24/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η «εξέγερση» των Κρητικών κατά των χημικών της Συρίας

Διαμαρτυρία στο ιστορικό Αρκάδι για την απόρριψη των επικίνδυνων χημικών στη θάλασσα της Μεσογείου.
      Pin It

Διαμαρτυρία στο ιστορικό Αρκάδι για την απόρριψη των επικίνδυνων χημικών στη θάλασσα της Μεσογείου

 

Του Παναγιώτη Γεωργουδή

 

Τουλάχιστον πέντε χιλιάδες Κρητικοί συγκεντρώθηκαν χθες στο Αρκάδι Ρεθύμνου, το σύμβολο αγώνων και θυσίας στη νεότερη ιστορία της Κρήτης, και διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην καταστροφική επιλογή της απόρριψης των επικίνδυνων χημικών της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου. Δεκάδες φορείς από όλο το νησί με επικεφαλής την «Επιτροπή πρωτοβουλίας Ηρακλείου κατά της “εξουδετέρωσης” των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο» έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα όχι μόνο στις δυνάμεις καταστροφής αλλά και στην ελληνική μνημονιακή κυβέρνηση που με τη σιωπή της συναινεί σε μία ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή στη Μεσόγειο που θίγει ευθέως και τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας.

 

Οι οργανωτές της διαδήλωσης στη διακήρυξή τους τονίζουν εμφατικά σχετικά με τον σκοπό και τις επιδιώξεις του εγχειρήματός τους: «Ολοι εμείς που παίρνουμε μέρος σε αυτή την παγκρήτια συστράτευση πιστεύουμε ότι μοναδική οριστική λύση είναι η τυπική απαγόρευση χρήσης όπλων χημικού πολέμου, αλλά και η εφαρμογή μέτρων αποτροπής κατασκευής χημικών και πυρηνικών οπλοστασίων από όλες τις χώρες του πλανήτη μας, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση. Λέμε όχι σε όλους τους πολέμους».

 

Οι βασικοί ομιλητές, Ευάγγελος Πισσίας, καθηγητής ΑΤΕΙ Αθηνών-συντονιστής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία, ο ποιητής Γιώργος Καράτζης και ο καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος τόνισαν την κρισιμότητα των στιγμών και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους για τη Μεσόγειο και την Κρήτη. Ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Καλλιτεχνών Κρητικής Μουσικής. Οι διαδηλωτές είχαν αναρτήσει πανό με συνθήματα όπως «Ελευθερία ή Θάνατος», «Οχι στις ΒΑΠΕ», «Δικαιούμαστε όλοι καθαρή Μεσόγειο», «Αν το περιβάλλον ήταν τράπεζα, θα το είχαν ήδη σώσει» κ.λπ.

 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ μελών της οργανωτικής επιτροπής, κυρίως του δημάρχου Αρχανών, Ρούσου Κυπριωτάκη, και μελών οικολογικών, επιστημονικών και πολιτιστικών συλλόγων, οι οποίοι ήθελαν να μιλήσουν για τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής του Αρκαδίου -ΧΥΤΑ, ρύπανση υγρών αποβλήτων, ανεμογεννήτριες στο Αρκάδι κ.ά.- και δεν τους άφηναν, όπως μας είπε η Κατερίνα Κορέ. Τελικά, έπειτα από έντονους διαξιφισμούς με τα μέλη της επιτροπής, πήραν τον λόγο.

 

Scroll to top