30/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι πράσινοι «αντάρτες» ψηφίζουν βρίζοντας…

Ο Βενιζέλος έθεσε τους βουλευτές του προ της ευθύνης της εξόδου της χώρας από την κρίση κι αυτοί αναδιπλώθηκαν κάνοντας επιθέσεις για... ξεκάρφωμα στον Σαμαρά και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ν.Δ.
      Pin It

Ο Βενιζέλος έθεσε τους βουλευτές του προ της ευθύνης της εξόδου της χώρας από την κρίση κι αυτοί αναδιπλώθηκαν κάνοντας επιθέσεις για… ξεκάρφωμα στον Σαμαρά και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ν.Δ.

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Με το μήνυμα ότι η αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή δεν αφορά επιμέρους ζητήματα για τα οποία έχουν σημειωθεί αντιδράσεις, όπως π.χ. το γάλα, αλλά τη συνολική προοπτική της χώρας, προσπάθησε o Ευάγγελος Βενιζέλος να εξασφαλίσει τη θετική στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Παρά την κατευναστική προσπάθεια στην κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικού Συμβουλίου χθες, δεν έλειψαν οι βολές κατά της ηγεσίας για τους χειρισμούς της, κατά υπουργών της Ν.Δ. αλλά και προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού.

 

«Η μάχη που ξεκίνησε δεν είναι για το ένα ή το άλλο μέτρο, αλλά για την πορεία της χώρας, τη μόνη συγκεκριμένη και τη μόνη ασφαλή. Καταθέτουμε ένα ιστορικό αποτέλεσμα, το μεγάλο κοινωνικό πρόταγμα είναι για την πατρίδα» σημείωσε o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι η Κ.Ο. συμμετείχε στη διαπραγμάτευση βάζοντας «κόκκινες γραμμές». Επιπλέον υποστήριξε ότι με την επισημοποίηση και ψήφιση της συμφωνίας με την τρόικα η Ελλάδα φτάνει σε απόσταση αναπνοής από την έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο, ζητώντας «να δούμε το γενικό συμφέρον» και αφήνοντας αιχμές για τη «συντεχνιακή λειτουργία των κομμάτων».

 

Προκειμένου μάλιστα να μην πυροδοτήσει την ατμόσφαιρα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει σκοπό να επιβάλει μέτρα κομματικής πειθαρχίας, ενώ πετώντας το μπαλάκι στους διαφωνούντες χαρακτήρισε πρώιμες τις αντιδράσεις τους καλώντας τους «να μην αυτομαστιγώνονται».

 

Από την πλευρά τους οι βουλευτές, προκειμένου να δικαιολογήσουν την αναδίπλωσή τους, επέλεξαν την τακτική των επιθέσεων προς το Μαξίμου και τον Αντώνη Σαμαρά. Με τις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές υπουργών της Ν.Δ.» τα έβαλε στην παρέμβασή του o Νίκος Σηφουνάκης, αναφέροντας ότι «δεν πρέπει, δεν μπορεί ούτε ως παράταξη ούτε ως βουλευτές να σιωπούμε».

 

Αναφερόμενος ειδικότερα στις ρυθμίσεις για το γάλα, επέρριψε ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και χαρακτήρισε αναγκαίες τις αλλαγές που επιτεύχθηκαν «χάρη στην έντονη πίεση του ΠΑΣΟΚ». Στην ίδια γραμμή τοποθετήθηκαν ο Μιχάλης Κασσής και o Θάνος Μωραΐτης στοχοποιώντας τον Κωστή Χατζηδάκη, ενώ νωρίτερα μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής o ανεξάρτητος Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε την παραίτησή του. Διαφωνίες για τα φαρμακεία εξέφρασε o Δημήτρης Κρεμαστινός, είπε όμως ότι θα πρυτανεύσει η απόφαση της Κ.Ο.

 

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε o Γιώργος Παπανδρέου, η στάση του οποίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών παραμένει ερώτημα. Απών ήταν και o Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, o οποίος κρατά το τελευταίο διάστημα αποστάσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλo, αν και συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική.

 

Scroll to top