→Ανίχνευση της κίνησης των βάσεων με γνώμονα τον αριθμό των εισακτέων
Του Χρήστου Κάτσικα
Ο αριθμός εισακτέων αποτελεί τον τροχονόμο της κίνησης των βάσεων εισαγωγής. Η ανακοίνωση των προσφερόμενων θέσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αφενός αποτελεί την τελευταία πράξη στην πορεία για την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, αφετέρου παίζει αποφασιστικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής.
Η ανίχνευση του «πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις» στηρίζεται, ουσιαστικά, στην εξέταση τριών βασικών παραγόντων που λειτουργούν σαν πύργος ελέγχου του σκαμπανεβάσματος των βάσεων και πριμοδοτούν τις «καταδύσεις» ή τις «αναρριχήσεις» τους. Αναφερόμαστε, βεβαίως, στις συντεταγμένες της διαμόρφωσης των βάσεων, που είναι:
α. Ο «βαθμός δυσκολίας/ευκολίας» των θεμάτων και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση με την τελευταία χρονιά με την οποία γίνονται οι βασικές συγκρίσεις.
β. Ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων που κάθε χρόνο παίζει τον ρόλο του «πασπαρτού» για τις βάσεις των πέντε Επιστημονικών Πεδίων.
γ. Η σχέση ζήτησης – προσφοράς θέσεων, δηλαδή, ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισμένης ζήτησης» και οι προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές.
Οι δύο πρώτοι παράγοντες προδιαγράφουν, κυρίως, το «πατρόν» των γενικών βάσεων εισαγωγής στα πέντε Επιστημονικά Πεδία, ενώ ο άλλος παράγοντας (γ), κυρίως ξεναγεί τους υποψηφίους στις «πίστες» των βάσεων κάθε Τμήματος Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ στα όρια των Επιστημονικών Πεδίων.
Οσον αφορά τη ζήτηση των τμημάτων, από τη μεριά των υποψηφίων δεν αναμένεται διαφοροποίηση σε σχέση με πέρσι. Επίσης είναι εύλογο να περιμένει κανείς ελάχιστες διαφοροποιήσεις στον βαθμό ευκολίας/δυσκολίας των φετινών θεμάτων. Στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι οι φετινές μεταβολές στον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων θα δυσκολέψουν την πρόσβαση (άνοδος βάσεων), σε σχέση με πέρσι, στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και ιδιαίτερα στις ήδη υψηλόβαθμες και περιζήτητες Νομικές Σχολές. Αντίθετα θα διευκολύνουν την πρόσβαση (πτώση βάσεων) στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο. Στο 4ο και στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο η πρόσβαση θα είναι ευκολότερη -σε σχέση πάντα με πέρσι- στα πανεπιστημιακά τμήματα (πτώση βάσεων). Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο τα πράγματα θα παραμείνουν δύσκολα στις Ιατρικές σχολές που αποτελούν τις ναυαρχίδες της ζήτησης των αριστούχων υποψηφίων και βεβαίως των πολύ υψηλών βάσεων εισαγωγής (μικρές αυξομειώσεις).