Pin It

Σε επιμήκυνση και όχι πλήρη απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος μέχρι τις επτά ημέρες (αντί των πέντε σήμερα) οδήγησε τελικά η περιβόητη «μάχη του γάλακτος», που μαινόταν τα τελευταία 24ωρα στη Βουλή λειτουργώντας αποπροσανατολιστικά από τα ουσιαστικά θέματα του πολυνομοσχεδίου.

 

Παρ’ ότι ο υπουργός Ανάπτυξης φάνηκε να οπισθοχωρεί από τις αρχικές θέσεις του υπό το βάρος των αντιδράσεων από βουλευτές της συγκυβέρνησης και στον απόηχο της παραίτησης Χαρακόπουλου, στην ουσία τίποτα δεν αλλάζει προς όφελος της κτηνοτροφίας, αντίθετα εξυπηρετούνται απόλυτα τα συμφέροντα της γαλακτοβιομηχανίας, των εισαγωγέων και των σουπερμάρκετ.

 

Με βάση τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο Κ. Χατζηδάκης αργά το βράδυ, προβλέπεται πως «το παστεριωμένο γάλα θα έχει διάρκεια συντήρησης μέχρι 7 ημέρες, θα καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και θα υπόκειται στους ελέγχους των αρμόδιων αρχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

 

Στην ουσία, όμως, το ζητούμενο της γαλακτοβιομηχανίας, που ήταν να κερδίσει τουλάχιστον δύο ημέρες (επτά), ώστε να προλαβαίνει να κάνει εισαγωγές γάλακτος και να το πουλά ως χαμηλής παστερίωσης («φρέσκο»), επιτυγχάνεται και με το παραπάνω, πολύ δε περισσότερο όταν οι βιομήχανοι θα έχουν τη δυνατότητα να πιέζουν τους παραγωγούς για χαμηλότερες τιμές.

 

Στα νέα προϊόντα που θα μπορούν να κυκλοφορήσουν μετά από δύο μήνες, θα πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία η διάρκεια ζωής σε ημέρες (π.χ. 7 ημερών), η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης, το σήμα καταλληλότητας και η θερμοκρασία συντήρησής του (σ.σ. έως 6 βαθμούς).

 

Βασίλης Γεώργας

 

Scroll to top