Samaras-Venizelos

31/03/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαβωμένη η συγκυβέρνηση από το πολυνομοσχέδιο-σκούπα

Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αγνόησαν Σύνταγμα και Κανονισμό της Βουλής. «Κοινοβουλευτική και συνταγματική εκτροπή» κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Με 152 βουλευτές πλέον η κυβέρνηση μετά τη διαγραφή Νικήτα Κακλαμάνη. Πόλεμος ανακοινώσεων ανάμεσα σε Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπανδρέου.
     
Pin It

Η κυβέρνηση πέρασε από τη δοκιμασία του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, αλλά με σημαντικές απώλειες, όπως η διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Νικήτα Κακλαμάνη, η παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλου για το γάλα, η αποχώρηση των φαρμακοποιών της ΔΑΚΕ από τη Ν.Δ., αλλά και η ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργών.

Μετά τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη, επειδή ψήφισε παρών στο 1ο άρθρο του πολυνομοσχέδιου που αφορά τις αλλαγές σε διάφορα επαγγέλματα (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ), η Νέα Δημοκρατία μένει με τον οριακό αριθμό των 152 βουλευτών.

Ο κ. Σαμαράς επέλεξε να μην πάρει μέρος στη συζήτηση στη Βουλή, αφενός για να αποφύγει τη μετωπική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου για να στείλει ένα τελευταίο μήνυμα προς τους κυβερνητικούς βουλευτές ότι «η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο των πραγμάτων».

Εντονότερο το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ, με την αρνητική ψήφο του Γ. Παπανδρέου στο άρθρο για τις τράπεζες και του Απ. Κακλαμάνη που δήλωσε «παρών». Ακολούθησε ανακοίνωση του Ευάγγελου Βενιζέλου σε υψηλούς τόνους, όπου, χωρίς να κατονομάζει τον κ. Παπανδρέου, έκανε λόγο για «υποκρισίες και προσωπικά πολιτικά παιχνίδια που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση».

Στον ίδιο τόνο και με την ίδια φρασεολογία τού απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «όλοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον ελληνικό λαό».

Για «θεσμική εκτροπή και κυβερνητική γελοιοποίηση» κάνουν λόγο οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ αποτιμώντας τη χθεσινή διαδικασία στη Βουλή, ενώ μιλούν για «πρωτόγνωρο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Οι κορυφαίοι του κόμματος ανέφεραν χθες βράδυ ότι η πρόταση δυσπιστίας κατά του Γ. Στουρνάρα βασιζόταν στο ότι «η επίκληση χρονικού ορίου εξαμήνου από προηγούμενη πρόταση αναφέρεται ρητώς και κατηγορηματικώς σε όμοια πρόταση δυσπιστίας». Οι ίδιοι κύκλοι προσέθεταν μάλιστα ότι «σαφέστατα η πρόταση δυσπιστίας κατά του συνόλου της κυβέρνησης και η πρόταση κατά μέλους δεν έχουν καμία ομοιότητα».

Σχετικά θέματα:

 

efsyn.gr