27/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

Κοινωνικές αδικίες

 

Οι κοινωνικές αδικίες στη χώρα μας δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Η άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών, με πρώτο θύμα τούς μισθωτούς και συνταξιούχους, αποτελεί τη χειρότερη παθογένεια του πελατειακού κράτους. Θα ανέμενε κάθε λογικός άνθρωπος ότι με την έναρξη της κρίσης οι κυβερνώντες θα αναζητούσαν τη λύση του δημοσιονομικού προβλήματος στο ευπορότερο κομμάτι της κοινωνίας, το οποίον άλλωστε είχε επωφεληθεί και ποτέ δεν είχε πληρώσει την αναλογία του σύμφωνα με το Σύνταγμα. Αντ΄ αυτού όμως προτιμήθηκε η εύκολη λύση, η εξοντωτική επιβάρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων. Η εξέλιξη αυτή δεν επέφερε μόνο τη φτωχοποίηση των «μονίμων φορολογικών υποζυγίων», αλλά συνετέλεσε και στην απραξία της αγοράς, λόγω μείωσης της αγοραστικής δύναμης μεγάλου μέρους των πολιτών, στην επέκταση της φτώχειας και σε άλλα στρώματα του πληθυσμού, στην ύφεση και στην ανεργία.

 

Σε επόμενη φάση των επιβληθέντων φορολογικών μέτρων χτυπήθηκαν και τα ακίνητα. Οχι όμως μ΄ ένα δίκαιο τρόπο και αντικειμενικά κριτήρια αλλά με οριζόντια και ισοπεδωτικά (π.χ. φορολόγηση και ακινήτων, είτε αγροτικών είτε αστικών και χωρίς ν΄ αποφέρουν εισόδημα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η κάθετη πτώση των αντικειμενικών αξιών και συνολική φορολογική ικανότητα κάθε φορολογουμένου). Συνέπεια αυτών ήταν να μηδενιστεί η αγοραπωλησία των ακινήτων με αποτέλεσμα το ακίνητο που έδινε μια ασφάλεια και σιγουριά στον ιδιοκτήτη να μην μπορεί να πωληθεί σε λογικό τίμημα και να δώσει μια διέξοδο στον πωλητή και σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης.

 

Το θλιβερό είναι ότι αν και μπαίνουμε στον 5ο χρόνο της κρίσης και της ύφεσης οι αρμόδιοι δεν κατάφεραν να ελέγξουν και να φορολογήσουν τον μεγάλο και παράνομο πλούτο (βλ. λίστες μεγαλοκαταθετών εξωτερικού, περί διαφθοράς και υπεξαίρεσης δημοσίων χρημάτων, συντάξεων-μαϊμού, παράνομες χρηματοδοτήσεις από ΜΚΟ κ.λπ.). Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι το κράτος δεν επέτυχε να ελέγξει και εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένων που δήλωσαν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα (βλ. εφημ. «Free Sunday» της 2/3/2014 σελ. 20, όπου το έτος 2012 783.024 χιλ. ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες δήλωσαν εισόδημα από 0 έως 5.000 ευρώ, ενώ 215.978 των αντιστοίχων κατηγοριών δήλωσαν ετήσιο εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ).

 

Η δική σας εφημερίδα προ μηνός δημοσίευε ότι αίτημα των οικονομικών εισαγγελέων να ενισχυθούν με το κατάλληλο προσωπικό για τον έλεγχο σοβαρών φορολογικών υποθέσεων δεν βρήκε ανταπόκριση.

 

Η κυβέρνηση κατ΄ επανάληψη εδήλωσε ότι προτίθεται να αποκαταστήσει τις αδικίες κατά την διάρκεια της κρίσης. Αναμένεται καθαρή θέση στο κομβικό αυτό θέμα τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα κόμματα. Το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο την αδικία αλλά και την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη.

 

Σ. Ευαγγελίδης, Ν. Ιωνία

 

………………………………………………………………………………………………………….

 

Φορολογικά νομοθετήματα

 

Ανοιχτή επιστολή στον κ. πρωθυπουργό απευθύνει ο Γιάννης Κορδής, Κιάτο Κορινθίας

 

Μέσα σ’ αυτή την πρωτοφανή κρίση, τον άθλιο καιρό γι’ αυτή τη φοβερή πατρίδα μας, κείνο που μας έλειπε ήταν να χαθούμε οριστικά από τις μεταφράσεις και στη συνέχεια μιας ελεεινής γραφειοκρατικής πολυνομίας με τη χαριστική βολή από τις ως συνήθως εκδιδόμενες στη συνέχεια πολυάριθμες εγκυκλίους! Είναι δυνατόν ο σημερινός κύριος υπεύθυνος για τη φορολογική πολιτική, γνωρίζοντας ο ίδιος πολύ καλά τον ευρύτερο οικονομικό χώρο από το ΙΟΒΕ (δηλώσεις του ότι τη σκεπή σου τη φτιάχνεις με καλό καιρό), ν’ αφήνει να βγαίνουν στη δημοσιότητα όλα αυτά που και μόνο που τα ακούνε οι πολίτες -αλλά και οι τόσοι επαγγελματίες που υπηρετούν τους σχετικούς κλάδους (εφοριακοί, φοροτεχνικοί, λογιστές κ.λπ.)- κινδυνεύουν να πάνε για το ψυχιατρείο!

 

Το φορολογικό αλαλούμ είναι πρωτοφανές και πρέπει να επέμβετε άμεσα. Και αυτά όλα πέρα από τη δήμευση των περιουσιών του κοσμάκη που δεν «τα ’φαγε μαζί»! Νόμοι λίγοι, απλοί, αυστηροί και εφαρμόσιμοι! Χωρίς αλλαγές σαν τα πουκάμισα! Και μετά μιλάμε για ταξίδια και προσέλκυση καμιάς επένδυσης! Και σίγουρα, στο πλαίσιο του διανεμητικού συστήματος που μας έχει επιβληθεί (μια ζωή σφίξτε το ζωνάρι, τώρα έσοδα-έξοδα), πιλότος θα ’πρεπε να ’ναι:

 

● ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής

 

● ο ορθός, δίκαιος καταμερισμός των επιβαρύνσεων (συνολικών εισφορών)

 

● η χρηματοδότηση μόνο στη «γραμμή ανάπτυξης».

 

Εννοείται, τέλος, ότι όλα αυτά πάνε περίπατο αναποτελεσματικά πέρα για πέρα, χωρίς ριζική αλλαγή του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης.

 

…………………………………………………………………………………

 

Το πλεόνασμα

 

Προς τους

 

κ.κ. πρωθυπουργό, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης

 

Γνωρίζετε βέβαια ότι κάθε μέρα πεθαίνουν άνθρωποι επειδή έμειναν ανασφάλιστοι. Και ας έχουν καταβάλει τις εισφορές τους επί δεκαετίες. Πάνω από 2.500.000 είναι οι ανασφάλιστοι, και για την περίθαλψή τους χρειάζονται περίπου 700 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Την ίδια στιγμή, καυχάστε ότι υπάρχει πλεόνασμα και θα δώσετε «κοινωνικό μέρισμα» στις «ευπαθείς ομάδες». Ομως, όσοι πεθαίνουν χωρίς περίθαλψη δεν αποτελούν ευπαθή ομάδα για την κυβέρνησή σας. Αρα, όσοι αρρωσταίνουν καλά να πάθουν, ας πρόσεχαν, δεν υπάρχουν λεφτά για πέταμα. Ευπαθείς ομάδες είναι μόνο όσοι ψηφίζουν για τη μακροημέρευση της κυβέρνησης. Σαν πολίτης και σαν γιατρός σάς καλώ: Αυτό το «πλεόνασμα αίματος» να διατεθεί για την περίθαλψη των ανασφάλιστων. Εστω για μια φορά, να μην υπακούσετε πάλι στην τρόικα. Και να μη φερθείτε ξανά σαν κομματάρχες. Αν δεν το κάνετε, θα είστε υπεύθυνοι προσωπικά ο καθένας απέναντι στους πολίτες. Ο λαός αργεί, αλλά δεν λησμονεί. Και θα σας ανταποδώσει κατά τα έργα σας. Το ίδιο και η Ιστορία.

 

Επιτέλους, πόσους ακόμα θανάτους χρειάζεστε για να παραμείνετε «κυβέρνηση»;

 

Αθανάσιος Καραμπέλης

γιατρός παθολόγος-ογκολόγος

 

 

 

 

 

Scroll to top