Συνέδριο «Financial Times»: Τα υγιή άτομα μειώνονται κάθετα στην Ελλάδα των μνημονίων. Το 44% των χρονίως πασχόντων διέκοψε την αγωγή του επειδή δεν είχε να πληρώσει και η κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει
Της Ντάνι Βέργου
«Υπάρχει άρνηση στην πολιτική ηγεσία να δεχτεί τις δραματικές συνέπειες που έχει προκαλέσει η φτώχεια στην υγεία των Ελλήνων. Συνεχιζόμενη άρνηση που θα διευρύνει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες στην Υγεία». Τα λόγια του Aaron Reeves, ερευνητή Ποσοτικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέλους της ομάδας ερευνητών που εξετάζουν τις συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα και των οποίων οι δημοσιεύσεις στην επιθεώρηση «The Lancet» έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας προβληματισμό. Μελέτες στις οποίες όμως γυρνάει την πλάτη η ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε, χαρακτηριστικά.
Χάνουν την ασφάλιση
«Το 43% των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει για να έχει πρόσβαση στην υγεία. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται κυρίως οι ηλικιωμένοι. Την ίδια ώρα τα κρούσματα σοβαρών ασθενειών, όπως ο HIV, έχουν πολλαπλασιαστεί», επισήμανε ο Reeves μιλώντας χθες στο συνέδριο των «Financial Times» στην Αθήνα με τίτλο «Διαμορφώνοντας ένα υγιέστερο έθνος – Διαμορφώνοντας μια πιο υγιή Ευρώπη», με κύριο θέμα του την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της στον χώρο της Υγείας.
Συγκεντρωτικά δεδομένα για την περίοδο 2002-2013 σε σύνολο 15.000 ερωτηματολογίων, τα οποία συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, αποδεικνύουν ότι τα άτομα με καλή υγεία μειώνονται κάθετα, ενώ υπάρχει σαφής σχέση του μειούμενου ΑΕΠ με την επιδείνωση της υγείας των πολιτών στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα νέα μελέτη που διεξήχθη για το συνέδριο καταδεικνύει πως όσοι ασθενείς χάνουν την ασφάλισή τους πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι για να συνεχίσουν την αγωγή τους. Οι γιατροί εκτιμούν ότι το 17% των ασθενών τους σε χρόνια αγωγή έχασαν την ασφάλισή τους μέσα στο 2013 και από αυτούς σχεδόν οι μισοί (44%) διέκοψαν την αγωγή τους επειδή δεν είχαν να πληρώσουν, δηλαδή το 8% των ασθενών με χρόνιο ή άλλο σοβαρό νόσημα έμειναν χωρίς θεραπεία. Τέσσερις στους δέκα ασθενείς με χρόνιο ή άλλο σοβαρό νόσημα δήλωσαν ότι επηρεάστηκε ο τρόπος που ελάμβαναν τη θεραπεία τους, καθώς έπρεπε να πληρώσουν (γιατρό ή φάρμακα) και ένα ποσοστό μείωσε δόσεις ή σταμάτησε την επικουρική αγωγή. Ενας στους τρεις ασθενείς που τροποποίησαν την αγωγή αντιμετώπισε επιδείνωση της ασθένειάς του.
Σεληνιακό τοπίο
Επιπλέον, οι πολίτες στην πλειονότητά τους, για να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα υγείας, κάνουν περικοπές σε άλλα οικογενειακά έξοδα, με 1 στους 3 να δηλώνει ότι κάνει περικοπές σε φαγητό και άλλα βασικά είδη του σπιτιού.
Σεληνιακό τοπίο έχουν αφήσει οι πολιτικές του Μνημονίου στην υγεία των Ελλήνων πολιτών, είπε ο ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής, υπεύθυνος Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Τοπίο που κυριαρχείται από φτωχοποίηση, κοινωνικό αποκλεισμό, αποασφάλιση, λειτουργική κατάρρευση του συστήματος υγείας. Σε ένα παράλληλο σύμπαν ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο συνέδριο, υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία: «Ο τόπος έχει επιτύχει πολύ μεγάλη πρόοδο η οποία αναγνωρίζεται απ’ όλο τον πλανήτη»…