Samaras-Stournaras-Baltakos

30/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη Βουλή με την ψυχή στο στόμα

Ο Σαμαράς επιθυμεί διακαώς να μην έχει ούτε μία διαρροή στην ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου, αλλά σε τρία ζητήματα υπάρχουν ακόμα διαφωνίες από βουλευτές του, ενώ δεν γνωρίζει τι θα πράξουν αυτοί του ΠΑΣΟΚ.
      Pin It

Ο Σαμαράς επιθυμεί διακαώς να μην έχει ούτε μία διαρροή στην ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου, αλλά σε τρία ζητήματα υπάρχουν ακόμα διαφωνίες από βουλευτές του, ενώ δεν γνωρίζει τι θα πράξουν αυτοί του ΠΑΣΟΚ

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΝα διορθώσει αριθμητικά την Κυριακή στην ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου το στραπάτσο που υπέστη πολιτικά όλες τις προηγούμενες μέρες με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, θέλει η κυβέρνηση, όμως, ακόμη και μετά την επαναδιατύπωση για το γάλα, δεν είναι βέβαιο ότι οι αντιρρήσεις μέσα στις τάξεις των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έχουν αρθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί η κυβέρνηση εξέπεμπε μηνύματα σιγουριάς για το αποτέλεσμα, ενώ το απόγευμα άρχιζε νέος γύρος παρασκηνιακών συζητήσεων ανάμεσα στους εταίρους για τις επίμαχες διατάξεις.

 

 Η επαναδιατυπωμένη διάταξη για το γάλα του Κ. Χατζηδάκη προκάλεσε πρόσκαιρη ικανοποίηση στους διαφωνούντες βουλευτές. Μετά την αντίδραση των παραγωγών και τις αποστάσεις του Αθ. Τσαυτάρη επήλθε νέος κύκλος γκρίνιας, έως και διαβήματα για παραίτηση του υπουργού και του υφυπουργού Ανάπτυξης. Οι «γαλάζιοι» αντάρτες το βράδυ της Πέμπτης αναδιπλώθηκαν μετά τη συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη, αλλά χθες το μεσημέρι απευθύνθηκαν εκ νέου στη γραμματεία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., ζητώντας μία εξήγηση για την ασάφεια της διάταξης. Πλην του Γ. Βλάχου, που βγήκε ανοιχτά υπέρ της επαναδιατυπωμένης ρύθμισης οι άλλοι διαφωνούντες (Γ. Στύλιος. Α. Κοντός, Γ. Καράμπελας κ.ά.) απέφυγαν να διατυπώσουν κρίση.

 

Ψήφος… φαρμάκι;

 

 Πρόβλημα διαπιστώνεται πλέον και στις ρυθμίσεις για τα φαρμακεία. Ο Γ. Καλαντζής φέρεται να διατηρεί τις επιφυλάξεις του, ενώ στάση αναμονής τηρεί ο Ν. Κακλαμάνης μέχρις ότου δει την τελική μορφή του νομοσχεδίου. Οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Δ. Κρεμαστινός κ.ά.) σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούνται από τους φαρμακοποιούς καθιστούν και τη διάταξη για τα φάρμακα επίφοβη για την κυβέρνηση.

 

 Μετά τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου εκδηλώθηκε και τρίτη εστία έντασης, με τη μείωση της εγγυημένης τιμής του ρεύματος των φωτοβολταϊκών. Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Α. Παπαγεωργίου είχε δεχτεί την Πέμπτη σφοδρές επικρίσεις από είκοσι «γαλάζιους» βουλευτές της περιφέρειας και χθες μετά την επεισοδιακά διαδήλωση των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών έξω από το υπουργείο, η γκρίνια αναζωπυρώθηκε και ζητήθηκε από τον επικεφαλής της επιτροπής εμπορίου Γ. Βλάχο να αναλάβει πρωτοβουλία επαναδιατύπωσης και αυτής της ρύθμισης.

 

Στο μέγαρο Μαξίμου, ο εκνευρισμός είναι έκδηλος καθώς η έκκληση του Αντ. Σαμαρά προς τους βουλευτές φαίνεται ότι δεν έπιασε τόπο. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν επιδοθεί σε νέο κύκλο πιέσεων προς τους βουλευτές, «να μη χυθεί η καρδάρα τη στιγμή που η χώρα κάνει ένα μεγάλο βήμα εξόδου από την κρίση». Ακόμη όμως και αν δεν υπάρξει καμία διαρροή από τη Ν.Δ. η στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αποτελεί αίνιγμα για την κυβέρνηση. Εάν η κυβέρνηση βγει αριθμητικά αποδυναμωμένη από την ψηφοφορία, ακόμη και αν περάσει το νομοσχέδιο με ψήφους ανεξάρτητων ή, ακόμη χειρότερα, με μειωμένη πλειοψηφία λόγω της προφυλάκισης έξι βουλευτών της Χ.Α., ο κ. Σαμαράς εξετάζει όλες τις επιλογές που έχει την επομένη, ακόμη και εκείνη της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

 

Οι οριστικές αποφάσεις του πρωθυπουργού θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα μόλις καθαρίσει το τοπίο με τις εκκρεμείς δόσεις. Την Τρίτη η κυβέρνηση περιμένει μία ξεκάθαρη απόφαση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. που θα είναι στην Αθήνα για την συνεδρίαση του Ecofin και του Eurogroup. Υπό άλλες συνθήκες η άτυπη συνεδρίαση θα είναι πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς έχει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Και αυτό το θέμα όμως για την κυβέρνηση εξελίσσεται σε θρίλερ.

 

Γρίφος Παπανδρέου

 

Η απουσία του Γ. Παπανδρέου από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ πυροδότησε νέα σενάρια ως προς τη στάση που θα τηρήσει στην ψηφοφορία επί του άρθρου που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

 

Η επίθεση που εξαπέλυσε επί του ίδιου θέματος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, εκτιμάται ότι αυξάνει την πίεση στο ΠΑΣΟΚ και καθιστά δύσκολη κάθε πρόβλεψη ως προς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Χαρακτηριστικό της αμηχανίας που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι το γεγονός δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος θα μιλήσουν στη Βουλή.

 

Scroll to top