→Η κυβέρνηση πέρασε το πολυνομοσχέδιο, αλλά η διαγραφή Κακλαμάνη, η απουσία του Γ. Παπανδρέου, η παραίτηση Χαρακόπουλου, και η αποχώρηση της ΔΑΚΕ φαρμακοποιών από τη Ν.Δ. δεν προοιωνίζονται τα καλύτερα
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Η κυβέρνηση πέρασε τη δοκιμασία του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, όχι όμως δίχως απώλειες. Ο Αντ. Σαμαράς προχώρησε στη διαγραφή του Ν. Κακλαμάνη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. για τη διαφοροποίησή του. To πρόβλημα όμως αποτυπώθηκε εντονότερα στο ΠΑΣΟΚ με την αρνητική ψήφο του Γ. Παπανδρέου στο άρθρο για τις τράπεζες και του Απ. Κακλαμάνη που δήλωσε «παρών». Η παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξ. Χαρακόπουλου, η αποχώρηση των φαρμακοποιών της ΔΑΚΕ από τη Ν.Δ., η ασυνεννοησία των υπουργών και οι βολές μεταξύ «γαλάζιων» και «πράσινων» βουλευτών υπερκεράστηκαν από την πόλωση με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κ. Σαμαράς επέλεξε να μην πάρει μέρος στη συζήτηση στη Βουλή, αφενός για να αποφύγει τη μετωπική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου για να στείλει ένα τελευταίο μήνυμα προς τους κυβερνητικούς βουλευτές ότι «η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο των πραγμάτων». Στη Βουλή ήταν διαρκώς οι στενοί του συνεργάτες, Τ. Μπαλτάκος και Χρ. Λαζαρίδης, και ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης. Παρά το γεγονός όμως ότι όλοι οι άνθρωποι του πρωθυπουργού βρίσκονταν στη Βουλή για να προλάβουν «ενδεχόμενο πολιτικό ατύχημα», αυτό λίγο έλειψε να συμβεί και μάλιστα πριν από την ψηφοφορία, όταν ο υπουργός Επικρατείας εμφανίστηκε θετικός στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση δυσπιστίας εις βάρος του υπουργού Οικονομικών. Τη στάση του Δ. Σταμάτη διόρθωσε ο Ευάγγ. Βενιζέλος κατόπιν συνεννόησης με τον Αντ. Σαμαρά και τους συνεργάτες του.
Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος και η αντίδραση του υπουργού Επικρατείας προκάλεσε εκνευρισμό. Σήμερα έρχονται στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ και οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. για την αυριανή συνεδρίαση του Ecofin και του Eurogroup. Η μετάθεση της ψηφοφορίας του πακέτου θα οδηγούσε στην αναβολή της κρίσιμης απόφασης και σε ένα πολιτικό πρόβλημα απρόβλεπτων διαστάσεων.
Αμέσως μετά την αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός προέβη σε σφοδρή δήλωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλώντας τον ότι κινείται κόντρα στα συμφέροντα της χώρας και του λαού.
Σε οξύ τόνο ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Σήμερα ξεπέρασε τα όρια ο διαρκώς κρυπτόμενος κ. Σαμαράς. Οχι μόνο αρνήθηκε να καλύψει τον απαξιωμένο πλέον υπουργό Οικονομικών, αλλά απαξίωσε εκκωφαντικά και τον υπουργό Eπικρατείας κ. Σταμάτη. Η πραγματικά πικρή γεύση για τον κ. Σαμαρά θα αφορά τις επερχόμενες εκλογές και όχι τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες».
Η πόλωση θα είναι όπως φαίνεται το χαρακτηριστικό της προεκλογικής περιόδου μέχρι τις κάλπες. Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real» o κ. Σαμαράς τονίζει ότι «το αποτέλεσμα θα δείξει εάν θα επιταχύνουμε την έξοδο από την κρίση ή αν θα κινδυνεύσουμε να επιστρέψουμε στην κρίση. Αν θα έχουμε περάσει οριστικά τα χειρότερα ή αν θα κινδυνεύσουμε να επιστρέψουμε στα ακόμα χειρότερα». Επανέρχεται μάλιστα στην πρόβλεψη ότι το πρόβλημα μετά τις ευρωεκλογές θα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Από το Eurogroup η κυβέρνηση περιμένει πέραν των δόσεων μία σαφή δήλωση υποστήριξης και στη συνέχεια την έγκριση εξόδου στις αγορές με την έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας. Το πιθανότερο είναι η έκδοση να πάει μετά τις ευρωεκλογές. Εως τότε η κυβέρνηση περιμένει και την προαναγγελία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για την ελάφρυνση του χρέους. Ο πρωθυπουργός έχει πάντα στην ατζέντα ανοιχτό το θέμα του ανασχηματισμού, ωστόσο, δεν έχει καταλήξει εάν θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές ή νωρίτερα. Οι προθέσεις του θα διαφανούν με το αν θα προχωρήσει άμεσα σε κάλυψη της θέσης του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.