Κόντρα στη μεμψιμοιρία και την απαξίωση, φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων κατάφεραν να κερδίσουν ένα μικρό πλήθος διακρίσεων στην 8η Μαθηματική Ολυμπιάδα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
→Την πρώτη θέση μεταξύ των Ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ΝΑ Ευρώπης κέρδισε το Πανεπιστήμιο Αθηνών
«Η πορεία των μαθητών που είχαν στο παρελθόν αντίστοιχες διακρίσεις, διεγράφη με επιτυχία, είτε μέσω ενός διδακτορικού σε κάποιο ελληνικό ή ξένο πανεπιστήμιο είτε μέσω της εξέλιξής τους στον ακαδημαϊκό χώρο
Της Φεβρωνίας Παντελή
Εξάμηνα που χάνονται ή δεν χάνονται, υποστελέχωση και περικοπές δαπανών, αβεβαιότητα για το μέλλον των αποφοίτων… Τα ελληνικά πανεπιστήμια σίγουρα δεν περνούν την καλύτερη περίοδό τους. Παρ’ όλα αυτά –ή αν προτιμάτε κόντρα σε όλα τα παραπάνω- οι φοιτητές που εκπροσώπησαν τη χώρα μας στην 8η Μαθηματική Ολυμπιάδα SEEMOUS 14 της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South Eastern European Mathematics Olympiad for University Students), που ολοκληρώθηκε στις αρχές του μήνα στη Ρουμανία σάρωσαν τα μετάλλια!
Η ελληνική αποστολή που συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό, στον οποίον έλαβαν μέρος 6 χώρες, 19 πανεπιστήμια και συνολικά 104 φοιτητές, επέστρεψε με 11 μετάλλια στις αποσκευές της –4 χρυσά, 4 ασημένια και 3 χάλκινα– κατακτώντας τη δεύτερη θέση στην τελική κατάταξη (η πρώτη ανήκει στη διοργανώτρια με 5 χρυσά, 12 αργυρά και 15 χάλκινα) ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα στα ιδρύματα.
Η εν λόγω Ολυμπιάδα διοργανώνεται τα τελευταία οκτώ χρόνια και δικαίωμα συμμετοχής σε αυτήν έχουν πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές -δεν επιτρέπεται η συμμετοχή φοιτητών που έχουν ολοκληρώσει το 5ο εξάμηνο διδασκαλίας- των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των βαλκανικών χωρών. Φέτος την ευθύνη της διοργάνωσης ανέλαβε η Μαθηματική Εταιρεία της Ρουμανίας και το Τμήμα Πληροφορικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Ιασίου Γκεόργκι Ασάκι. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τρεις ομάδες συνολικά, που αποτελούνταν από πέντε φοιτητές από το Μαθηματικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από τη σχολή των ηλεκτρολόγων- μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, την εξαμελή ομάδα από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πάτρας και τέσσερις φοιτητές από Τμήμα Μηχανολόγων – Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Στον διαγωνισμό, ο οποίος είναι ατομικός και δεν προβλέπει συνεργασία των μελών κάθε ομάδας την ώρα της πρακτικής διαδικασίας, οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν σε υψηλής δυσκολίας θέματα πάνω στον απειροστικό λογισμό, τη γραμμική και βασική άλγεβρα, τη συνδυαστική και τη θεωρία των αριθμών. Τα τέσσερα χρυσά μετάλλια κατακτήθηκαν από τους Ελευθέριο Μπόλκα και Κωνσταντίνο Ψαρομήλιγκο του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Ιωάννη Τσόκανο του Μαθηματικού της Πάτρας και τον Νικόλαο Ζαρίφη από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου. «Ασημένιοι» αναδείχτηκαν οι φοιτητές του Μαθηματικού Πατρών Ανδρέας Κωστακιώτης και Μαρία-Χριστίνα βαν ντερ Βέιλε καθώς και οι Γιώργος Δασούλας και Ανάργυρος Οικονόμου από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου. Τα τρία χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν οι Γεωργία Σούλη και ο Ιωάννης Βαξεβανάκης από το Πανεπιστήμιο Πατρών και ο Νίκος Καράμπελας από το Δημοκρίτειο, ενώ ακόμα, στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος οι φοιτητές Αθανάσιος Ζαραμπούκας, Ελένη Καστρίσιου και Νικόλαος Μπόζος -Σατσπελίδης από το Πανεπιστήμιο Θράκης καθώς και ο Στέφανος Λάππας από την Πάτρα. Οι ελληνικές ομάδες συνοδεύτηκαν από τους καθηγητές Δημήτριο Γεωργίου και Ιάκωβο βαν ντερ Βέιλε από το Πανεπιστήμιο Πατρών, από τον καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Αγγελο Πρωτόπαπα, ενώ αρχηγός της ελληνικής αποστολής ήταν ο μεταπτυχιακός φοιτητής και υποψήφιος διδάκτωρ, Σιλουανός Μπραζιτίκος, που στο παρελθόν είχε και ο ίδιος πολλές διακρίσεις στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.
Διαβατήριο για το μέλλον
«Η πορεία των μαθητών που είχαν στο παρελθόν αντίστοιχες διακρίσεις, διεγράφη με επιτυχία, είτε μέσω ενός διδακτορικού σε κάποιο ελληνικό ή ξένο πανεπιστήμιο είτε μέσω της εξέλιξής τους στον ακαδημαϊκό χώρο» θα πει ο πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Εμμανουήλ. «Κι είναι πολύ ευχάριστο ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθ΄όλη τη διάρκεια της φετινής διδακτικής χρονιάς, κατορθώσαμε φέτος, εργαζόμενοι ως ομάδα, κάτι πολύ σημαντικό. Είμαστε μάλιστα ιδιαίτερα υπερήφανοι και για τη διάκριση που πέτυχε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την κατάκτηση της πρώτης θέσης μεταξύ των ιδρυμάτων στη γενική κατάταξη με βάση τον μέσο όρο της βαθμολογίας των διαγωνιζομένων φοιτητών».
Η προετοιμασία των φοιτητών είχε ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, ακολούθησαν προκριματικοί διαγωνισμοί και κατόπιν έγινε η τελική επιλογή. Οι μαθητές «προγυμνάστηκαν» μέσω τρίωρων μαθημάτων ανά εβδομάδα κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου –τη στιγμή που οι ομάδες άλλων χωρών προετοιμάζονται για μια ολόκληρη τριετία! «Το μυστικό της επιτυχίας» θα πει ο καθηγητής Δημήτρης Γεωργίου «ήταν ότι τα παιδιά μετατράπηκαν σε μια δυνατή ομάδα, χτίζοντας μέσα από τα προπτυχιακά τους μαθήματα ένα καλό υπόβαθρο ώστε να σταθούν επάξια στον διαγωνισμό. Σε μια εποχή που τα ευχάριστα νέα είναι σπάνια, όταν αυτά προέρχονται από τη νεολαία μοιάζουν ακόμη πιο σημαντικά. Η Μαθηματική Ολυμπιάδα πρέπει να είναι για όλους τους συμμετέχοντες ένα όμορφο ταξίδι δίχως το στοιχείο του ανταγωνισμού να είναι το κυρίαρχο».
Εμπειρία ζωής και απάντηση στους επικριτές
Οι φοιτητές εκτός από τα μετάλλια και… μπόλικες φωτογραφίες, επέστρεψαν στην Ελλάδα και στην καθημερινότητά τους, έχοντας εμπλουτίσει τη ζωή τους με ξεχωριστές εμπειρίες και χρήσιμες παραστάσεις για το μέλλον τους. Ταυτόχρονα πήραν δύναμη ώστε να συνεχίσουν να κυνηγούν τα όνειρά τους χωρίς… εκπτώσεις, υποστηρίζει ο φοιτητής και κάτοχος του χρυσού μεταλλίου, Γιάννης Τσόκανος, ο οποίος πρόσφατα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα τάε κβον ντο! «Ηταν μία από τις ωραιότερες εμπειρίες της ζωής μου. Συμμετείχα για πρώτη φορά φέτος και δεθήκαμε με την ομάδα στην προετοιμασία λόγω της δομής των μαθημάτων που απαιτούσαν συνεργασία. Πρόκειται για μία διοργάνωση υψηλού επιπέδου. Αυτές οι διακρίσεις ήταν η καλύτερη απάντηση στην απαξίωση και στις αρνητικές κριτικές που είχε λάβει το πανεπιστήμιο σε πρόσφατες αξιολογήσεις αλλά και γενικότερα σε όσους θεωρούν ότι τα πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι πολύ καλύτερα. Δεν είναι όλα θετικά αλλά οι καθηγητές και οι φοιτητές αγωνιζόμαστε καθημερινά για το καλύτερο». Ο Νίκος Ζαρίφης από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου συμπληρώνει πως «τα μαθήματα γίνονται σε υψηλό επίπεδο από καθηγητές με δυνατό όνομα στο εξωτερικό. Οσο για τον διαγωνισμό, είναι πολύ θετικό ότι συναναστραφήκαμε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο και δεν νιώσαμε ανταγωνισμό μεταξύ μας αλλά μόνο ότι όλοι συμμετέχουμε σε κάτι σπουδαίο». Ο Γιώργος Δασούλας χαρακτηρίζει το κλίμα του διαγωνισμού εορταστικό, επισημαίνοντας και την πολιτιστική διάστασή του, δεδομένου πως δίνει στους διαγωνιζόμενους φοιτητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη διοργανώτρια πόλη μα και συνομηλίκους τους από πολλές χώρες. Για τον Νίκο Καράμπελα από το Δημοκρίτειο Θράκης, η εμπειρία έμοιαζε με… preview της ζωής μετά το πανεπιστήμιο, καθώς «όσο καλός κι αν νομίζεις ότι είσαι, μέσα από τέτοιες διαδικασίες, διαπιστώνεις ότι υπάρχουν πολύ καλύτεροι από σένα! Και πρέπει να προσπαθείς πάντα να βελτιώνεσαι όντας διαρκώς σε εγρήγορση».