Με επιτυχία για την Ελλάδα, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 57ης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης για τα ναρκωτικά των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη, στην οποία συμμετείχαν 1.300 εκπρόσωποι από 127 κράτη μέλη του ΟΗΕ, διακυβερνητικούς οργανισμούς, όργανα των Ηνωμένων Εθνών και την Κοινωνία των Πολιτών.
Από ελληνικής πλευράς, η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή στην ομιλία της, έδωσε έμφαση στις μεθόδους αντιμετώπισης της ζήτησης και της προσφοράς ναρκωτικών, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.
Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την προεδρία της οποίας ασκεί η Ελλάδα, αναγνώστηκε ειδική δήλωση, στην οποία εκφράστηκε η θέση της Ε.Ε. για την κατάργηση της θανατικής ποινής, εστιάζοντας στην αντίθεση της επιβολής της από χώρες του ΟΗΕ για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, η οποία υποστηρίχθηκε ένθερμα από τα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΗΕ.
Παράλληλα, η ελληνική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΟΗΕ, κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των νέων ψυχοδραστικών ουσιών.
Η Σύνοδος της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε δώδεκα ψηφίσματα (αποφάσεις) από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ εκ των οποίων τα δύο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία πρότεινε και προετοίμασε η Ελλάδα. Στα ψηφίσματα αυτά συγκροτούνται οδηγίες πολιτικής για τα κράτη μέλη του ΟΗΕ που αφορούν το πρώτο στην εκπαίδευση και κατάρτιση για τους επαγγελματίες των υπηρεσιών απεξάρτησης και το δεύτερο στην εξασφάλιση των βασικών υπηρεσιών υγείας σε εξαρτημένους ακόμα και σε περιόδους οικονομικής λιτότητας.
efsyn.gr