27/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι κερδισμένοι του… φρέσκου γάλακτος

Τα περιθώρια κέρδους για τις γαλακτοβιομηχανίες αυξάνουν οι αλλαγές του Χατζηδάκη.
      Pin It

Τα περιθώρια κέρδους για τις γαλακτοβιομηχανίες αυξάνουν οι αλλαγές του Χατζηδάκη

 

Οφελος μόνο για τα περιθώρια κέρδους της γαλακτοβιομηχανίας αλλά όχι για την τσέπη των καταναλωτών θα φέρει η επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας του παστεριωμένου γάλακτος, αφού ακόμη και το υπουργείο Ανάπτυξης δεν περιμένει μειώσεις μεγαλύτερες από 3-4% στη λιανική τιμή, ενώ και στελέχη της βιομηχανίας εκτιμούν πως θα περάσουν ελάχιστες εκπτώσεις από το συνολικό όφελος του 15-20% που αναμένεται να έχουν στο κόστος παραγωγής και διακίνησης μετά την απελευθέρωση. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επικεντρώνει όλη του την προσπάθεια να πείσει τους αντιδρώντες βουλευτές, με κύριο επιχείρημα ότι οι αλλαγές θα ρίξουν τις τιμές για τους «φτωχούς καταναλωτές», όπως χαρακτηριστικά είπε χθες.

 

Ενα 24ωρο πριν κατατεθεί στη Βουλή το περιβόητο νομοσχέδιο με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως «δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ψηφίσουμε στη Βουλή των Ελλήνων να έχουμε στην πατρίδα μας ακριβό γάλα, ακριβά φάρμακα, ακριβά είδη πρώτης ανάγκης» και εμφανίστηκε βέβαιος πως μόλις διαβάσουν το νομοσχέδιο οι βουλευτές θα ψηφίσουν τις ρυθμίσεις και η κυβέρνηση θα τις πιστωθεί πολιτικά.

 

Ο ίδιος δεν άφησε περιθώρια αλλαγών ουσίας στη ρύθμιση για το γάλα τις επόμενες ώρες, επισημαίνοντας πως «υπάρχει ήδη συμφωνία με την τρόικα και απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αλλαγές ως έχουν».

 

Ειδικά για το θέμα των τιμών, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς κράτησε χαμηλά τον πήχη για τις προσδοκώμενες μειώσεις τιμών, προσδιορίζοντάς τες κοντά στα πέντε λεπτά το λίτρο, επίπεδα που ουσιαστικά θα επαναφέρουν τις λιανικές τιμές εκεί που ήταν πριν από τις τελευταίες αυξήσεις των γαλακτοβιομηχανιών προ δύο μηνών.

 

Στελέχη ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών σχολίαζαν παράλληλα χθες πως «θα ήταν παράδοξο να περιμένει κανείς από ζημιογόνες επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές, ενώ όλος ο θόρυβος γίνεται για να μειωθεί το κόστος μας. Συνεπώς, ακόμη κι αν υπάρξουν μειώσεις, δεν θα είναι στον βαθμό που καλλιεργούν οι προσδοκίες».

 

Βασίλης Γεώργας

 

Scroll to top