Η παγκόσμια οικονομική ελίτ, περίπου 100.000 άτομα, διακινεί μέσω 80 φορολογικών παραδείσων και με σχεδόν μηδενικό κόστος κάπου 21-31 τρισ. δολ. Με 1.700 ευρώ μπορεί να ιδρύσει κάποιος μια υπεράκτια εταρεία
Tου Χρήστου Τσιαγκλή
Σχεδόν 100.000 άτομα της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ έχουν «παρκάρει» 9,8 τρισ. δολ. σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.
Ενα γκρουπ 139 αναπτυσσόμενων χωρών, με συνολικό χρέος 4,08 τρισ. δολ., που διακρίνονται για τον υψηλό δανεισμό τους, τη χαμηλή ανάπτυξη, τα μόνιμα προγράμματα διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, φαίνεται να κατέχουν τις πρωτιές στην ίδρυση των υπεράκτιων εταιρειών.
Η παγκόσμια ελίτ των off shore κατέχει και διακινεί μέσω 80 φορολογικών παραδείσων και με σχεδόν μηδενικό κόστος κάπου 21-31 τρισ. δολ., σύμφωνα με το TJN (Δίκτυο για τη Φορολογική Δικαιοσύνη). H διαρροή κεφαλαίων προς τις υπεράκτιες δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται ότι χάνουν γύρω στα 100 δισ. δολ. κάθε χρόνο από τη φοροαποφυγή μέσω των offshore.
Πρόκειται για μια πραγματική βιομηχανία φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, που στην ουσία παρέχει μία και μόνο υπηρεσία στους πελάτες της: «απόλυτη μυστικότητα». Στόχος όσων προχωρούν στην ίδρυση υπεράκτιων σε οικονομικά κέντρα είναι οι πολύ χαμηλοί φόροι, που συνήθως προσφέρουν οι φορολογικοί παράδεισοι, αλλά και η απόκρυψη εσόδων–κερδών από παράνομες δραστηριότητες, όπως λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών κ.λπ.
Κι επειδή η ίδρυση off shore είναι νόμιμη, όλες οι πολυεθνικές έχουν ιδρύσει κι από μία ή περισσότερες σε χώρες με ηπιότερο φορολογικό καθεστώς. Μια υπεράκτια μπορεί να είναι μια εταιρεία ειδικού σκοπού ως θυγατρική ή εταιρεία ενός ομίλου επιχειρήσεων ή ακόμη και συγγενής επιχείρηση. Ακόμα και φυσικά πρόσωπα ιδιοκτήτες υπερπολυτελών ακινήτων, σκαφών αναψυχής και αυτοκινήτων έχουν ιδρύσει off shore, προκειμένου να διαχειρίζονται τον πλούτο τους εκτός της χώρας κατοικίας τους προς αποφυγή πληρωμής φόρων.
Στους φορολογικούς παραδείσους υπάρχουν ειδικές εταιρείες, οι οποίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ακόμα και μέσω Διαδικτύου. Τη δουλειά αναλαμβάνουν εξειδικευμένα, συνεργαζόμενα και εξουσιοδοτημένα νομικά ή φυσικά πρόσωπα στην κάθε χώρα της οποίας η νομοθεσία επιτρέπει τη σύσταση-ίδρυση υπεράκτιων εταιρειών, όπως σε Κύπρο, Νήσους Μάρσαλ, Σεϊχέλες, Λιβερία, Λιχτενστάιν, Βρετανικές Παρθένους Νήσους.
Εξειδικευμένα γραφεία
Μέσω των εξειδικευμένων γραφείων γίνεται η σύσταση και η νόμιμη εγγραφή της εταιρείας στο Μητρώο Ιδρυσης. Αρχικά επιλέγεται το όνομα της εταιρείας, καταβάλλονται τα τέλη και γίνεται σχεδόν αμέσως η σύστασή της. Πριν από την εγγραφή του ονόματος της εταιρείας γίνεται έλεγχος και στη συνέχεια γίνεται αποδεκτό το αίτημα κι εφόσον δεν έχει ήδη εγγραφεί άλλη εταιρεία με το ίδιο όνομα. Το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο που έχει συστήσει την εταιρεία φροντίζει να καταβάλλονται προς το κράτος στο οποίο έγινε η σύσταση και σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ετήσια τέλη της υπεράκτιας, με σκοπό τη διατήρηση της νομικής της υπόστασης.
Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν πλήθος ειδικών εταιρειών που αναλαμβάνουν για λογαριασμό οποιουδήποτε τη σύσταση off shore. Για παράδειγμα, όπως συλλέξαμε από το Διαδίκτυο, και συγκεκριμένα από εταιρεία παροχής υπηρεσιών, για την ίδρυση off shore στην Κύπρο αρκεί ένας μόνο μέτοχος και ένα ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο 1.000 κυπριακών λιρών. Για την ίδρυση μιας εταιρείας με πλήρες γραφείο-υποκατάστημα στην Κύπρο, το ελάχιστο κεφάλαιο είναι 10.000 κυπριακές λίρες.
Οι εξωχώριες εταιρείες αποτελούν ένα καθόλα νόμιμο, ιδιαίτερα ευέλικτο και επικερδές επιχειρηματικό εργαλείο. Προσφέρουν προστασία του ιδιοκτήτη από προσωπική ευθύνη, δεδομένου ότι όλες οι πράξεις, συμβάσεις, συμβόλαια και οι άλλες δραστηριότητες γίνονται εξ ονόματος της εταιρείας, απόλυτη κάλυψη των δραστηριοτήτων και των περιουσιακών στοιχείων του πραγματικού ιδιοκτήτη, μείωση της φορολογίας, μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς οι δραστηριότητες γίνονται μέσω της υπεράκτιας, πλήρη ανωνυμία και προστασία έναντι τρίτων, αυξημένη οικονομική απομόνωση σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον ανταλλαγής πληροφοριών, εύκολη και ανώνυμη μεταφορά όλων σχεδόν των περιουσιακών στοιχείων, μείωση οικονομικών και πολιτικών κινδύνων.
………………………………………………………………………………………………………………………………………
.
Εισπράξεις-ψίχουλα από τις 16.580 ελληνικές υπεράκτιες
Μόνο 965 μπαίνουν… στον κόπο και υποβάλλουν δήλωση ειδικού φόρου επί των ακινήτων, για την οποία είναι υπόχρεες
Στον «αφρό» βρίσκονται οι 16.580 off shore που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Από αυτές μόλις οι 965 μπαίνουν… στον κόπο και υποβάλλουν δήλωση ειδικού φόρου επί των ακινήτων, για την οποία είναι υπόχρεες.
Οι υπόλοιπες συνεχίζουν να απολαμβάνουν το καθεστώς της πλήρους ασυδοσίας, με τους ιδιοκτήτες να ζουν άνετα στον «φορολογικό παράδεισο» που δημιούργησαν και, το σημαντικότερο, να μη δίνουν σε κανέναν λογαριασμό για το «πόθεν έσχες» των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται εντός της εταιρείας.
Από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα οι Ελληνες φορολογούμενοι έχουν ακούσει κατά καιρούς πολλά και μεγαλεπήβολα σχέδια φορολογικής εξόντωσης των εξωχώριων εταιρειών, από τα οποία όμως δεν απέδωσε κανένα. Στοιχείο το οποίο επιβεβαιώνει την παταγώδη αποτυχία των προσπαθειών για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» είναι τα αποτελέσματα των φορολογικών εισπράξεων που έχει συλλέξει στη δεκαετία 2003–2012 το υπουργείο Οικονομικών:
* Το 2003 υποβλήθηκαν 383 δηλώσεις και ο αντίστοιχος φόρος ήταν 4,8 εκατ. ευρώ.
* Το 2004 υποβλήθηκαν 411 δηλώσεις και ο φόρος ήταν 3,6 εκατ. ευρώ.
* Το 2005 υποβλήθηκαν 352 φορολογικές δηλώσεις, 3 εκατ. ευρώ ο φόρος.
* Το 2006 υποβλήθηκαν 311 δηλώσεις, 3,1 εκατ. ευρώ ο φόρος.
* Το 2007 υποβλήθηκαν 275 δηλώσεις με τον φόρο να φτάνει σε 2,8 εκατ. ευρώ.
* Το 2008 υποβλήθηκαν 239 δηλώσεις και ο φόρος έφτασε τα 3,4 εκατ. ευρώ.
* Το 2009 υποβλήθηκαν 201 δηλώσεις και το ποσό του φόρου ήταν 3,4 εκατ. ευρώ.
* Το 2010 υποβλήθηκαν 1.177 δηλώσεις και ο αντίστοιχος φόρος ήταν 3,4 εκατ. ευρώ.
* Το 2011 υποβλήθηκαν 998 δηλώσεις με αντίστοιχο φόρο 877.651 ευρώ.
* Το 2012 υποβλήθηκαν 965 δηλώσεις και ο φόρος που εισπράχθηκε έφτασε τα 345.201 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο του Taxis στην Ελλάδα υπάρχουν 21.065 υπεράκτιες εταιρείες, εκ των οποίων είναι ενεργές 16.580.
*Η ΔΟΥ Ναυπλίου έχει δηλώσει αδυναμία να ελέγξει τις 184 off shore που εδρεύουν στο Κρανίδι Ερμιονίδας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με παραγραφή δεκάδες υποθέσεις, με φορολογικές παραβάσεις εκατομμυρίων ευρώ.