26/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φουσκώνει το κύμα κατά της ντροπολογίας

Επαναφορά του άρθρου 19 χωρίς το ρατσιστικό «ιδιώνυμο» ζητούν όλο και περισσότεροι πολίτες και προσωπικότητες στην Ελλάδα και διεθνώς.
      Pin It

Επαναφορά του άρθρου 19 χωρίς το ρατσιστικό «ιδιώνυμο» ζητούν όλο και περισσότεροι πολίτες και προσωπικότητες στην Ελλάδα και διεθνώς

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις, στην Ελλάδα και διεθνώς, για την πρόθεση της κυβέρνησης να ξανακαταθέσει, για τρίτη φορά μάλιστα, την τροπολογία στο άρθρο 19 του Μεταναστευτικού Κώδικα, με την οποία τιμωρούνται με άμεση απέλαση όσοι αλλοδαποί καταγγέλλουν ρατσιστική συμπεριφορά από σώματα ασφαλείας, αλλά δεν μπορούν να πείσουν τις δικαστικές αρχές στο στάδιο της αυτόφωρης δίωξης. Στην ουσία, η τροπολογία αποτρέπει τα θύματα από το να αναζητήσουν δικαιοσύνη και εξασφαλίζει και με τον νόμο την ατιμωρησία των αστυνομικών αρχών για ρατσιστική συμπεριφορά.

 

Μπροστά στον κίνδυνο να καταψηφιστεί η τροπολογία, λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, η κυβέρνηση απέσυρε ολόκληρο το άρθρο 19, τη μοναδική διάταξη που παρέχει προστασία στα θύματα ρατσιστικής βίας, καθώς τους επιτρέπει να ζουν στη χώρα, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους. Δήλωσε ότι θα το επαναφέρει αυτή την εβδομάδα μαζί με την επίμαχη τροπολογία…

 

Υπογραφές

 

Περισσότερες από 150 προσωπικότητες (στελέχη κομμάτων, βoυλευτές, ευρωβουλευτές, ακτιβιστές, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι) από χώρες της Ευρώπης και από τις ΗΠΑ μέχρι τη Νότια Αφρική και το Ισραήλ έχουν υπογράψει μαζί με άλλους περίπου 2.000 πολίτες έκκληση στην κυβέρνηση να επαναφέρει το άρθρο 19 «χωρίς τη ρατσιστική τροπολογία σε καμία της μορφή», όπως γράφουν.

 

«Είναι ανατριχιαστικό: η ρύθμιση αυτή συνιστά φόβητρο και τιμωρεί όχι τους θύτες, αλλά τα θύματα. Θεωρούμε ότι τα κόμματα και η κοινωνία των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη οφείλουν να πάρουν επειγόντως θέση, ώστε να αποτραπεί η θεσμοποίηση της κρατικής ρατσιστικής βίας σε μια ευρωπαϊκή χώρα και να αποφευχθούν περαιτέρω εκπτώσεις στα δικαιώματα των μεταναστών» (ολόκληρο το κείμενο της έκκλησης μαζί με τα ονόματα των υπογραφών βρίσκεται στο efsyn.gr – η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται και σήμερα).

 

Σύμφωνα με το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, τα στοιχεία δείχνουν σημαντική αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας από αστυνομικούς. «Την ώρα δηλαδή που θα ανέμενε κανείς τη συγκρότηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού διερεύνησης των καταγγελιών περί αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας (σύμφωνα εξάλλου με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών, του Συνηγόρου του Πολίτη και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), η προωθούμενη τροπολογία στέλνει το μήνυμα της διαιώνισης της ατιμωρησίας», αναφέρουν οι 35 οργανώσεις του Δικτύου.

 

Με ερώτησή τους στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας και Εσωτερικών, επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι είναι εκτός πραγματικότητας ο ισχυρισμός της κυβέρνησης πως η αστυνομία έχει δεχτεί σωρεία ψευδών καταγγελιών για ρατσιστική βία από μετανάστες που έχουν μοναδικό σκοπό να αποφύγουν την απέλαση.

 

«Η μη καταγραφή κρουσμάτων ρατσιστικής βίας με δράστες ένστολους και η ανοχή σε τέτοιου είδους κρούσματα αποτελούν φαινόμενα που τεκμηριώνονται σε εκθέσεις ανεξάρτητων αρχών, εγχώριων και διεθνών οργανώσεων, όπως εξάλλου και η προτροπή ενστόλων σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, ενώ αντίθετα δεν υπάρχει καμία γνωστή τεκμηρίωση κρουσμάτων ψευδών καταγγελιών μεταναστών σε βάρος αστυνομικών», γράφουν. Επιπλέον, επισημαίνουν την ελλιπέστατη καταγραφή και διερεύνηση των καταγγελιών για ρατσιστική βία από αστυνομικούς. Την επαναφορά του άρθρου 19 χωρίς την τροπολογία ζητά και η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

 

Scroll to top