόν, να εμφανίζουν τρύπες στον προϋπολογισμό τους εξαιτίας των χρεών της ΕΡΤ, οι δημιουργοί τους αντιμετωπίζουν με αγωνία όχι το απώτερο μέλλον, αλλά ήδη την επόμενη χρονιά και το επόμενό τους βήμα.
Ο νεοδιόριστος πρόεδρος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, δεν ήρθε στο Φεστιβάλ ούτε για μια μαντινάδα, για να πάρει μια γεύση της διοργάνωσης ή να μοιραστεί τις σκέψεις και τα σχέδιά του με τον Τύπο και το κοινό, αναβάλλοντας προφανώς την επαφή για το Φεστιβάλ του Νοεμβρίου.
………………………………………..
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Βραβεία Κοινού
◢ «Πίτερ Γουιντόνικ», για ταινία πάνω από 45′ στο Διεθνές Τμήμα: «Four Letters Apart – Children in the Age of ADHD» του Ερλεντ Ε. Μο, Δανία
◢ για ταινία κάτω των 45′ στο Διεθνές Τμήμα: «Beach Boy» του Εμίλ Λάνγκμπαλ, Μεγάλη Βρετανία
◢ για ελληνική ταινία πάνω από 45′: «Ηθοποιοί: Ημερολόγιο Σπουδής» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου
◢ για ελληνική ταινία κάτω των 45′: «Κοινωνικό Ωδείο – Notes» των Θέκλας Μαλάμου και Αλεξάνδρας Σαλίμπα
Βραβεία FIPRESCI
◢ για ελληνική ταινία: «Καλάβρυτα: Ανθρωποι και Σκιές» του Ηλία Γιαννακάκη
◢ σε ταινία του Διεθνούς Τμήματος: «Στο χείλος του κόσμου» του Κλάους Ντρέξελ, Γαλλία
◢ Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας: «Τσαπουλτζού: Φωνές από το Γκεζί», των Μπενεντέτα Αρτζεντιέρι, Κλάουντιο Καζάτσα, Κάρλο Πρεβόστι, Ντούτσο Σέρβι, Στέφανο Ζόγια, Ιταλία – Τουρκία
◢ Βραβείο WWF: «Χειμώνας» της Κριστίνα Πίκι, Ρωσία
◢ Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Docs in Progress (συνοδεύεται από υπηρεσίες post production παροχής της εταιρείας Authorwave, αξίας 15.000 €): «Sad People Factory» της Μισέλ Ντομινισί
◢ Βραβείο EDN στον Τούε Στιν Μίλερ, για μια ολόκληρη ζωή αφοσίωσης στο ευρωπαϊκό ντοκιμαντέρ.