Μία ημέρα αφότου το Κίεβο άρχισε να απομακρύνει τα στρατεύματά του από τη χερσόνησο της Κριμαίας, ο υπουργός Άμυνας Ίγκορ Τενιούκ υπέβαλε την παραίτησή του δηλώνοντας: «Με δεδομένο ότι σε κάποιους ενδέχεται να μην αρέσουν οι ενέργειες που αναλαμβάνω, δεν θα προσκολληθώ στη θέση. Αν η ηγεσία έχει διαφορετική άποψη για τα τρέχοντα γεγονότα, υποβάλλω την παραίτησή μου».
Αρχικά το κοινοβούλιο της Ουκρανίας δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του, όμως στη συνέχεια οι βουλευτές προχώρησαν σε νέα ψηφοφορία, κατά την οποία ενέκριναν την αποπομπή του Ίγκορ Τενιούκ με 228 ψήφους υπέρ.
Αμέσως μετά το κοινοβούλιο, μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα, εξέλεξε νέο υπουργό Άμυνας, με 251 ψήφους, τον Μιχαΐλο Κόβαλ, επικεφαλής της συνοριοφυλακής της Ουκρανίας. Ο Κόβαλ υπηρετούσε στην Κριμαία και μάλιστα στις αρχές Μαρτίου είχε συλληφθεί και κρατηθεί για μικρό χρονικό διάστημα από τις φιλορωσικές δυνάμεις.
Παραιτήθηκε και ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου
Ο Σεργκέι Κουνίτσιν, εκπρόσωπος του μεταβατικού προέδρου της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, παραιτήθηκε από τη θέση του για να διαμαρτυρηθεί για την απραξία, όπως τη χαρακτήρισε, των αρχών του Κιέβου στο θέμα της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Ντρέπομαι για όλα αυτά», δήλωσε ο Κουνίτσιν, βουλευτής του κόμματος Ουντάρ του πρώην πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο, ανακοινώνοντας την παραίτησή του.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχει μάταια υποβάλει πολλές προτάσεις στην ουκρανική κυβέρνηση, ακόμη και πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ώστε να διατηρηθεί η Κριμαία στους κόλπους της Ουκρανίας, μεταξύ αυτών και την υιοθέτηση ενός νόμου για τη ρωσική γλώσσα, αλλά και τη δημιουργία μιας ειδικής οικονομικής ζώνης.
«Ντρέπομαι που συμμετείχα σε αυτό χωρίς να μπορώ να κάνω τίποτε», υπογράμμισε ο Κουνίτσιν.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ