Pin It

Της Μαρίας Δήμα

 

«Εμπόδια» βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας στη διαδικασία των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων (κυρίως τραπεζικών καταθέσεων και ενοικίων), κατά την οποία ο οφειλέτης μαθαίνει εκ των υστέρων ότι η Εφορία ή το ασφαλιστικό ταμείο έλαβε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο (ΙΚΑ κ.λπ.) μπορεί να προβαίνει σε κατασχέσεις χρημάτων που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω οφειλών, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί ο οφειλέτης, προκειμένου να μπορεί να ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα μέτρα ενώπιον των δικαστηρίων ή να εξοφλήσει την οφειλή του.

 

Με τη συγκεκριμένη απόφασή του το ΣτΕ (Στ΄ Τμήμα, 366/2014) έκρινε ότι «η διάταξη αυτή είναι ανίσχυρη, ως αντικειμένη στη διάταξη του άρθρου 20 παρ. 1 του Συντάγματος», καθώς, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, οι οφειλέτες πρέπει να ενημερώνονται από πριν ότι το Δημόσιο πρόκειται να προβεί σε κατασχέσεις χρημάτων που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ανεξαρτήτως του αν οι καταθέσεις αυτές προέρχονται από μισθούς, συντάξεις ή οποιοδήποτε άλλη αιτία (η απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς ασχέτως του τι είδους είναι αυτοί).

 

Πάντως, «λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος», το Στ’ Τμήμα του ΣτΕ παρέπεμψε την υπόθεση στην αυξημένη (επταμελή) σύνθεσή του για οριστική επίλυση με ημερομηνία συζήτησης την 5η Μαΐου. Εισηγητής θα είναι ο πάρεδρος Δημήτρης Τομαράς. Αν και το Στ’ Τμήμα, με την αυξημένη σύνθεση, κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικό το να μην ενημερώνονται οι οφειλέτες στην περίπτωση που ενεργοποιούνται σε βάρος τους σχετικές κατασχέσεις, θα δημιουργηθεί ακόμη ένα πρόβλημα στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών. Δεν αποκλείεται, πάντως, να οδηγηθεί τελικά η υπόθεση στην Ολομέλεια του ΣτΕ, λόγω της αντισυνταγματικότητας του ζητήματος που προκύπτει. Το θέμα έφτασε μέχρι το ΣτΕ με αφορμή υπόθεση κατάσχεσης μεγάλου ποσού (άνω των 40.000 ευρώ) σύνταξης ΙΚΑ το 2006 από τραπεζικό λογαριασμό, για οφειλές στην Εφορία.

 

Εκρηξη

 

Εν τω μεταξύ, με ρυθμό περίπου 1 δισ. ευρώ τον μήνα αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την Εφορία.

 

Στο τέλος Ιανουαρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτινάχθηκαν στα 63,2 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια λόγω της αδυναμίας των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στα φορολογικά βάρη. Μόνο εντός του πρώτου μήνα του τρέχοντος έτους προστέθηκαν άλλα 962 εκατ. ευρώ στα απλήρωτα χρέη προς την Εφορία.

 

Οπως προκύπτει από τα νεότερα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονταν στις 31-12-2013 σε 62,55 δισ. ευρώ, όμως τον Ιανουάριο του 2014:

 

* εισπράχθηκαν 205 εκατ. και διαγράφηκαν άλλα 40 εκατ. ευρώ από τα χρέη αυτά

 

* κατέστησαν ληξιπρόθεσμα νέα χρέη ύψους 962 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν 61 εκατ. ευρώ (6,38%) και διαγράφηκαν άλλα 2 εκατ. ευρώ.

 

* Το αποτέλεσμα όλων αυτών των μεταβολών ήταν το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο να σκαρφαλώσει στο νέο ύψος-ρεκόρ των 63,206 δισ. ευρώ στις 31-1-2014.

 

Scroll to top