27/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΠΕ… μπεεε

      Pin It

Τόπο δεν θα 'χουμε να σταθούμε εμείς οι μετέωροι. Από παντού μας κυκλώνουν. Μας εξορίζουν απ' τα ομορφότερα νησιά. Πάνε οι διακοπές μας, πάνε όλα. Στήνουν, λέει, ανεμογεννήτριες σε Ανδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο· και ποιος ξέρει αργότερα πού αλλού. Εκατό θεριά, 113 μέτρα ύψος έκαστον. Ούτε πουλί πετούμενο θα περνά. Τα αποδημητικά θα αποδημήσουν εις Κύριον.

 

Ραστώνη θερινή και παρόμοια θελξικάρδια τα ξεχνάνε διά παντός κάτι τύποι του σιναφιού μου, που μετεωρίζονται νυχθημερόν σε απροσδιόριστα υψόμετρα και ξινίζουν τα μούτρα μόλις πατάνε γη. Οι έωλοι των μπάρκων, θύματα των αιολικών πάρκων. Διότι τα τέρατα που τα συνθέτουν προξενούν ασυνήθιστους θορύβους σε ακτίνα χιλιομέτρων, μυστήριες δονήσεις, τρεμώδεις εναλλαγές σκιάς-φωτός και παθαίνουν τρομώδες παραλήρημα, παραπατούν τα ζωντανά κι ας μην έχουν πιει σταγόνα.

 

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) τις αποκαλούν κι αποτελούν το «κόλπο γκρόσο» της εποχής. Υποτίθεται πως είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Κάλλιο οι εχθροί, αν έχεις τέτοιους φίλους. Αποψιλώνονται δασωμένα βουνά για χάρη των ανεμογεννητριών· ακόμα και σε περιοχές Natura τοποθετούνται. Οι βάσεις τους απαιτούν μπετά και σίδερα όσα μια εξαώροφη πολυκατοικία. Στο βουνό Αμμόμαξη της Νάξου εξαφάνισαν διά παντός τα ερείπια ναού του Αμμωνος Δία.

 

Συμμαχούν τα λαμόγια όπου γης καθώς μυρίζονται δημόσιο χρήμα. Οι ΑΠΕ επιδοτούνται αδρά από τον κρατικό κορβανά που υποχρεώνεται από τις συμβάσεις -άλλου είδους μνημόνια κι αυτές- να πληρώνει στο πολλαπλάσιο κάθε παραγόμενη κιλοβατώρα. Ο άνεμος όμως είναι άτιμο πράμα· όπως και το ηλεκτρικό ρεύμα, που δυστυχώς δεν αποθηκεύεται, δεν μπορείς να το κλείσεις σ' ένα ντεπόζιτο και να το χρησιμοποιείς όποτε σου κάνει κέφι. Γι' αυτό παράλληλα με τα πάρκα θα λειτουργούν κανονικότατα και οι μονάδες λιγνίτη. Θα τα σκάσουμε, άρα, χοντρά με όφελος μηδέν.

 

Τα διαβάζω όλα αυτά στο φυλλάδιο που μου 'στειλαν τα παιδιά της Ανοιχτής Συνέλευσης του νησιού που έχει σύμβολο την Πορτάρα, ό,τι απέμεινε από τον ημιτελή ναό του Απόλλωνα που ξεκίνησε να χτίζει ο Λύγδαμις το 530 π.Χ. Η τιτάνια πύλη έχει ύψος περίπου έξι μέτρα. Συγκρίνετέ τη με τα 113 της… οικολογικής στήλης. Το έκαναν τα μετέωρα και προοιωνίζονται αλλόκοτο καιρό σήμερα με καρεκλοπόδαρα και χιόνια στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια αλλά και μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top