→O Ευρωπαίος επίτροπος Νιλς Μουίζνιεκς ζήτησε από τη Βουλή να απορρίψει το άρθρο 19
Του Δημήτρη Αγγελίδη
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις εναντίον της τροπολογίας του άρθρου 19 του Μεταναστευτικού Κώδικα, που απειλεί με άμεση απέλαση όσους μετανάστες καταγγέλλουν ρατσιστική βία από αστυνομικούς αλλά δεν καταφέρνουν να πείσουν τις αρχές κατά τη διαδικασία του Αυτόφωρου.
Χθες απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης δήλωσε ότι θα κατατεθεί η ρύθμιση με τη μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο, αλλά δεν προσδιόρισε ούτε το νομοσχέδιο ούτε την ημερομηνία. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία η ρύθμιση, ώστε να παρέχει προστασία τόσο στους μετανάστες όσο και στους ένστολους. Την περασμένη εβδομάδα είχε πάντως δηλώσει πως θα ξανακαταθέσει την τροπολογία αυτή την εβδομάδα.
Τη φωνή του στις διεθνείς αντιδράσεις πρόσθεσε χθες ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο Νιλς Μουίζνιεκς ζήτησε από τη Βουλή να απορρίψει την τροπολογία και να υιοθετήσει έναν Μεταναστευτικό Κώδικα που θα ενδυναμώνει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντί να την αποδυναμώνει.
«Αυτή η τροπολογία δεν είναι συνετή και πρέπει να μην υιοθετηθεί. Στην πραγματικότητα μεταθέτει το βάρος της απόδειξης στους μετανάστες που κάνουν αναφορά στις αρχές και εισάγει άλλον έναν λόγο απέλασης μεταναστών που ενδέχεται να έχουν υποστεί παράνομη βία, αλλά δεν έχουν καταφέρει να τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό τους.
Η τροπολογία θα επιφέρει επίσης ατιμωρησία, καθώς το πιθανότερο είναι οι μετανάστες να αποφεύγουν να αναφέρουν περιστατικά κακομεταχείρισης και οι αξιωματικοί των δυνάμεων ασφαλείας θα νιώθουν θωρακισμένοι για τέτοιου είδους σοβαρές παραβάσεις του κώδικα συμπεριφοράς. Επιπλέον, δεν βλέπω την ανάγκη μιας τέτοιας διάταξης, εφόσον κάθε ψευδής μηνυτήρια αναφορά μπορεί να τιμωρηθεί με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία». Πρόσθεσε την πάγια έκκλησή του στην ελληνική κυβέρνηση να θεσπίσει έναν ανεξάρτητο και αποτελεσματικό μηχανισμό εποπτείας των αστυνομικών αρχών.
Εκκληση να αποσυρθεί η τροπολογία απευθύνει και η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch. Ζητά να κατατεθεί ως έχει το άρθρο 19, που δίνει τη δυνατότητα σε όσους μετανάστες καταγγέλλουν ρατσιστική βία να μένουν στη χώρα μέχρι τουλάχιστον να εκδικαστεί η υπόθεση. «Οι κυβερνητικές προτάσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες στοχεύουν τους μετανάστες που αναφέρουν αστυνομική κακομεταχείριση, οδηγούν σε τελείως λάθος κατεύθυνση. Αντί να ενθαρρύνουν τα θύματα να καταγγέλλουν τη ρατσιστική βία, οι αλλαγές θα τους αποτρέψουν και θα αυξήσουν τα υπάρχοντα εμπόδια για την απόδοση δικαιοσύνης» δήλωσε η Εύα Κοσσέ από την οργάνωση.
Περισσότερες από 2.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί σε διαδικτυακή εκστρατεία κατά της τροπολογίας. Ανάμεσά τους, πολλά ονόματα ακτιβιστών, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και πολιτικών από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Εναντίον της τροπολογίας μιλούν γνωστοί Ελληνες σε βίντεο που ετοίμασαν οι υπεύθυνοι της εκστρατείας. Το κείμενο με τις υπογραφές και τα βίντεο βρίσκονται στο www.efsyn.gr.