olme

26/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χρυσώνουν το χάπι με την αποζημίωση

Με τον «μνημονιακό» στόχο για 11.400 απολύσεις μέσα στο 2014 να «τρέχει», ο Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί τώρα τη διάταξη για τον υπολογισμό και την καταβολή αποζημίωσης και στον δημόσιο τομέα.
      Pin It

Με τον «μνημονιακό» στόχο για 11.400 απολύσεις μέσα στο 2014 να «τρέχει», ο Κυριάκος Μητσοτάκης προωθεί τώρα τη διάταξη για τον υπολογισμό και την καταβολή αποζημίωσης και στον δημόσιο τομέα

 

Η αξιοπιστία πάντως της κυβέρνησης αποτυπώνεται στο παράδειγμα των εργαζομένων της ΕΡΤ που ακόμα περιμένουν την καταβολή της αποζημίωσής τους

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Μήνες μετά την κατάργηση της μόνιμης εργασίας στον δημόσιο τομέα και, βεβαίως, λιγότερο από 60 μέρες πριν από τις διπλές κάλπες του Μαΐου, η κυβέρνηση σπεύδει να καλύψει το κενό που προκύπτει αναφορικά με τις αποζημιώσεις των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, «τρέχοντας» ταυτόχρονα τον προγραμματισμό για την επίτευξη του «μνημονιακού στόχου» των 11.400 απολύσεων εντός του τρέχοντος έτους.

 

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνιζε πως από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων θα απομακρυνθεί «μόνο το 2%», με τυμπανοκρουσίες έρχεται τώρα να ανακοινώσει την καταβολή αποζημιώσεων περίπου για τους μισούς από αυτούς. Ωστόσο, το παράδειγμα της ΕΡΤ και η μη αποζημίωση των εργαζομένων καθιστά τους λοιπούς απολυμένους επιφυλακτικούς.

 

Στο πολυνομοσχέδιο

 

Διάταξη που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η οποία αναμένεται να συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που αφορά τις πρόσφατες συμφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας (κατατίθεται στη Βουλή το αργότερο έως την Παρασκευή), θα προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης και επιδόματος ανεργίας μέσω του ΟΑΕΔ σε όποιον μόνιμο δημόσιο υπάλληλο απολυθεί. Η διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ.

 

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ό,τι προβλέπεται για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύει εφεξής και στον δημόσιο. Υπενθυμίζεται πως μέχρι τώρα το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν προέβλεπε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, επομένως ούτε την αποζημίωσή τους. Αντιθέτως, τα παραπάνω προβλέπονται ήδη σε περίπτωση απόλυσης υπαλλήλου που εργάζεται σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου. Επομένως, αποζημίωση απόλυσης και επίδομα ανεργίας θα καταβάλλονται σε όσους απολυθούν έπειτα από οκτώ μήνες διαθεσιμότητας.

 

Για τον υπολογισμό του ποσού αποζημίωσης, λαμβάνεται ως βάση ο βασικός μισθός του υπαλλήλου κατά την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Ως χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται όλος ο χρόνος που ελήφθη υπόψη (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 4024/2011) για την κατάταξη του υπαλλήλου, ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι να τεθεί ο υπάλληλος σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και η διάρκεια της διαθεσιμότητας.

 

Κατά τα λοιπά, η αποζημίωση υπολογίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του άρθρου 55 του Π.Δ. 410/1988, όπως ισχύει. Συνυπολογίζονται εν μέρει και οι αποδοχές διαθεσιμότητας που έλαβαν οι εν λόγω υπάλληλοι. Η σχετική διάταξη βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας. Εχει ληφθεί η έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

 

Περαιτέρω διευκρινίσεις για τον υπόχρεο για την καταβολή, τον τρόπο της καταβολής, τη διαδικασία και το ύψος της αποζημίωσης θα καθοριστούν με επόμενη κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Οι απολυμένοι υπάλληλοι θα δικαιούνται εφεξής επίδομα ανεργίας και τις λοιπές παροχές που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ, έστω και αν δεν είχαν υπαχθεί στην ασφάλιση ανεργίας τού εν λόγω Οργανισμού.

 

Ο «δρόμος των απολύσεων», ωστόσο, παραμένει μακρύς. Από τους 11.400 δημοσίους υπαλλήλους που επιδιώκει να απομακρύνει από το Δημόσιο η κυβέρνηση εντός του 2014, έως σήμερα έχουν απολυθεί περίπου 5.730. Συγκεκριμένα, 1.453 σχολικοί φύλακες και 78 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης μετά την ολοκλήρωση του οκταμήνου της διαθεσιμότητας και περίπου 3.200 ιατροί του ΕΟΠΥΥ που δεν αιτήθηκαν την επανατοποθέτησή τους στο ΠΕΔΥ. Ομως, οι απολύσεις στους παραπάνω κλάδους αναμένεται να αυξηθούν.

 

Επισημαίνεται πως ένας αριθμός καθηγητών (670) παραμένει σε διαθεσιμότητα έως ότου ολοκληρωθούν οι μετακινήσεις που προβλέπονται βάσει σχετικών προκηρύξεων. Κατ’ επέκταση, οι καθηγητές υπολογίζουν πως ο αριθμός των συναδέλφων τους που θα απολυθούν θα ξεπεράσει τους 200.

 

Αναφορικά με τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, από τους 5.500 συνολικά, οι 2.316 αιτήθηκαν τη μετακίνησή τους στο ΠΕΔΥ. Εκτιμάται ότι μερίδα τους θα επιλέξει, εν τέλει, τη διατήρηση του ιατρείου τους, αντί της αποκλειστικής σχέσης εργασίας με το ΠΕΔΥ. Οι απομακρύνσεις ιατρών από το Δημόσιο υπολογίζεται να αγγίξουν τις 3.500.

 

Μετά τον Μάρτιο, επόμενος μήνας μαζικών απολύσεων υπαλλήλων θα είναι ο Μάιος, οπότε εκπνέει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας όσων τέθηκαν στο καθεστώς τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αναφορικά με τους δημοτικούς αστυνομικούς, προς το παρόν 407 παραμένουν σε διαθεσιμότητα. Συνάδελφοί τους εκτιμούν πως οι απολύσεις στον κλάδο τους θα φτάσουν τις 220.

 

Οι 595 καθαρίστριες

 

Πιθανό το ενδεχόμενο απόλυσης για τη μεγαλύτερη μερίδα των 4.600 υπαλλήλων υπουργείων και φορέων τους, οι οποίοι μπήκαν σε διαθεσιμότητα την ίδια περίοδο. Ανάμεσά τους βρίσκονται και οι 595 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

 

Επιπλέον, στους περίπου 1.500 εκτιμάται ο αριθμός των επίορκων, των κατόχων πλαστών πιστοποιητικών και όσων υπαλλήλων αποχωρήσουν από το Δημόσιο για ιατρικούς λόγους. Παράλληλα, θα «τρέχει» και η αξιολόγηση των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου στη λογική του downsizing. Αν και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποκλείει το ενδεχόμενο να καταργηθεί κάποιος φορέας, δεν αποκλείονται οι απομακρύνσεις «πλεοναζόντων». Συνεπάγεται ότι ο αριθμός τους θα είναι ανάλογος του αριθμού που θα απαιτείται για τη συμπλήρωση των 11.400 απολύσεων.

 

Αξίζει, όμως, να αναφερθεί πως παράγοντες του υπουργείου, μετά τις τελευταίες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για την προσμέτρηση των 1.650 συμβασιούχων που διατηρούνταν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές και εν τέλει απομακρύνθηκαν οριστικά, στον συνολικό αριθμό των απολύσεων.

 

Scroll to top