30/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ελληνικός Τύπος στις Βρυξέλλες

Mια επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ευρώπης μάς έφερε σε επαφή με τους Ελληνες που ασκούν εκεί το... λειτούργημα της δημοσιογραφίας.
      Pin It

Mια επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ευρώπης μάς έφερε σε επαφή με τους Ελληνες που ασκούν εκεί το… λειτούργημα της δημοσιογραφίας

 

Αποστολή Βρυξέλλες: Δημήτρης Κανελλόπουλος

 

Να μια ωραία επαγγελματική ιδέα, αν δεν έχετε σκοπό να γίνετε υδραυλικοί, όπως μας… σπρώχνει με διαφημιστικά σποτ το υπουργείο Παιδείας. Να φτιάξετε ένα στούντιο, τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό, μέσα σε ένα wine bar (αν κι αυτό ως ιδέα αφορά περισσότερο τους δημοσιογράφους). Το έκανε λοιπόν το «New Europe» στις Βρυξέλλες, σε μια ωραία γωνία με μεγάλο πεζοδρόμιο μπροστά, στην πλατεία Ζουρντάν. Τι εστί «New Europe»; Μια τοπική εφημερίδα των Βρυξελλών που βγαίνει στα αγγλικά μεν, αλλά από Ελληνες. Eνα έντυπο με 20χρονη ιστορία το οποίο έχει καταφέρει να εδραιωθεί στις Βρυξέλλες και πέραν του ελληνικού κοινού. Είναι γνωστή εφημερίδα στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αναφέρεται εξ ολοκλήρου σε πολιτικά θέματα που συζητιούνται στα διπλανά κτίρια του Κοινοβουλίου.

 

Το «New Europe studio», αυτό που σας περιέγραψα παραπάνω ως χώρο, βρίσκεται πίσω ακριβώς από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός πολύ πρακτικό για όλους, ευρωβουλευτές αλλά κι Ελληνες (κυρίως) πολιτικούς που δράττονται της ευκαιρίας και περνούν από εκεί για μία συνέντευξη. Πριν από 15 ημέρες περίπου μίλησε και ο Φώτης Κουβέλης στον Κώστα Τσαπόγα, τον διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας. Συνεντεύξεις λοιπόν σε real time και με ζωντανό ακροατήριο να πίνει καφέ ή ένα ποτήρι κρασί και να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα. Δεν είναι άσχημο, πιστέψτε με, το έζησα από κοντά…

 

Αυτά λοιπόν στα αγγλικά, γιατί υπάρχουν και δύο εφημερίδες που εκδίδονται στις Βρυξέλλες στην ελληνική γλώσσα. Ο «Πρωτοπόρος» και το «Νewsville», οι οποίες απευθύνονται αποκλειστικά στους Ελληνες των Βρυξελλών. Ο «Πρωτοπόρος» μετράει ήδη 55 χρόνια ζωής. Αυτός που το διαχειρίζεται είναι ο Σάκης Δημητρακόπουλος, ένας από τους πολύ δραστήριους κατοίκους της πόλης. Εχει στήσει το ελληνικό κέντρο, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στον οποίο γίνεται εκμάθηση ελληνικών (συχνά και σε μη Ελληνες), παραδίδονται μαθήματα χορού, εκτελούνται υπηρεσίες που σχετίζονται με ελληνικά έγγραφα, μεταφράσεις, επικυρώσεις κ.λπ. Και λαμβάνουν χώρα και πολλές εκδηλώσεις. Εκεί δουλεύουν κυρίως Ελληνες και γίνεται συστηματική δουλειά για τη διατήρηση εθίμων και παραδόσεων. Βέβαια, στο τελευταίο φύλλο που πήρα στα χέρια μου όταν βρέθηκα στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, είδα πολλά θέματα με… εκκλησίες και κοπές πίτας, ένας συντηρητισμός είναι όντως διακριτός. Υπάρχουν και κάποια ζητηματάκια με ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ όπως επληροφορήθην, αλλά έτσι είναι αυτά, συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες. Η εφημερίδα πάντως έχει απήχηση στους συμπατριώτες μας της πόλης, οι δεκαετίες ύπαρξής της δεν είναι κάτι το τυχαίο, αποτελεί σύμβολο αξιοπιστίας για παλαιούς μετανάστες και νεότερους Ελληνες, Ελληνες δεύτερης γενιάς. Το «Νewsville» αποτελεί μια φιλόδοξη κι επιτυχημένη προσπάθεια Ελλήνων μεταναστών οι οποίοι όμως έχουν ζήσει στην Ελλάδα κάποιο καιρό. Πολύ δραστήριος ο Γιάννης Δήμας, είναι ένας εκ των βασικών του συντελεστών. Το «Νewsville» διαβάζεται κυρίως από πιο νέους σε ηλικία αναγνώστες, διαθέτει ρεπορτάζ, περιέχει άρθρα, ενώ καλύπτει όλες τις πολιτισμικές ελληνικές εκδηλώσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες. Χθες έπαιζαν εκεί ο Παντελής Θαλασσινός και η Μελίνα Κανά. Αν μπείτε στο site του «Νewsville» σήμερα, πιθανόν να έχουν ανεβάσει ήδη ρεπορτάζ από τη συναυλία. Θα είχαν κόσμο άραγε;

 

[email protected]

 

Scroll to top