«Είμαστε θορυβημένοι και θέλουμε να το δηλώσουμε. Ενώ η ατιμωρησία της ρατσιστικής βίας αποτελεί ένα εντεινόμενο πρόβλημα στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση, αντί να την αντιμετωπίσει, έρχεται να τη θεσμοθετήσει, τιμωρώντας ταυτόχρονα τα θύματα! Την περασμένη εβδομάδα, κατέθεσε στη Βουλή μια τροπολογία στον Κώδικα Μετανάστευσης που προβλέπει την απέλαση μεταναστών, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι υπέστησαν βία από κρατικά όργανα, σε περίπτωση που η καταγγελία τους μπει στο αρχείο. Είναι ανατριχιαστικό: η ρύθμιση αυτή συνιστά φόβητρο και τιμωρεί όχι τους θύτες αλλά τα θύματα.
Θεωρούμε ότι τα κόμματα και η κοινωνία των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη οφείλουν να πάρουν επειγόντως θέση, ώστε να αποτραπεί η θεσμοποίηση της κρατικής ρατσιστικής βίας σε μια ευρωπαϊκή χώρα και να αποφευχθούν περαιτέρω εκπτώσεις στα δικαιώματα των μεταναστών. Καλούμε πολίτες, φορείς, κινήματα, κόμματα σε όλη την Ευρώπη να αντιδράσουν αμέσως, πιέζοντας την ελληνική κυβέρνηση να επαναφέρει το άρθρο 19, χωρίς τη ρατσιστική τροπολογία σε καμία της μορφή. Είναι στοιχειώδες ζήτημα δημοκρατίας, ανθρωπισμού και δικαιοσύνης».
*Μέχρι στιγμής το κάλεσμα έχουν ήδη υπογράψει 23 ξένοι και Ελληνες, αναγνωρισμένης αξίας καθηγητές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων οι Ετιέν Μπαλιμπάρ (Université de Paris-Ouest Nanterre), Μάικλ Λεβί (CNRS), Ρόζμαρι Λαγκράβ (École des Hautes Etudes en Sciences Sociales), Νικόλ Γκραμπριέλ (Université Paris-Diderot -Paris-7) και Ελένη Βαρίκα (Université Paris-8) από τη Γαλλία, οι Κώστας Δουζίνας (Birkbeck College, University of London), Ασλί Γκοκσέλ (SOAS University), Κάθριν Χολ (UCL) από την Αγγλία, ο Λίο Πάνιτς (Υork University, Καναδάς), ο καθηγητής φιλοσοφίας Αντόνιο Νέγκρι (Ιταλία), ο Εντσο Τραβέρσο (Cornell University) και η Τζούντιθ Μπάτλερ (University of Berkeley) από τις ΗΠΑ, η Λουτσία Μάργκαρετ Ράγκο (Ιnstituto de Filosofia e Ciências Humanas) από τη Βραζιλία, ο Δημήτρης Κουσουρής (Πανεπιστήμιο Konstanz) από τη Γερμανία και ο Σταύρος Τομπάζος, καθηγητής Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
*Από την Ελλάδα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 50 υπογραφές πανεπιστημιακών, συγγραφέων, ιστορικών, δικηγόρων, δημοσιογράφων, εκδοτών, ηθοποιών, σκηνοθετών, οικονομολόγων και εκπροσώπων δημοκρατικών φορέων. Δείτε αναλυτικά όλες τις υπογραφές στο www.efsyn.gr.