Τέλος Μαρτίου το σύστημα εισροών – εκροών στα πρατήρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Μπορεί να εξίσωσαν τον φόρο σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αλλά τώρα τρέχουν να μαζέψουν τις διαρροές από το ναυτιλιακό, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Το πρόβλημα αυτό και η αντιμετώπισή του συζητήθηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη και των υφυπουργών Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά και Περιβάλλοντος Μ. Παπαγεωργίου.
Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα που αφορούν το λαθρεμπόριο στην αγορά των καυσίμων, το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται στα 600 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 300 εκατ. έχουν καλυφθεί από την εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο λαθρεμπόριο του ναυτιλιακού καυσίμου που, σύμφωνα με πληροφορίες, η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης έχει στρέψει τους λαθρέμπορους στο ναυτιλιακό καύσιμο, καθώς αυτό έχει μηδενικό φόρο (αποφορολογημένο) το οποίο το πωλούν ως πετρέλαιο θέρμανσης.
Το ζήτημα αυτό απασχολεί εδώ και πολύ καιρό τον υπουργό Ναυτιλίας, ειδικά μετά τον Νοέμβριο, οπότε και άρχισε η μεγαλύτερη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και παρατηρήθηκε αύξηση στη λαθρεμπορία ναυτιλιακών καυσίμων. Ο υπουργός μελετά και επεξεργάζεται μέτρα αντιμέτωπισής του, τα οποία και κατέθεσε χθες στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.
Ενα από αυτά είναι η τοποθέτηση GPS σε όλα τα βυτία που μεταφέρουν ναυτιλιακό καύσιμο και παράλληλα η δημιουργία συγκεκριμένων χώρων ελλιμενισμού ώστε να γίνεται συγκεκριμένος έλεγχος. Επίσης η αυστηροποίηση ποινών για τους λαθρέμπορους καυσίμων, όπως η αφαίρεση άδειας, η επιβολή μεγάλων χρηματικών προστίμων κ.ά.
Γενικότερα στη χθεσινή σύσκεψη πάρθηκαν αποφάσεις σχετικές με την επιτάχυνση της υλοποίησης των μέτρων και δόθηκαν στους αρμόδιους οι κατάλληλες εντολές, ώστε μέχρι τα μέσα Μαρτίου τα μέτρα να έχουν υλοποιηθεί.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση του συστήματος εισροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, το πρόγραμμα προχωρεί βάσει χρονοδιαγράμματος, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση του συστήματος στα πρατήρια Αθηνών και θεσσαλονίκης έως 30 Μαρτίου και σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2014. Οι πληροφορίες λένε ότι στα πρατήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχουν μπει το 1/3 των συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών.