panepistimio-akadimia-foitites

31/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυτούς τους εισακτέους ποιος θα τους πάρει;

«Ανακαλέστε άμεσα την απόφαση ή αυξήστε τη χρηματοδότηση» λένε οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων στο υπουργείο Παιδείας, που αποφάσισε να στριμώξει πάνω από 70.000 νέους φοιτητές σε ιδρύματα χωρίς πόρους και προσωπικό λίγο πριν από τις εκλογές.
      Pin It

«Ανακαλέστε άμεσα την απόφαση ή αυξήστε τη χρηματοδότηση» λένε οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων στο υπουργείο Παιδείας, που αποφάσισε να στριμώξει πάνω από 70.000 νέους φοιτητές σε ιδρύματα χωρίς πόρους και προσωπικό λίγο πριν από τις εκλογές

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Πόσες χιλιάδες φοιτητές μπορούν να χωρέσουν και, κυρίως, να εκπαιδευτούν σωστά σε Πανεπιστήμια που υποχρηματοδοτούνται, υπολειτουργούν, δεν έχουν υποδομές, εξοπλισμό, προσωπικό και -το χειρότερο- κανένα περιθώριο βελτίωσης;

 

Δυστυχώς, πολύ λιγότεροι από αυτούς που το υπουργείο Παιδείας αποφασίζει να στριμώξει στα Ιδρύματα χωρίς σοβαρό σχεδιασμό, άκριτα και δίχως να λάβει υπόψη -όπως γίνεται συνήθως- τις προτάσεις των ίδιων των Πανεπιστημίων.

 

«΄Η ανακαλέστε άμεσα την απόφαση για τον αριθμό εισακτέων ή αυξήστε τη χρηματοδότηση», έφτασαν να λένε τα πανεπιστήμια, αφήνοντας -ορισμένα εξ αυτών- ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο της ανυπακοής στην απόφαση του υπουργείου που, ειδικά φέτος, εκτός από τη συνεχιζόμενη αύξηση εισακτέων επαναφέρει και το φαινόμενο των μετεγγραφών με την ελεύθερη μετακίνηση περίπου 11.500 φοιτητών – παιδιά πολυτέκνων, τριτέκνων κ.ά.

 

Yποσχέσεις

 

Ειδικά στα μεγάλα Πανεπιστήμια (σ.σ. τα οποία θυμίζουμε ότι υπέστησαν και τη μεγαλύτερη ζημιά από τη διαθεσιμότητα) ο τελικός αριθμός εισακτέων που προκύπτει μετά την ολοκλήρωση των μετεγγραφών, φτάνει σε υπερδιπλάσιο νούμερο από αυτό που ανακοινώνεται, επισημαίνει η ΠΟΣΔΕΠ, ενώ το Πολυτεχνείο Κρήτης, που -όπως τα περισσότερα Ιδρύματα- τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί 60% μείωση της χρηματοδότησης και 65% αύξηση των φοιτητών, καταγγέλλει το υπουργείο ακόμα και για αποπροσανατολισμό των νέων και των γονέων τους, καθώς «τους υπόσχεται σπουδές, ενώ στην πραγματικότητα κάποιοι από εκείνους δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα λόγω έλλειψης χώρου, υποδομών και προσωπικού».

 

Η Σύγκλητος και το Συμβούλιο του Ιδρύματος καλούν τον υπουργό «είτε να ανακαλέσει άμεσα αυτή την απόφαση, αποδεχόμενος την πρόταση του Ιδρύματος για τον αριθμό των εισακτέων, είτε να αυξήσει τη χρηματοδότηση στο Ιδρυμα», διαφορετικά «θα επανεξετάσουν το θέμα», όπως επισημαίνουν, τονίζοντας μάλιστα: «Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε το επίπεδο σπουδών του Πολυτεχνείου Κρήτης και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται γι' αυτό».

 

Ασφυκτικές συνθήκες για τους φοιτητές, ανεπαρκές και διαρκώς μειούμενο διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό, περαιτέρω επιβάρυνση κορεσμένων επαγγελματικών κλάδων, υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών, που θα απειλήσει και την πιστοποίησή τους, εισαγωγή αποφοίτων Λυκείου με χαμηλή βαθμολογία και αντίστοιχη ικανότητα να αντεπεξέλθουν στα προγράμματα σπουδών του Πολυτεχνείου και όλα αυτά σε μια χρονιά που τα ΑΕΙ θα λειτουργήσουν ως αμιγώς εξεταστικά κέντρα για αρκετούς μήνες, αφού στις εξεταστικές θα δεχτούν διπλάσιους φοιτητές σε σχέση με πέρυσι.

 

Ξεροκόμματο γνώσης

 

Αυτές είναι ορισμένες από τις συνέπειες της «ατεκμηρίωτης, αναιτιολόγητης απόφασης που δεν μπορεί να βασιστεί σε κανένα ορθολογικό κριτήριο», όπως αναφέρει το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο φέτος καλείται να δεχτεί 825 νέους φοιτητές στις 5 Σχολές του. «Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι με τις πενιχρές υποδομές και την απαξιωτική χρηματοδότηση που το υπουργείο διαθέτει για τα Πανεπιστήμια, δεν μπορούν να κρατήσουν ψηλά το επίπεδο της εκπαίδευσης για τους αριθμούς που επιβάλλει ο υπουργός», επισημαίνει η ΠΟΣΔΕΠ περιγράφοντας με ακρίβεια την πραγματική κατάσταση.

 

Το αγαθό της ανώτατης εκπαίδευσης, στο οποίο αναμφίβολα πρέπει να διασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση, υποβαθμίζεται, απαξιώνεται και μετατρέπεται σε ξεροκόμματο γνώσης που πετάγεται στα τυφλά. Φέτος, λίγο καιρό πριν από τις διπλές εκλογές, ρίχτηκε και το κερασάκι των μετεγγραφών…

 

Scroll to top