ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Ποιο θα είναι τελικά το τίμημα; Ο ανάδοχος θα πουλήσει τμήματα «φιλέτα»; Ποιος θα πληρώσει τα έργα υποδομής;
Της Χαράς Τζαναβάρα
Με χρυσοφόρα ανταλλάγματα φαίνεται πως θα γεφυρωθεί το χάσμα των 200 εκατ. ευρώ που χωρίζει την προσφορά της Lamda Development του ομίλου Λάτση για το ακίνητο του Ελληνικού από τον «πήχη» των 800 εκατ. ευρώ, που λέγεται ότι έχουν θέσει η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ. Οι συναντήσεις των δύο πλευρών ήταν πυκνές και πολύωρες την τελευταία εβδομάδα και -εκτός απροόπτου- τα αποτελέσματά τους θα παρουσιαστούν στη σημερινή συνεδρίαση του Ταμείου. Οι διαπραγματεύσεις πάντως είναι δύσκολες, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το τίμημα που υπολόγισε ο ανεξάρτητος εκτιμητής δεν ήταν στο αναμενόμενο ύψος των 1,2 με 1,4 δισ. ευρώ. Τρία είναι τα σημεία αιχμής κατά τη φάση των διαπραγματεύσεων:
1. Η αύξηση του τιμήματος, που εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο για τους πολίτες. Η… κολοκυθιά για το πιο πολύτιμο ακίνητο του Δημοσίου συνεχίζεται και λέγεται πως ο όμιλος Λάτση έδωσε οικονομική προσφορά ύψους 500-600 εκατ. ευρώ. Στις διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποί του φάνηκαν διατεθειμένοι να αυξήσουν το τίμημα, διατηρώντας όμως το «ζεστό» χρήμα που θα δοθεί με την υπογραφή της σύμβασης στα ίδια επίπεδα. Ζήτησαν επίσης να αυξηθεί το διάστημα καταβολής του υπόλοιπου 75% σε 20 χρόνια, αντί της προβλεπόμενης 15ετίας.
2. Το δικαίωμα του αναδόχου να μεταπωλήσει αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης τμήματα του ακινήτου των 6.200 στρεμμάτων. Αναζητούν επενδυτές ακόμη και στο Κατάρ (!), που είχε αποχωρήσει από την τελική φάση του διαγωνισμού. Η αποδοχή αυτού του αιτήματος σημαίνει ότι το Δημόσιο δεν θα επωφεληθεί από τη μελλοντική ανατίμηση της αξίας του Ελληνικού, λόγω της οικονομικής ανάκαμψης αλλά και της προστιθέμενης αξίας από τα ενδεχόμενα έργα.
3. Η υποχρέωση του επενδυτή να χρηματοδοτήσει τα έργα υποδομής μέσα στον χώρο του Ελληνικού, που υπολογίζονται σε 2 με 2,5 δισ. ευρώ, γι’ αυτό η Lamda Development φέρεται να αντιπροτείνει μέτρα για το γενναίο «ψαλίδισμά» τους. Μεταξύ άλλων, εισηγείται να μη γίνει «βύθιση» της λεωφόρου Ποσειδώνος, μέσα από την οποία διπλασιάζεται σε όφελος των επενδυτών το παράκτιο μέτωπο και μεγαλώνει από τα 960 στα 1.200 στρέμματα το «φιλέτο» δίπλα στην ολυμπιακή μαρίνα, όπου προβλέπεται η κατασκευή ξενοδοχείου, εμπορικού κέντρου και χώρων αναψυχής. Με αυτό το… ξεχείλωμα θα χωρέσει και το καζίνο. Η λύση που προτείνουν είναι φτηνότερη και προβλέπει απομάκρυνση της παραλιακής λεωφόρου προς την πλευρά του παλιού αεροδρομίου και μετατόπισή της σε συνδυασμό με τη γραμμή του τραμ. Οι επενδυτές επιμένουν στην κατασκευή σήραγγας στην Αργυρούπολη, μέσω της οποίας θα εξασφαλιστεί η απευθείας σύνδεση του παλιού αεροδρομίου με το «Ελ. Βενιζέλος». Θέλουν όμως να φορτώσουν το κόστος στο Δημόσιο, με το «επιχείρημα» ότι βρίσκεται εκτός του προς εκχώρηση ακινήτου.
Η πρόταση της «Ελληνικόν Α.Ε.»
Τα τρία αυτά σημεία αποδεικνύουν ότι θα ήταν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος η υιοθέτηση της πρότασης που είχε υποβάλει η κρατική εταιρεία «Ελληνικόν Α.Ε.» στις αρχές του 2013, που μεταξύ άλλων προβλέπει την τμηματική αξιοποίηση του ακινήτου βάσει ενός θεσμοθετημένου master plan που θα είναι δεσμευτικό για όλους τους επενδυτές.
Προτείνεται να ξεκινήσουν τα έργα από το μητροπολιτικό πάρκο, που θα εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας για την επόμενη πενταετία. Το κόστος θα είναι 60-100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα να ξεκινήσει το πρώτο κομμάτι της ανοικοδόμησης κατοικιών σε επιλεγμένα τμήματα του ακινήτου. Με αυτή την προεργασία, το Δημόσιο μπορεί σε 5-8 χρόνια, που το οικονομικό κλίμα θα έχει βελτιωθεί σε διεθνή κλίμακα, να επωφεληθεί από τις υπεραξίες που αναμένεται να προκύψουν.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Ξεκίνησαν εννέα όμιλοι, τερμάτισε ένας
Ερωτήματα διατυπώνονται και για τη διαδικασία του διαγωνισμού για το Ελληνικό, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2011 με υψηλές προσδοκίες από την πλευρά της κυβέρνησης. Ετσι έδειχναν τα πράγματα στην αρχή, αφού τον Απρίλιο του 2012 εκδήλωσαν ενδιαφέρον εννέα όμιλοι, μεταξύ των οποίων «βαριά» ονόματα του διεθνούς real estate. Πολύ γρήγορα η εικόνα άλλαξε, με την προθεσμία υποβολής των τελικών προσφορών να μετατίθεται από μήνα σε μήνα. Στην τελική ευθεία απέμειναν τρεις και τελικά τερμάτισε μόνον η Lamda Development. Λίγες ώρες πριν κατατεθεί η μοναδική προσφορά και με ρυθμούς πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα, υπογράφηκε πράξη του υπουργικού συμβουλίου με την οποία το Δημόσιο θα συνυπογράψει τη σύμβαση με τον ανάδοχο και επομένως θα επωμιστεί το ρίσκο του όλου εγχειρήματος. Είναι η πιο ενδιαφέρουσα αλλαγή στους όρους του διαγωνισμού, αλλά όχι και η μόνη. Η προκήρυξη αναφέρει την παραχώρηση πλειοψηφικού πακέτου από τις μετοχές τής «Ελληνικόν Α.Ε.», η οποία διαθέτει το 70% του ακινήτου, ενώ το υπόλοιπο παραμένει στο Δημόσιο. Η τελευταία ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ κάνει λόγο για διάθεση του 100% για 99 χρόνια, ενώ είναι σαφές ότι στις ζώνες που θα κατασκευαστούν κατοικίες θα γίνει εκχώρηση της πλήρους κυριότητας. Το τίμημα για το Ελληνικό προβληματίζει και το ΠΑΣΟΚ. Με χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, ο δεύτερος κυβερνητικός εταίρος επισημαίνει ότι «τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, όπως το Ελληνικό, όταν παραχωρούνται, πρέπει να εξασφαλίζουν τίμημα το οποίο δεν υπολείπεται του ελάχιστου ορίου αποτίμησης», χωρίς βεβαίως να το προσδιορίζει. Ζητά επίσης την εκπόνηση συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, ενώ κάνει λόγο για την προστασία του περιβάλλοντος.
Χ.ΤΖ.