Μια ομπρέλα προστασίας για πάνω από 100 ευάλωτα μικρά θα παρέχουν τα κέντρα φιλοξενίας του προγράμματος «Στέγη plus», που άνοιξαν σε Αθήνα και Πάτρα
→Εκτός από τις βασικές ανάγκες για διαβίωση, τα κέντρα θα καλύπτουν ψυχοκοινωνική στήριξη, βοήθεια στην επανασύνδεση με τις οικογένειές τους, ιατρονοσηλευτική φροντίδα και άλλες υπηρεσίες που ενδεχομένως χρειαστούν
Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου
Στέγη σε πάνω από 100 ασυνόδευτους ανήλικους και άλλα ευάλωτα άτομα που αιτούνται άσυλο στη χώρα μας θα παρέχουν τα κέντρα φιλοξενίας της Praksis και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε Αθήνα και Πάτρα στο πλαίσιο του προγράμματος «Στέγη plus», η επίσημη παρουσίαση του οποίου έγινε χθες.
Τα κέντρα φιλοξενίας θα παρέχουν στους ανήλικους, κυρίως, αιτούντες άσυλο κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσής τους, ψυχοκοινωνική στήριξη, βοήθεια στην επανασύνδεση με τις οικογένειές τους, νομική συνδρομή, ιατρονοσηλευτική φροντίδα, υπηρεσίες διερμηνείας/διαμεσολάβησης, προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και άλλες υπηρεσίες που ενδεχομένως θα χρειαστούν.
Φροντίδα και αρωγή
«Προσπαθούμε να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ της φροντίδας και της αρωγής των αιτούντων άσυλο. Η ένταξη και αποκατάστασή τους στην Ελλάδα είναι άθλος, ενώ θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Τα ανήλικα παιδιά που ζητούν άσυλο στη χώρα μας πέφτουν συχνά θύματα δουλεμπορίου, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίου οργάνων. Χρειάζονται δομές για να τα προστατεύσουν», είπε ο πρόεδρος της Praksis, Τζανέτος Αντύπας.
Τα σοβαρά προβλήματα των ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο ανέλυσε και η τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δώρα Παπαδοπούλου, κάνοντας λόγο για δυσκολίες στη σχολική τους ένταξη, την τεχνική κατάρτιση, προβλήματα με το ποιος θα αναλάβει την επιτροπεία τους, ενώ επισήμανε και την απουσία μεταβατικών δομών όταν ενηλικιώνονται αυτά τα παιδιά.
Το «παρών» στην παρουσίαση έδωσε και ο πρέσβης της Νορβηγίας, Σιούρ Λάρσεν, καθώς το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λίχτενσταϊν και Νορβηγία) μέσω του προγράμματος SOAM (υποστήριξης των οργανώσεων που βοηθούν τους μετανάστες που αναζητούν άσυλο στην Ελλάδα) του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
«Ως κύρια πύλη εισόδου στην Ευρώπη η Ελλάδα αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις, γι’ αυτό οι χώρες του ΕΟΧ ανέπτυξαν ένα ειδικό πρόγραμμα υποστήριξης των ελληνικών αρχών προκειμένου αυτές να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λάρσεν.
Ο πρόεδρος του ΔΟΜ στην Ελλάδα, Δανιήλ Εσδράς, μίλησε μάλιστα για πρότυπα, ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, κέντρα φιλοξενίας. Πλέον το στοίχημα για όλους τους φορείς υλοποίησης του «Στέγη plus» είναι η διατηρησιμότητα του προγράμματος ώστε να είναι δυνατή η όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική και διαρκής προστασία των ασυνόδευτων παιδιών-προσφύγων που ζητούν άσυλο στη χώρα μας.