31/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς θα υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας

Με «διορθώσεις» στη Βουλή η διάταξη. Απαλλάσσονται ακίνητα που αποκτήθηκαν πριν από το .
      Pin It

Με «διορθώσεις» στη Βουλή η διάταξη. Απαλλάσσονται ακίνητα που αποκτήθηκαν πριν από το 1995

 

Του Κώστα Τσάβαλου

 

53

Απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας 15% οι φορολογούμενοι οι οποίοι μεταβιβάζουν ακίνητα που έχουν αποκτήσει πριν από το 1995, ενώ αποπληθωρίζεται η φορολογητέα αξία των ακινήτων που αγοράστηκαν μετά το 1995, προκειμένου να υπολογιστεί ο φόρος που αναλογεί. Το υπουργείο Οικονομικών μετά από τρεις μήνες καθυστέρηση και αφού… αποτελείωσε την ήδη χειμαζόμενη αγορά ακινήτων, προώθησε τελικώς στη Βουλή την πολυθρύλητη διάταξη. Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται αφού πρώτα ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός από το έτος απόκτησης του ακινήτου έως και το έτος πώλησής του, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή απεικόνιση της τιμής κτήσης και να αποφευχθεί η υπερφορολόγηση για μη υπαρκτές αξίες λόγω του υψηλού πληθωρισμού που είχε η χώρα μας τις προηγούμενες δεκαετίες. Σε κάθε πράξη πώλησης ο συμβολαιογράφος που καταρτίζει το συμβόλαιο πρέπει να παρακρατήσει φόρο υπολογιζόμενο με συντελεστή 15% επί της διαφοράς μεταξύ της τιμής στην οποία ο πωλητής απέκτησε το ακίνητο και της τιμής στην οποία το μεταβιβάζει. Σύμφωνα με τη διάταξη που ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο:

 

● Η τιμή κτήσης είναι αυτή που αναγράφεται στο συμβόλαιο.

 

● Στις περιπτώσεις κληρονομιών, δωρεών κ.λπ. η τιμή κτήσης είναι η αξία πάνω στην οποία υπολογίστηκε ο σχετικός φόρος.

 

● Ακίνητα που αποκτήθηκαν έως και 31/12/1994 απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας.

 

● Για να αποπληθωριστεί η τιμή κτήσης λαμβάνεται υπόψη ο δείκτης τιμών κατοικιών των ετών που διακρατήθηκε και ο οποίος δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

 

● Η υπεραξία που προκύπτει από τη διαφορά της τιμής κτήσης με την τιμή πώλησης απομειώνεται σε ποσοστό έως και 60%, για ακίνητα που έχουν μείνει στην κατοχή του ιδιοκτήτη για περισσότερα από 26 χρόνια.

 

● Στις περιπτώσεις χρησικτησίας τιμή κτήσης θεωρείται αυτή πριν από το 20ό έτος από το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο.

 

● Στις περιπτώσεις ανέγερσης ακινήτου με αυτεπιστασία τιμή κτήσης θεωρείται αυτή μετά 5 έτη από την έκδοση οικοδομικής άδειας.

 

Οι συμβολαιογράφοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ελέγξουν την ορθότητα όλων των χαρακτηριστικών του μεταβιβαζόμενου ακινήτου (χρόνος διακράτησης κ.λπ.), αλλά δεν είναι υπεύθυνοι για στοιχεία που δεν ήταν υποχρεωμένοι να ελέγξουν. Ο φόρος υπεραξίας παρακρατείται από τους συμβολαιογράφους και αποδίδεται εντός 5 ημερών στο Δημόσιο.

 

Οι μετοχές

 

Οσον αφορά την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, προβλέπεται η απαλλαγή από τον φόρο στις περιπτώσεις που ο μεταβιβάζων μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό μικρότερο του 0,5% ή εφόσον έχει αποκτήσει τις μετοχές πριν από την 1η Ιανουαρίου 2009. Επίσης τροποποίηση επήλθε και στον συμψηφισμό κερδών με ζημίες, καθώς μετά την πάροδο πενταετίας οι ζημίες θα παραγράφονται.

 

Το επίδομα τέκνων και οι ανείσπρακτες αποδοχές

 

Στο πολυνομοσχέδιο ενσωματώθηκαν και άλλες διατάξεις με τις οποίες διευκρινίζονται ζητήματα που σχετίζονται με τη φορολογία των επιδομάτων τέκνων, τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές και τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2013 κ.λπ. Ειδικότερα:

 

● Δεν προσμετράται στο καθαρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος το ενιαίο επίδομα τέκνων καθώς και το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων.

 

● Για ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές της διαχειριστικής χρήσης του 2013 που εισπράττει καθυστερημένα ο δικαιούχος σε χρόνο μεταγενέστερο, χρόνος απόκτησής τους είναι ο χρόνος στον οποίο εισπράττονται, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών.

 

● Ανείσπρακτοι τόκοι και ανείσπρακτα ενοίκια στη διάρκεια του 2013 μπορούν να εκχωρηθούν στο Δημόσιο και να μη φορολογηθούν ως εισόδημα.

 

Προσοχή: για τα φετινά ενοίκια δεν ισχύει το ίδιο όπως προκύπτει από πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, εκτός και αν υπάρξει νεότερη η οποία θα την αντικαταστήσει.

 

● Η υποβολή του εντύπου Ε9 για όσους έχουν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση την 1η Ιανουαρίου 2014 γίνεται έως τις 30 Ιουνίου.

 

● Σε προκαταβολή φόρου (55%) υπόκειται αποκλειστικά το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι από άλλες πηγές, όπως μισθωτή εργασία και συντάξεις ή το εισόδημα από ακίνητη περιουσία.

 

● Σε παρακράτηση 20% υπόκεινται και οι πρόσθετες αμοιβές που δεν συνεντέλλονται με τις τακτικές.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Το «μέρισμα»

 

Οσον αφορά το «κοινωνικό μέρισμα» θα το λάβουν: ένστολοι με μηνιαίες αποδοχές 1.500 ευρώ (500 ευρώ έκαστος), ευπαθείς ομάδες με πολύ χαμηλά εισοδήματα και περιουσία, άστεγοι, ανασφάλιστοι επαγγελματίες και υπερήλικες. Το συνολικό ποσό κατανέμεται ως εξής: ενισχύσεις 450 εκατ. ευρώ σε πολίτες και οικογένειες με χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας, 20 εκατ. ευρώ για δράσεις στέγασης – σίτισης – κοινωνικής φροντίδας για τους αστέγους (θα δοθούν με τη μορφή ατομικής επιταγής την οποία θα εξαργυρώνουν οι άστεγοι σε δημόσιους φορείς, ιδρύματα κ.ά.), ενώ περίπου 35 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους ένστολους. Παράλληλα, προβλέπονται παροχές ασθένειας σε είδος έως την 28η Φεβρουαρίου 2015 για ασφαλισμένους που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και υπερήλικες ασφαλισμένους του ΟΓΑ.

 

 

Scroll to top