28/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ανθρωπιστικές σπουδές μπαίνουν στο στόχαστρο

Πανεπιστήμιο της αγοράς με μνημονιακό πλαίσιο μυρίζει η ανακοίνωση των θέσεων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Κατά 20% μειώνονται οι εισακτέοι στις θεωρητικές σχολές και υποβαθμίζονται τα ΤΕΙ.
      Pin It

Πανεπιστήμιο της αγοράς με μνημονιακό πλαίσιο μυρίζει η ανακοίνωση των θέσεων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Κατά 20% μειώνονται οι εισακτέοι στις θεωρητικές σχολές και υποβαθμίζονται τα ΤΕΙ

 

80.000 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν 70.305 θέσεις, έναντι 69.398 πέρυσι. 46.735 απ’ αυτές θα κατανεμηθούν σε ΑΕΙ και Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και 23.570 σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΣΤΕ

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

44Σταθερά χαμηλός αριθμός εισακτέων, συνέχιση της επιχείρησης συρρίκνωσης θεωρητικών-ανθρωπιστικών σπουδών και περαιτέρω υποβάθμιση των ΤΕΙ με βαθιές ψαλιδιές στις θέσεις εισαγωγής. Το υπουργείο Παιδείας διατηρεί αναλλοίωτη τη συνταγή του για το Πανεπιστήμιο της αγοράς αλλά και το μνημονιακό πλαίσιο. Γύρω στο 20% υπολογίζεται η συνολική μείωση από πέρυσι των εισακτέων στις θεωρητικές σχολές, ενώ η μικρή αύξηση του 1,5% του συνολικού αριθμού εισακτέων θα ενισχύσει τις θετικές επιστήμες.

 

Φέτος, οι θέσεις που διατίθενται στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι 70.305 (θα τις διεκδικήσουν περίπου 80.000 υποψήφιοι) έναντι 69.398 πέρυσι και κατανέμονται ως εξής:

 

*46.735 θέσεις στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες

 

*23.570 θέσεις στα ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΣΤΕ.

 

Καθοριστικό στην κατανομή των θέσεων αναδεικνύεται το απρόοπτο των ελεύθερων μετεγγραφών, στις οποίες υποχρεώνεται φέτος τα υπουργείο Παιδείας μετά το μπλόκο από το ΣτΕ στην καθ’ υπέρβαση εισαγωγή των (μέχρι τούδε) ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνων, τριτέκνων και πληρούντων κοινωνικών κριτηρίων).

 

Οι δυσκολίες του παζλ

 

Γύρω στις 11.500 θέσεις έπρεπε να αναδιανεμηθούν σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με δύο βασικές προϋποθέσεις: να μην αυξηθούν οι θέσεις στις θεωρητικές, φιλολογικές και να μη βουλιάξουν τα κεντρικά Ιδρύματα. Το παζλ χάλασε λίγο τα σχέδια του υπουργείου που ζορίστηκε προκειμένου να μη βγει εκτός της πορείας που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια γα την ανώτατη εκπαίδευση.

 

Ανάμεσα στις βασικές διαπιστώσεις περιλαμβάνονται:

 

• Συνεχίζεται η συρρίκνωση των θεωρητικών-ανθρωπιστικών σπουδών παρά το γενναίο μοίρασμα των χιλιάδων άλλοτε ειδικών θέσεων, ανεξαιρέτως κι αδιακρίτως τμημάτων ή γεωγραφικής θέσης (κέντρο-περιφέρεια) οι οποίες, ωστόσο, κατάφεραν να συγκρατήσουν τη φόρα που είχε πάρει το υπουργείο Παιδείας.

 

Πολύτεκνοι και τρίτεκνοι

 

45

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Ενισχύεται περαιτέρω η συνταγή του Πανεπιστημίου της αγοράς με την αύξηση των θέσεων σε παραγωγικές σχολές, ήτοι πολυτεχνικές, οικονομικές, θετικές σχολές, οι οποίες συνδέονται πιο εύκολα με την αγορά εργασίας. Οπου δεν γίνεται αύξηση, οι μειώσεις είναι ανεπαίσθητες.

 

• Αυξάνονται οι θέσεις στην περιφέρεια και μειώνονται ή δέχονται πολύ μικρή αύξηση στα αστικά κέντρα ώστε να μπορέσουν να δεχθούν το κύμα των ελεύθερων (πλέον) μετεγγραφών παιδιών πολυτέκνων, τριτέκνων, πληρούντων κοινωνικά κριτήρια.

 

• Συνεχίζεται ο δραστικός περιορισμός των θέσεων στη συντριπτική πλειονότητα των ΤΕΙ με –πάγια– εξαίρεση τις δημοφιλείς σχολές, αλλά πιο συγκρατημένα, φέτος, λόγω της αναμενόμενης επέλασης των δικαιούχων μετεγγραφής, ειδικά στα μεγάλα Ιδρύματα (Αθήνας, Θεσσαλονίκης).

 

• Αυξομειώσεις αναμένονται στις βάσεις με εμφανέστερες την άνοδο στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές του 1ου πεδίου (Νομικές) και την πτώση σε σχολές 2ου, 4ου, 5ου πεδίου όπου η πρόσβαση θα είναι ευκολότερη. Χωρίς αλλαγές οι Ιατρικές.

 

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο, «ο γενικός αριθμός εισακτέων (70.305) είναι αυξημένος από τον αντίστοιχο περσινό (57.895) κατά περίπου 20%. Ωστόσο, αυτή η φαινομενική αύξηση προκύπτει από την κατάργηση των επιπλέον θέσεων που δίνονταν ώς πέρυσι στις ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) και την ενσωμάτωσή τους στον γενικό αριθμό εισακτέων, που θα διεκδικούν πλέον όλοι οι υποψήφιοι. Αρα, σε πραγματικούς αριθμούς ο φετινός αριθμός εισακτέων είναι σχεδόν ίσος με τον περσινό».

 

Συγκεκριμένα, ο περσινός αριθμός ήταν 57.895 της γενικής σειράς + 11.503 των ειδικών θέσεων ο οποίος προστίθεται στον φετινό αριθμό γενικής σειράς που υπολογίζεται γύρω στις 59.000.

 

Οι καθ’ υπέρβαση θέσεις

 

Σημειώνεται ότι στις 70.305 θέσεις δεν συμπεριλαμβάνονται και άρα προστίθενται οι θέσεις εισακτέων:

 

1. Για τις Στρατιωτικές Σχολές

 

2. Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας

 

3. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού

 

4. Οι θέσεις που ορίζονται καθ’ υπέρβαση του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, όπως αθλητές με διακρίσεις, Ελληνες του εξωτερικού, αλλοδαποί-αλλογενείς, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις κ.λπ.

 

Με συμπληρωματική Υπουργική Απόφαση που θα ακολουθήσει, θα καθοριστούν οι θέσεις καθ’ υπέρβαση του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων και η ποσοστιαία κατανομή των θέσεων εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2014-5.

 

Ο αριθμός εισακτέων ανά επιστημονικό πεδίο δείχνει την ανθρωπογεωγραφία στη διάρθρωση των σπουδών και εξηγεί τις πολιτικές του υπουργείου Παιδείας. Η πολυπληθέστερη κατηγορία των Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών (18.690) δεν πρόκειται να βγει από το στόχαστρο της περιοριστικής πολιτικής που δεν μπορεί να μην εφαρμοστεί στα (ακόμα) χρηματοδοτούμενα από το κράτος Πανεπιστήμια.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Ειδική μέριμνα για τους σεισμόπληκτους Κεφαλονίτες

 

Σύμφωνα με νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται άμεσα, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, προβλέπονται τα παρακάτω:

 

1. Οι ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) που ώς τώρα εισάγονταν καθ’ υπέρβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε δικό τους ποσοστό θέσεων καταργούνται. Ολοι οι υποψήφιοι πλέον θα διεκδικούν την εισαγωγή τους επί ίσοις όροις και μετά την εισαγωγή τους θα δίνονται ελεύθερες μετεγγραφές στους πολύτεκνους, τρίτεκνους και όσους πληρούν κοινωνικά κριτήρια.

 

2. Ειδικά και μόνο στους υποψηφίους της Κεφαλονιάς, που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) ή των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), προβλέπονται θέσεις σε ποσοστό 0,5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.

 

3. Οσοι υποψήφιοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ το 2012 θα έχουν κι αυτοί το δικαίωμα να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους το 2014 σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς δηλαδή νέα εξέταση, καταθέτοντας μόνο μηχανογραφικό δελτίο.

 

 

Scroll to top