apth

26/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εργολάβοι – «ευεργέτες» του ΑΠΘ

Mε 26,73 ευρώ κέρδος από την καθαριότητα για έναν ολόκληρο χρόνο και 1,98 ευρώ από τη φύλαξη για ένα τετράμηνο, το Ελεγκτικό Συνέδριο απορρίπτει ως «ασυνήθιστα χαμηλές» τις προσφορές των αναδόχων.
      Pin It

Mε 26,73 ευρώ κέρδος από την καθαριότητα για έναν ολόκληρο χρόνο και 1,98 ευρώ από τη φύλαξη για ένα τετράμηνο, το Ελεγκτικό Συνέδριο απορρίπτει ως «ασυνήθιστα χαμηλές» τις προσφορές των αναδόχων

 

«Ολα αυτά που λέγαμε τόσον καιρό αποδεικνύονται τώρα. Πραγματικά αισθανόμαστε δικαίωση. Και να γνωρίζετε ότι ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι εργολαβικοί παραμένουν απλήρωτοι», δηλώνουν οι εργολαβικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ στην «Εφ.Συν.»

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Του Νίκου Φωτόπουλου

 

AΠΘΣτον αέρα τινάζει τις εργολαβίες για καθαριότητα και φύλαξη του ΑΠΘ το Ελεγκτικό Συνέδριο, με μια σειρά αποφάσεων που απορρίπτουν το ένα μετά το άλλο τα εντάλματα πληρωμής, βάζοντας θέμα νομιμότητας της διαδικασίας. Με τις αποφάσεις του, το Ελεγκτικό επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στις πρυτανικές αρχές, αλλά και στη Σύγκλητο, διότι φέρονται να αποδέχθηκαν σιωπηρά παράλογες προσφορές, έξω από κάθε επιχειρηματική λογική.

 

Για παράδειγμα, τα ελεγκτικά όργανα κρίνουν ασυνήθιστο το κέρδος για τον επιχειρηματία, το οποίο στην περίπτωση της καθαριότητας ανέρχεται σε 26,73 ευρώ για έναν ολόκληρο χρόνο! Βέβαια, από την πλευρά του, ο αντιπρύτανης οικονομικών υποθέσεων του ΑΠΘ, Γιάννης Παντής, υποστηρίζει ότι όλα έγιναν απολύτως νόμιμα και το θέμα προέκυψε μετά την προσφυγή στη Δικαιοσύνη των εταιρειών που δεν επελέγησαν.

 

Αγαθοεργία

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας εμφανίζεται να προσφέρει… αγαθοεργία στο Πανεπιστήμιο, αφού το επιχειρηματικό κέρδος, όπως τουλάχιστον εμφανίζεται στις συμβάσεις με το ΑΠΘ, είναι περίπου μηδενικό. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Διαπιστώνεται και σειρά άλλων παρατυπιών, εξαιτίας των οποίων αρνήθηκε να εγκρίνει τα χρηματικά εντάλματα για την πληρωμή του εργολάβου. Ο ακριβής αριθμός των μη νόμιμων ενταλμάτων πληρωμής, όπως και το ακριβές ύψος του συνολικού ποσού, παραμένουν άγνωστα.

 

Χαρακτηριστική περίπτωση η εργολαβία φύλαξης για χρονικό διάστημα 4 μηνών, η οποία έγινε με απευθείας ανάθεση για έργο συνολικού κόστους 870.000 ευρώ. Το πρώτο ένταλμα αφορούσε εκταμίευση 230.000 ευρώ, αλλά απορρίφθηκε από τον επίτροπο ως μη νόμιμο. Κατόπιν αυτού, το ΑΠΘ προσέφυγε στο Ελεγκτικό, που επίσης το απέρριψε, κρίνοντας «ασυνήθιστα χαμηλή» την προσφορά του αναδόχου και σημειώνοντας ότι ο νόμος υποχρεώνει την αναθέτουσα αρχή, δηλαδή το ΑΠΘ, να ζητήσει εξηγήσεις από τον ανάδοχο για το πώς είναι δυνατόν να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του κινούμενος στα όρια της ζημίας. Στη συγκεκριμένη εργολαβία η οικονομική προσφορά του αναδόχου προέβλεπε κέρδος ύψους 1,98 ευρώ για τους τέσσερις μήνες, με δαπάνη για υπηρεσίες και αναλώσιμα 2 ευρώ το τετράμηνο!

 

Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση του επιτρόπου και για τον αριθμό των εργαζομένων. Ενώ η σύμβαση προέβλεπε απασχόληση 233 υπαλλήλων, στην ονομαστική κατάσταση υπήρχαν 21 λιγότεροι. Από αυτούς, οι 93 απασχολούνταν ως υπάλληλοι γραφείων ή κλητήρες αντί για φύλακες. Δηλαδή, ενώ η σύμβαση αφορούσε 233 φύλακες, στο ΑΠΘ διατέθηκαν μόλις 119. Επιπλέον, τονίζεται ότι λόγω του κόστους του έργου το ΑΠΘ θα έπρεπε να πάει σε κανονική διαγωνιστική διαδικασία αντί της απευθείας ανάθεσης.

 

Καθαριότητα

 

Ανάλογη τύχη είχε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και η εργολαβία της καθαριότητας που -σημειωτέον- ανήκει στον ίδιο επιχειρηματία που έχει και τη φύλαξη. Το έργο αφορούσε τις υπηρεσίες καθαριότητας για δύο μήνες, προϋπολογισμού περίπου 650.000 ευρώ. Στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης προσήλθαν τρεις εταιρείες, εκ των οποίων οι δύο αποκλείστηκαν, διότι δεν πληρούσαν κάποιους από τους όρους.

 

Η οικονομική προσφορά του αναδόχου προέβλεπε για κόστος παροχής διοικητικών υπηρεσιών, αγορά αναλωσίμων και εργολαβικό κέρδος, αθροιστικά, το ποσό των 0,006 ευρώ! Και σε αυτή την περίπτωση η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού και εν συνεχεία η Σύγκλητος απεδέχθησαν τη «λογική» προσφορά, χωρίς καμία διευκρίνιση, αναθέτοντας τελικά το έργο. Το ένταλμα πληρωμής, βέβαια, «κόπηκε» και πάλι από τον επίτροπο και εν συνεχεία από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

Στο μεταξύ, στη Δικαιοσύνη έφθασε ο νέος διαγωνισμός για την καθαριότητα του ΑΠΘ κατά το έτος 2014, προϋπολογισμού περίπου 3,4 εκατομμυρίων ευρώ, που «χτύπησαν» δύο εταιρείες. Η πρώτη φέρεται να προσέφερε περί τα 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ η προσφορά της δεύτερης ήταν 40.000 ευρώ χαμηλότερη.

 

Η διαφορά αυτή διαμορφώθηκε, επειδή η οικονομική προσφορά της πρώτης εταιρείας προέβλεπε διοικητικό κόστος παροχής υπηρεσιών 13.000 ευρώ, ύψος αναλώσιμων 22.300 ευρώ και ύψος εργολαβικού κέρδους 6.000 ευρώ, δηλαδή 41.300 ευρώ συνολικά, όταν τα αντίστοιχα ποσά στην προσφορά της άλλης εταιρείας ήταν 0,12 ευρώ ύψος διοικητικού κόστους, 0,12 ευρώ για αναλώσιμα και 26,71 ευρώ ετήσιο εργολαβικό κέρδος, σύνολο δηλαδή 26,95 ευρώ!

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ΑΠΘ πριν από περίπου ενάμιση μήνα ανακήρυξε ανάδοχο τη δεύτερη εταιρεία, που είναι η ίδια με αυτήν που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, για να εισπράξει τα ποσά τα οποία απέρριψε το Ελεγκτικό Συνέδριο λόγω της… τακτικής του «μηδενικού κόστους».

 

Εκτεθειμένοι

 

Για τον αντιπρύτανη οικονομικών υποθέσεων του ΑΠΘ, Γιάννη Παντή, πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα. «Εμένα με ενδιαφέρει να διαφυλάξω το συμφέρον του Πανεπιστημίου και αυτό έκανα μέχρι σήμερα. Το ΑΠΘ δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ, χωρίς να έχει τηρηθεί η νομιμότητα. Πληρωμές για τις οποίες υπάρχουν απορριπτικές αποφάσεις των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών, πάνε στη Δικαιοσύνη και αυτή θα κρίνει. Το πανεπιστήμιο έχει υποχρέωση να εγκρίνει την οικονομικότερη, πλέον συμφέρουσα προσφορά», υποστήριξε.

 

Αντιθέτως, ο πρόεδρος των εργολαβικών υπαλλήλων του ΑΠΘ, Σιδέρης Κωνσταντινίδης, δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι το ΑΠΘ είναι εκτεθειμένο, καθώς με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου φαίνεται καθαρά ότι δικαιώνονται οι -ακόμη και σήμερα- απλήρωτοι εργαζόμενοι. «Ολα αυτά που λέγαμε τόσον καιρό αποδεικνύονται τώρα. Βλέπουμε τι γίνεται ακόμη και σήμερα πίσω από τις πλάτες μας και τις πλάτες της κοινωνίας. Πραγματικά αισθανόμαστε δικαίωση και σε ό,τι αφορά τις εταιρείες και σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς των πρυτανικών αρχών. Και να γνωρίζετε ότι ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι εργολαβικοί παραμένουν απλήρωτοι και διαλυμένοι οικονομικά και ψυχολογικά από αυτόν τον εμπαιγμό. Περιμένουμε την πλήρη δικαίωσή μας από τη Δικαιοσύνη…».

 

Scroll to top