Δικαστές και αστυνομικοί προειδοποιούσαν εδώ και μήνες τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι «η παρούσα κατάσταση εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο ταραχών και εξεγέρσεων», κάνοντας λόγο για «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρατουμένων»
Βασανιστήρια σε δυο… δόσεις φέρεται να υπέστη ο Καρέλι, μέχρι να καταλήξει
Του Νίκου Φωτόπουλου
Το χρονικό δύο προαναγγελθέντων εγκλημάτων ήταν τόσο η δολοφονία του υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη στις φυλακές Μαλανδρίνου όσο και ο θάνατος από βασανιστήρια του 42χρονου Αλβανού βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι, όπως δείχνουν, αφενός οι δύο… προφητικές -όπως αποδεικνύονται- εγκύκλιοι του προϊσταμένου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγή Γιαννάκη, και αφετέρου μια μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε από αστυνομικούς στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη.
Οι ενώσεις αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, με αφορμή την υπόθεση Καρέλι, έκαναν γνωστό ότι υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά από την πλευρά τους για «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρατουμένων» στα αστυνομικά τμήματα, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις παραμένουν εκεί έως οκτώ μήνες.
Δικαστών πυρά
Η αναφορά κατατέθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, και σε αυτήν επισημαίνεται ότι το πρόβλημα παίρνει διαρκώς μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ περιγράφονται οι άθλιες συνθήκες κράτησης στα αστυνομικά τμήματα: «Κάθε 15 ημέρες γίνεται μεταγωγή κρατουμένων από δύο τμήματα της Θεσσαλονίκης στα κεντρικά, για να κάνουν μπάνιο», αναφέρεται μεταξύ άλλων. Σημειώνεται επίσης πως, λόγω περιορισμού του χώρου κίνησης των κρατουμένων, «εμφανίζουν σημάδια δυσκαμψίας στις αρθρώσεις τους…». Γίνεται μάλιστα επίκληση των καταδικαστικών αποφάσεων εις βάρος της Ελλάδας για βασανισμό κρατουμένων.
Βέβαια, οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στα αστυνομικά τμήματα και στις φυλακές (όπου υπολογίζεται ότι οι κρατούμενοι πανελλαδικά έφτασαν τους 12.700, όταν η χωρητικότητα δεν ξεπερνά τους 9.300) έχουν επισημανθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης -τόσο την πρώην όσο και τη νυν- από τουλάχιστον δύο επιστολές του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγή Γιαννάκη, με τον πλέον δηκτικό και οξύ τρόπο.
Τον περασμένο Νοέμβριο ανέφερε -μεταξύ άλλων- στον υπουργό Χαρ. Αθανασίου, σχεδόν… εγκαλώντας τον: «Υπουργέ, ντρέπομαι για την ελληνική πολιτεία και για καθέναν μας χωριστά». Για τις φυλακές Νιγρίτας ο εισαγγελέας, μετά την επίσκεψή του εκεί, είχε δηλώσει ότι «αποχώρησα με αλγεινότατες εντυπώσεις», ενώ σε έγγραφό του σημειώνει ότι ήδη η φυλακή αυτή είναι υπεράριθμη με μικρότερο από τον προβλεπόμενο αριθμό υπαλλήλων.
Σχετικά με την υποδιεύθυνση μεταγωγών Θεσσαλονίκης, τόνιζε ότι «η κατάσταση είναι θλιβερή και απαράδεκτη» και κατήγγελλε πως οι συνθήκες κράτησης είναι «μη συνάδουσες προς τον νομικό μας πολιτισμό. Οι κρατούμενοι συνωστίζονται 15 και 20 σε θαλάμους εννέα κλινών, χωρίς καμιά διάκριση ανάμεσα σε ανήλικους και ενήλικες, υπόδικους και κατάδικους, τοξικομανείς, δράστες οικονομικών εγκλημάτων και αδικημάτων με ιδιαίτερη ποινική απαξία».
Μετά τον σαφή υπαινιγμό προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης προειδοποιούσε ότι «η παρούσα κατάσταση εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο μη εκτέλεσης εισαγγελικών παραγγελιών, αλλά και ταραχών και εξεγέρσεων».
Τριτοκοσμικές συνθήκες
Βέβαια, από το καλοκαίρι του 2013, είχε προηγηθεί άλλη -«έξω από τα δόντια»- επιστολή προς τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, από τον νο 1 εισαγγελέα της Βόρειας Ελλάδας, περί τριτοκοσμικών συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων σε φυλακές και κρατητήρια της αστυνομίας. Τον καλούσε μάλιστα να «σκύψει στο πρόβλημα» αμέσως, γιατί… διαταράσσεται ο νομικός μας πολιτισμός.
Ο εισαγγελέας συνέταξε την επιστολή με αφορμή τις αναφορές του διοικητή της υποδιεύθυνσης μεταγωγών Θεσσαλονίκης, Γιάννη Καγκελίδη, και 29 κρατουμένων του σωφρονιστικού καταστήματος Διαβατών, που περιγράφουν τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη περίπτωση.
Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων που έχουν παραγγείλει οι ιατροδικαστές Μηνάς Γεωργιάδης και Ελένη Ζαγκελίδου, προκειμένου να εξιχνιαστεί ο θάνατος του 42χρονου Αλβανού κρατούμενου Ιλί Καρέλι. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν ένα τραύμα στο δεξί χέρι που προσομοιάζει με σημείο εισόδου ηλεκτρικού ρεύματος, τα κατάγματα στη θωρακική χώρα και οι ακριβείς χρόνοι πρόκλησης των τραυμάτων, δεδομένου ότι πρέπει ν’ αποσαφηνιστεί πού και από ποιους υπέστη τα βασανιστήρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι τα χτυπήματα που έχει δεχτεί ο Καρέλι δεν ταυτίζονται χρονικά, καθώς σε άλλο χρόνο φαίνεται ότι έγινε το κάταγμα στο στέρνο και σε άλλο το έγκαυμα στην παλάμη, το οποίο δεν είχε ο βαρυποινίτης όταν οδηγήθηκε από τις Φυλακές Μαλανδρίνου στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας.
Εντολή για κατεπείγουσα έρευνα έδωσε ο εισαγγελέας της Αμφισσας, Νίκος Αντωναράκος, προκειμένου να ερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθανε ο Ιλί Καρέλι. Παράλληλα, ο εισαγγελέας ζήτησε να εξεταστεί το ζήτημα για τους τυχόν υπαίτιους, οι οποίοι θα ερευνηθούν μεταξύ των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των αστυνομικών που ήρθαν σε επαφή με τον κρατούμενο. Τη έρευνα θα διενεργήσει το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.
…………………………………………………………………………………………………………………………………
«Ο Ιλί Καρέλι δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο»
«Ο θάνατος του κρατούμενου Ιλί Καρέλι ούτε τυχαίος είναι ούτε μεμονωμένο περιστατικό ούτε φυσικά οφείλεται σε παθολογικά αίτια, όπως βιάστηκαν να ανακοινώσουν “σύμφωνα με πηγές του υπουργείου” διάφοροι δημοσιογράφοι. Η ιατροδικαστική έκθεση ήρθε να τους διαψεύσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: κατάγματα στην περιοχή του στέρνου και πολλαπλές θλαστικές εκχυμωτικές κακώσεις, σημάδια από ηλεκτροσόκ…
Ο Ιλί Καρέλι δεν ξυλοκοπήθηκε απλώς. Ξυλοκοπούνταν και κακοποιούνταν αγρίως επί τρία 24ωρα και τελικά αφέθηκε να πεθάνει στο κελί της απομόνωσης στη φυλακή της Νιγρίτας (όπως όλα δείχνουν, από εσωτερική αιμορραγία).
Με λίγα λόγια, ο Ιλί Καρέλι δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Ποιοι ακριβώς ήταν οι φυσικοί αυτουργοί του ξυλοδαρμού και του βασανισμού, σωφρονιστικοί και αστυνομικοί, ποιοι παρέλαβαν τον κρατούμενο σε αυτή την κατάσταση στη Νιγρίτα και τον πέταξαν στην απομόνωση, ποιος έδωσε την εντολή για τη μεταγωγή του;
Ολα αυτά τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, ίσως να μας τα απαντήσει η εισαγγελική έρευνα (η οποία απορούμε γιατί δεν έχει διαταχθεί ακόμα). Υπάρχει όμως μία βεβαιότητα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και ο προϊστάμενός του, καθώς φαίνεται, Ν. Δένδιας, φέρουν βαρύτατες ευθύνες [...]».