Με πολλή Ελλάδα, το επισήμαναν όλα τα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, είναι το φετινό, 68ο Φεστιβάλ της Αβινιόν (4 -27 Ιουλίου), χάρη στον καινούργιο του διευθυντή, τον συγγραφέα, ηθοποιό, σκηνοθέτη, μουσικό και περφόρμερ Ολιβιέ Πι (έχει σκηνοθετήσει στο Εθνικό επί Χουβαρδά Μαυριτσάκη, έχει έρθει στο Φεστιβάλ Αθηνών, έχει ασχοληθεί με την τραγωδία).
Η «κόκκινη ελληνική γραμμή», που διασχίζει το πρόγραμμα, είναι η καταπληκτική παράσταση του Δημήτρη Καραντζά με τον «Κυκλισμό του τετραγώνου» του Δημήτρη Δημητριάδη, που είδαμε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το «Βιτριόλι» του Γιάννη Μαυριτσάκη, που ο Πι θα ξανανεβάσει, και το θεατρικό «Nature morte» του Μανώλη Τσίπου της ομάδας Nova Melancholia, που θα παρουσιαστεί από τον Μισέλ Ρασκίν και την «Εcole de la Comédie de Saint-Étienne».
Ο Ολιβιέ Πι είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που αναλαμβάνει την Αβινιόν από την εποχή του ιδρυτή της, του μεγάλου Ζαν Βιλάρ. Φροντίζει να το κάνει φανερό. Στην ωραία κίτρινη αφίσα της διοργάνωσης επαναφέρει τα τρία κόκκινα κλειδιά, σύμβολο του φεστιβάλ, επί Βιλάρ. Οσο για τον άνδρα που κοιτάζει ένα πέτρινο άγαλμα, από το οποίο φυτρώνει ένα λουλούδι, «όχι, δεν είμαι εγώ», διαβεβαίωσε ο Ολιβιέ Πι, «ο ναρκισσισμός μου έχει όρια». Φρόντισε πάντως να ξεχωρίσει από τους επί δεκαετία προκατόχους του, την Ορτάνς Αρσαμπό και τον Βενσάν Μποντριγέ, αφού οι περφόρμανς και οι εγκαταστάσεις δεν δίνουν πια όπως παλιά τον τόνο και η πλειονότητα των 35 θεαμάτων είναι αυτό που λέμε κανονικό θέατρο.
Ο Πι κηρύσσει, δηλαδή, την επιστροφή στο κείμενο, με 14 συγγραφείς εν ζωή και αρκετούς κλασικούς. Δίνει μεγάλη έμφαση στο θέατρο που απευθύνεται σε νεανικό κοινό (με μια αίθουσα αφιερωμένη αποκλειστικά σ’ αυτό). Καλεί δημιουργούς που δεν έχουν ξαναδείξει δουλειά τους στην Αβινιόν. Ανοίγει τον θεσμό σε όλες τις ηπείρους (Ρουμανία, Βραζιλία, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Χιλή). Και, τέλος, προσπαθεί να αυξήσει το κοινό με τη μείωση των τιμών των εισιτηρίων και ειδική ταρίφα για νέους κάτω από 26 χρονών.
Το φεστιβάλ θα ανοίξει στην Cour d’ honneur με τον «Πρίγκιπα του Χόμπουργκ» του Κλάιστ σε σκηνοθεσία του Ιταλού Τζόρτζιο Μπαρμπέριο Κορσέτι, «έναν καλλιτέχνη γνωστό για την επιμέλεια των σκηνικών του αλλά όχι για τον μοντερνισμό», σύμφωνα με τη «Μοντ», και θα κλείσει στον ίδιο χώρο με συναυλία του ροκ συγκροτήματος «Les tetes raides».
Αλλα αναμενόμενα θεάματα η «Μαχαμπαράτα» του πρωτοεμφανιζόμενου στην Αβινιόν Γιαπωνέζου Σατόσι Μιγιάγκι (27 χρόνια μετά τη μυθική 12ωρη παράσταση του Πίτερ Μπρουκ), διάρκειας όμως μόνο 1 ώρας και 45 λεπτών, και το τολμηρό εγχείρημα του Τομά Ζολί να παρουσιάσει ολόκληρη την τριλογία του «Ερρίκου του 6ου» του Σέξπιρ σε δεκαοχτώ ώρες.
Επιμ. Β. Γεωργακοπούλου