Το 15% των Ελλήνων αποδίδει το φαινόμενο στην αντίδραση των πολιτών: «Το κράτος δεν μου προσφέρει τίποτε, συνεπώς…»
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά
Η κρίση και τα μνημόνια οδήγησαν στο ζενίθ την αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ειδικά αφιερωμένου στη «μαύρη» απασχόληση ευρωβαρόμετρου, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου ανθεί όλο και περισσότερο αυτό το φαινόμενο και βρίσκεται στην κορυφή της κοινοτικής πυραμίδας.
Το 15% των Ελλήνων, ποσοστό διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρώπης των 28, το αποδίδει στην αντίδραση των πολιτών απέναντι σ' ένα ανύπαρκτο κράτος: «Το κράτος δεν μου προσφέρει τίποτε, συνεπώς…». Εχουν άδικο; Είναι ενδεικτικό ότι σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο για την αδήλωτη εργασία που πραγματοποιήθηκε το 2007, το τωρινό δείχνει μία αύξηση κατά 7% στην Ελλάδα, ενώ στην Ε.Ε. μειώθηκε κατά 6%. Οπως προκύπτει από τις απαντήσεις-μαρτυρίες των συμπατριωτών μας, οι τομείς στους οποίους βρίσκει πρόσφορο έδαφος η αδήλωτη εργασία στη χώρα είναι κυρίως οι επισκευές και ανακαινίσεις σπιτιών, οι υπηρεσίας υγείας, καθαριότητας και οι επισκευές αυτοκινήτων. Μάλιστα, στον τομέα της υγείας, το ποσοστό αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα είναι διπλάσιο από το μέσο κοινοτικό όρο.
Οι αιτίες της γιγάντωσης
Οι λόγοι που γιγαντώθηκε το φαινόμενο; Οι αναποτελεσματικοί έλεγχοι των αρμοδίων αρχών (44%), το χαμηλότερο κόστος των αδήλωτων προϊόντων και υπηρεσιών (19%), οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές (33%) και φυσικά το «καπέλο» είναι η κρίση…
Ετσι, το 54% των Ελλήνων (ένας στους δύο) δηλώνει ότι γνωρίζει άτομα που εργάζονται αδήλωτοι. Ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 32%. Επίσης, το 30% των Ελλήνων, δηλαδή ένας στους τρεις, αναγνωρίζει ότι κατά το τελευταίο 12μηνο αγόρασε προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονται από τη «μαύρη εργασία» (Ευρώπη των 28: 11%). Ακόμη, το 7% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει ότι ένα μέρος του μισθού του (το 1/4 για το 30%) είναι αδήλωτο, ενώ ο μέσος όρος σχετικά με την εν λόγω κατηγορία στην Ευρώπη των 28 δεν υπερβαίνει το 3%. Κατά το τελευταίο 12μηνο, το 25% των Ελλήνων κατέβαλε κάπου 200 ευρώ για προϊόντα και υπηρεσίες από αδήλωτη εργασία, το 17% από 200 μέχρι 500 ευρώ και το 19% πέραν των 500 ευρώ…