Στήριξη κοινού σχήματος προκειμένου να ανακοπεί η στρατηγική εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ο Ε. Βενιζέλος-Απών ο Γ. Παπανδρέου
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Με βασικό χαρακτηριστικό την ανανέωση, καθώς το 90% των υποψηφίων θέτουν πρώτη φορά υποψηφιότητα, ενώ το 30% είναι κάτω από 40 ετών, παρουσιάστηκε χθες το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς. Δίνοντας το στίγμα του εγχειρήματος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελιά εκφράζει την Κεντροαριστερά της ευθύνης και ως σχήμα «θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές».
«Η ψήφος στην Ελιά είναι ψήφος υπέρ της σταθερότητας», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αργότερα, σε γεύμα προς τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, ζήτησε τη στήριξη του κοινού σχήματος, προκειμένου να ανακοπεί η «αφελής και αδιέξοδη» στρατηγική εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ.
«Συσπειρώνει»
Απαντώντας στην κριτική ότι το εγχείρημα αποτελεί μέσο προσωπικής του διάσωσης και προσπάθεια να αποφύγει το ΠΑΣΟΚ την εκλογική συντριβή, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβεται «ούτε υποστέλλει τα σήματά του», αλλά «συσπειρώνει, ενώνει και κυρίως μάχεται».
Στην εκδήλωση όπου κυριαρχούσε το κόκκινο χρώμα στο φόντο και το έμβλημα της Ελιάς, ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι το ψηφοδέλτιο «ενώνει δυνάμεις» και παραδέχτηκε ότι ο ίδιος και πολλοί από τους συμπράττοντες «έχουμε διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ και είναι τιμή μας, αλλά υπάρχει χώρος για όλους».
Προσερχόμενος στον Κεραμεικό ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που απουσίαζε από την Κ.Ο. της Παρασκευής και από τη Συνδιάσκεψη της Ελιάς στις αρχές Μαρτίου, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ πήρε στην πλάτη του την ευθύνη διαχείρισης της κρίσης και «παραμένουμε όρθιοι», ενώ για το ευρωψηφοδέλτιο ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα «για να ανοίξει ένας νέος ορίζοντας».
Απών ήταν ακόμη μια φορά ο Γιώργος Παπανδρέου, διατηρώντας τις αποστάσεις του. Αντιθέτως, παρόντες ήταν οι Νίκος Σηφουνάκης και Φίλιππος Σαχινίδης, που αμφότεροι απουσίαζαν από το ΣΕΦ, καθώς και οι Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Δριβελέγκας, Μιχάλης Κασσής, Απόστολος Κακλαμάνης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιώργος Ντόλιος, Λεωνίδας Γρηγοράκος κ.ά. αλλά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Υποψηφιότητα θέτουν μεταξύ άλλων οι Συλβάνα Ράπτη, νυν ευρωβουλευτής, Παντελής Καψής, υφυπουργός δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ο γραμματέας του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης. Το παπανδρεϊκό μπλοκ θα έχει μόλις τρεις εκπροσώπους, τις Κατερίνα Μπατζελή, Ευαγγελία Κουρουπάκη και Εφη Χαλάτση.
Μια θέση στην Ευρωβουλή θα διεκδικήσει η Εύα Καϊλη, ο γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, οι «βενιζελικοί» Κυριάκος Πιερρακάκης, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ και Γιώργος Βερνίκος, καθώς και οι Νίκος Μπίστης και ο καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης.
Στη λίστα βρίσκονται ο γιος του επί χρόνια βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ντίνου Βρεττού, Σπύρος και η κόρη του Γιάννη Σουλαδάκη, Βασιλική.
Τους «58» και τη νέα γενιά θα εκπροσωπήσει ο Πασχάλης Αγανίδης, εκ μέρους της πολιτικής κίνησης του Ηλία Μόσιαλου κατέρχεται ο Μάνος Επιτροπάκης και από τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα οι Ευθύμης Καρδαράς και Δημήτρης Καρέλας.
…………………………………………………………………………………………………………………………………..
Τα ονόματα των υποψηφίων
Πασχ. Αγανίδης, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, Γιώργος Αμαραντίδης, Τάκης Αναστόπουλος, Ν. Ανδρουλάκης, Μαργαρίτα Αργυράκου (MiernikMalgorzata), Γιώργος Βέρνικος, Σπ. Ντ. Βρεττός, Κατερίνα Γαργάλα, Ιωάννης Γιάλλουρος, Αλεξάνδρα Δαλιάνη, Μάνος Επιτροπάκης, Ρεγγίνα Θεάκου, Κ. Θεοδωρόπουλος, Παν. Ιωακειμίδης, Ευα Καϊλή, Ευθύμης Καρδαράς, Δημήτρης Καρέλας, Σωτήρης Κατσέλος, Παν. Καψής, Ευαγγελία Κουρουπάκη, Παν. Κωστούλας, Βίκη Μάτσικα, Κατερίνα Μπατζελή, Ν. Μπίστης, Δ. Μπρίμης, Σπ. Νικόπουλος, Μαρία Παπαϊωάννου-Σφαέλου, Γιώργος Παπακωνσταντής, Παν. Πάτρας, Κυρ. Πιερρακάκης, Συλβάνα Ράπτη, Απ. Ραυτόπουλος, Βάσω Στάμου, Βασιλική Σουλαδάκη, Κατερίνα Τζωρτζοπούλου, Ν. Τσολακίδης, Εφη Χαλάτση, Θανάσης Χειμωνάς, Παύλος Χρηστίδης, Απ. Ψωμάς
• Ο 42ος υποψήφιος θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και θα εκπροσωπεί τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.