Αναψαν τα αίματα χθες καθώς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ άφησαν αιχμές για τα «Ζάππεια» του Σαμαρά και το «λεφτά υπάρχουν» του Γ. Παπανδρέου
→Και μέσα στο τεταμένο κλίμα ξέσπασε και κόντρα ΠΑΣΟΚ με ΔΗΜΑΡ
Του Χ. Ιωάννου
Ενδεικτική των οριακών ισορροπιών μεταξύ των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι η χθεσινή ανοιχτή κόντρα μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής, τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει η συζήτηση του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.
Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση του ισολογισμού/απολογισμού του 2012, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, Φίλιππος Σαχινίδης, αφού αναφέρθηκε στις υποσχέσεις του Αντ. Σαμαρά στα «Ζάππεια», επισήμανε ότι «η αμφιθυμία που επιδείκνυε η Ν.Δ. ως προς την αναγκαιότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής πριν και μετά τις διπλές εκλογές του 2012 κόστισε πολλά στη χώρα». Υπενθύμισε ακόμη ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά επέβαλε πιο σκληρά μέτρα από την κυβέρνηση Παπανδρέου».
«Ολοι έχουν τα Ζάππειά τους»
Εντονα αντέδρασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη, η οποία είπε ότι «όλοι έχουν τα Ζάππειά τους» και σημείωσε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εκλογές του 2009 κερδήθηκαν με το “λεφτά υπάρχουν”. Δεν βρέθηκαν όμως και έγιναν αυτά που έγιναν».
Το γάντι σήκωσε ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος πήρε εκ νέου αποστάσεις από την κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά απάντησε και στις αιτιάσεις της κ. Βούλτεψη. «Υπήρχε μια ομάδα αρχιτεκτόνων στο ΠΑΣΟΚ που έλεγε “λεφτά υπάρχουν” και τώρα έχει μετακομίσει αλλού», τόνισε και πρόσθεσε: «Εξαγγελίες περί ισοδύναμων μέτρων είχαμε και από τον σημερινό πρωθυπουργό. Η απόλυτη άρνηση συναίνεσης μας οδήγησε σε διπλές εκλογές το 2012 χωρίς κανένα νόημα, ενώ έφυγαν και 15 δισ. από τις τράπεζες».
Παράλληλα, ο κ. Κουκουλόπουλος έκανε λόγο και για «ερμαφρόδιτη» στάση της ΔΗΜΑΡ, προκαλώντας την οργισμένη απάντηση του Δημ. Αναγνωστάκη. «Εμείς δεν ψηφίσαμε ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο Μνημόνιο. Αντί να ζητήσουν συγγνώμη αυτοί που οδήγησαν τη χώρα εκεί που είναι σήμερα, επιδιώκουν δικαίωση. Αιδώς Αργείοι».
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ) κατηγόρησε τη ΔΗΜΑΡ ότι έχει τη στάση τού «επιτήδειου ουδέτερου, που περιμένει τι θα προκύψει από μια διάλυση για να επωφεληθεί».