Του Τζώρτζη Ρούσσου
Κάθε μέρα, συνεπεία των μνημονιακών πολιτικών, η ελληνική αγορά εργασίας χάνει περί τις 800 θέσεις εργασίας. Η μείωση των θέσεων απασχόλησης μετά τους λανθασμένους υπολογισμούς και τη συνταγή που εφαρμόστηκε στη μνημονιακή Ελλάδα, ήδη από την Κυριακή 2 Μαΐου 2010 (όταν λήφθηκαν τα πρώτα μέτρα περικοπών), έχει δημιουργήσει ένα χάσμα απασχόλησης, που εν πολλοίς ευθύνεται για την περιδίνηση της ελληνικής οικονομίας.
Ούτε λίγο ούτε πολύ η μνημονιακή ελληνική οικονομία απώλεσε μέσα σε αυτούς τους 30 μήνες λειτουργίας των συνταγών λιτότητας με τους λανθασμένους πολλαπλασιαστές 750.432 θέσεις απασχόλησης, θέσεις οι οποίες καθίσταται βέβαιο ότι πολύ δύσκολα θα αναπληρωθούν στο εγγύς μέλλον.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά ανεργία που τηρεί η αμαρτωλή(;) Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον Μάιο του 2010 (όταν ξεκίνησε η περιπέτεια των μνημονίων) το απασχολούμενο δυναμικό της χώρας ήταν 4.431.326, ενώ τον Οκτώβριο του 2010 (τελευταία μέτρηση της ΕΛΣΤΑΤ), η ελληνική αγορά εργασίας μετρά μόλις 3.680.894 ανθρώπους ως απασχολούμενους (ποσοστιαία αυτό μας δίνει μια μείωση του παραγωγικού δυναμικού της τάξης τού 16,94%), καθίσταται προφανής η διαρκής συρρίκνωση της ελληνικής αγοράς εργασίας.
Αν λοιπόν αυτές οι θέσεις εργασίας διαιρεθούν με τους μήνες της λιτότητας, τότε η Ελλάδα θέτει στο περιθώριο της κοινωνίας κάθε μήνα 25.014 ανθρώπους που επιθυμούν να εργαστούν και δεν βρίσκουν θέση απασχόλησης. Παράλληλα η αναγωγή σε ημέρες δείχνει ότι 833 άνθρωποι χάνουν καθημερινά αυτούς τους τελευταίους τριάντα μήνες τη θέση εργασία τους.
Ωστόσο το ανησυχητικό είναι ότι πλέον η αγορά εργασίας έχει ξεφύγει από τη λεγόμενη δομική (ή διαρθρωτική) ανεργία και έχει εισέλθει στην κυκλική ανεργία. Είναι η μορφή ανεργίας που οφείλεται στη μειωμένη συνολική ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτή η μορφή ανεργίας είναι αποτέλεσμα της επιβράδυνσης της ανάπτυξης σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, η οποία έχει επακόλουθο την αδυναμία απορρόφησης του εργατικού δυναμικού. Το θέμα είναι ότι οι θέσεις που χάνονται σε καθεστώς κυκλικής ανεργίας δεν αναπληρώνονται…