Οι εργαζόμενοι του μετρό προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο, ζητώντας άμεσο πάγωμα της αναγκαστικής επιστροφής τους στην εργασία. Ανένδοτος ο Κ. Χατζηδάκης. Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα άλλα μέσα συγκοινωνιών
Των Χαράς Τζαναβάρα – Μαρίας Δήμα
Στο ΣτΕ προσέφυγε χθες το σωματείο των εργαζομένων στο μετρό για την υπεράσπιση του δικαιώματος της απεργίας, σχεδόν ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επίταξης και την επίσημη δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη για την επαναλειτουργία όλων των μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό, Ηλεκτρικός, τραμ).
Μετά τον θεσμικό εκτροχιασμό της κυβέρνησης, τη «σκυτάλη» των απεργιών παρέλαβαν όμως οι εργαζόμενοι στα τρένα, που ακινητοποιούνται ως τη Δευτέρα. Η απεργία περιλαμβάνει και τον προαστιακό, που σημαίνει ότι και το μετρό θα σταματά στη Δ. Πλακεντίας και δεν θα εξυπηρετεί το αεροδρόμιο.
Η επαναλειτουργία του μετρό, υπό την απειλή των επιτάξεων, ήταν μια πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση, όπως ήταν σαφές και από τις χθεσινές, μάλλον απολογητικές, δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού. Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αφήσει τη χώρα να εκτροχιαστεί» και πρόσθεσε πως «ο δρόμος έχει δυσκολίες, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Στην ημιεπίσημη συνομιλία με δημοσιογράφους, μετά την ανακοίνωση, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ειδικοί που αμφισβητούν τη συνταγματικότητα της διαδικασίας επίταξης και είπε χαρακτηριστικά: «Οι διαφορετικές τοποθετήσεις νομικών θα κριθούν από το ΣτΕ». Ο υπουργός δεν έδωσε στοιχεία για τις απώλειες εσόδων λόγω της απεργίας, επιχείρησε όμως να φορτώσει στους εργαζόμενους τη σχεδόν βέβαιη αύξηση τιμών στα εισιτήρια! Μίλησε για την «αγωνία του Ιουνίου», οπότε θα γίνει έλεγχος στην πορεία των εσόδων και υποστήριξε ότι αν δεχόταν τα αιτήματα των απεργών, θα ζημιωνόταν το σύνολο των εργαζομένων της χώρας. Αφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποζημιωθούν, με κάποιο τρόπο, οι επιβάτες που έχουν κάρτες απεριορίστων διαδρομών.
Στις επίμονες ερωτήσεις σε σχέση με τα αιτήματα της απεργίας, ο Κ. Χατζηδάκης επαναλάμβανε σταθερά ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων», όμως δημοσιογράφοι τού επισήμαναν ότι αυτό ισχύει ήδη για τους υπαλλήλους της Βουλής και του υπουργείου Οικονομικών. «Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές συντεχνιακές τακτικές, ούτε εκβιασμοί», είπε σε άλλο σημείο και παραδέχθηκε ότι πριν από τις προχθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης έγινε προσπάθεια συνεννόησης με τους απεργούς, μέσω του γενικού γραμματέα του υπουργείου και της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ.
«Θα εφαρμοστεί ο νόμος» αρκέστηκε να δηλώσει όταν ρωτήθηκε και εμμέσως υπαινίχθηκε απολύσεις απεργών που θα αρνηθούν να παραλάβουν τα «φύλλα επίταξης». Υποστήριξε πάντως ότι οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες δεν θα θιγούν από το ενιαίο μισθολόγιο, ενώ οι υψηλόμισθοι θα υποστούν μείωση 25% έως το 2016. «Θα ευχόμουν να ήταν διαφορετικά», τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν είναι και οι πιο αδικημένοι του δημόσιου τομέα».
Χθες έγινε γνωστό ότι το μεγαλύτερο σωματείο των εργαζομένων στο μετρό προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να εκδοθεί προσωρινή διαταγή, με την οποία θα «παγώνουν» άμεσα οι κυβερνητικές αποφάσεις για την επίταξη. Αναφέρουν ότι η ενέργεια αυτή είναι αντίθετη σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 29, 87 και 105, το άρθρο 22 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναγκαστική εργασία, καθώς και το άρθρο 23 του συνταγματικού χάρτη, το οποίο προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας, ενώ παράλληλα είναι αντίθετη και στον Ν. 3536/2007 που καθορίζει τους κανόνες της πολιτικής κινητοποίησης.
Επικαλούνται παλιότερες αποφάσεις του ΣτΕ, που συνιστούν νομολογία και σύμφωνα με την οποία η επίταξη υπηρεσιών μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον, όπως είναι οι θεομηνίες ή η αντιμετώπιση «ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», θεωρώντας ότι δεν συντρέχουν στην περίπτωση του μετρό. Χαρακτηρίζουν τις αποφάσεις «κατάχρηση εξουσίας» και αναφέρουν ότι «εκδόθηκαν ως αντίμετρα σε απεργιακή κινητοποίηση και όχι για τους σκοπούς δημοσίου συμφέροντος που τίθενται με το άρθρο 22 παράγραφος 4 του Συντάγματος». Σημειώνουν, τέλος, ότι η βλάβη που υφίστανται είναι «άμεση και προφανής και δεν θα μπορέσει να ανορθωθεί στο μέλλον, δεδομένου ότι πλήττεται άμεσα το δικαίωμά τους στην απεργία και καταργείται η δυνατότητα διεκδίκησης των αιτημάτων τους».
………………………………………………………………………………………………………………………………..
«Παρανομεί η κυβέρνηση»
Του Τάσου Πετρόπουλου, εργατολόγου
Καθαρές κουβέντες! Κυβέρνηση που παρανομεί, δεν δικαιούται να επικαλείται τον νόμο και την τάξη. Ο νόμος 3536/2007 επιτρέπει την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών μόνο για «αντιμετώπιση αμυντικών αναγκών της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από κάθε μορφής απειλούμενη φυσική καταστροφή ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Ετσι, ακριβώς, λέει ο νόμος.
Απειλή φυσικών καταστροφών δεν έχει προκύψει, κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη μη λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς δεν νοείται, ούτε η χώρα απειλήθηκε από εισβολή άλλων κρατών. Επομένως, δεν επιβλήθηκε νόμιμα η επίταξη των υπηρεσιών των εργαζόμενων στα μέσα σταθερής τροχιάς. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συνειδητά κλιμακώνουν την ένταση, λέγοντας ότι «τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν». Προϊδεάζουν για την ίδια, λιγότερο ή περισσότερο, αυταρχική αντιμετώπιση κάθε κινητοποίησης και κάθε δημόσιας αντίθεσης στην πολιτική τους. Αλλωστε, από την εποχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη -για πάνω από είκοσι χρόνια- δεν εκδηλώθηκαν απεργίες διάρκειας μεγαλύτερης των δύο ημερών στα επιβατηγά μέσα μεταφοράς.
Η διαδικασία Μεσολάβησης – Διαιτησίας για την κατάρτιση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας προσφέρει αποτελεσματική λύση για την άμεση επίλυση των συλλογικών διαφορών εργασίας. Ομως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην υπάρχουν ΣΣΕ. Ιδια είναι η κατάσταση για όλους τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο της οικονομίας. Και παραφράζοντας την άποψη του Chateaubriand για το Ναπολεόντειο Διάταγμα του 1811, «είναι δυνατό μια ωραία πρωία όλο το Σύνταγμα να ακυρωθεί» αν έτσι κρίνει ο αυτοκράτορας. Πάνω από δύο αιώνες οπισθοδρόμηση!
………………………………………………………………………………………………………………………………………
Απεργία στα λεωφορεία
Ακινητοποιημένα παραμένουν τα λεωφορεία και το σωματείο των εργαζομένων συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την απεργία ώς την Τρίτη. Ως αργά το βράδυ δεν είχαν ληφθεί αποφάσεις για κινητοποιήσεις στα τρόλεϊ.
Αναμένεται επίσης η έκδοση δικαστικής απόφασης για το μέλλον της απεργίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ, μετά την προσφυγή που έχει καταθέσει η διοίκηση των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ).
* Μέσα στη «φούρια» της, η κυβέρνηση προχώρησε και στην επίταξη των κτιριακών εγκαταστάσεων της «Αττικό Μετρό» ως απάντηση στους εργαζόμενους στην κατασκευή του μετρό, που είχαν ξεκινήσει απεργία πριν από δέκα ημέρες, αντιδρώντας στην ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Χθες πάντως το σωματείο των εργαζομένων αποφάσισε νέα 48ωρη απεργία για Δευτέρα και Τρίτη.