Η διαγραφή του Ν. Κακλαμάνη και κυρίως η κρίση στο ΠΑΣΟΚ μετά την ψήφο του Γ. Παπανδρέου και του Απ. Κακλαμάνη δείχνουν πόσο εύθραυστη βγήκε η πλειοψηφία από το πολυνομοσχέδιο
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Το γεγονός, και μόνον, ότι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος συναντήθηκαν δύο φορές μέσα σε μία ημέρα δείχνει τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι δύο εταίροι.
Η πρωινή τους συνάντηση είχε επισήμως ως αντικείμενο τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και την αναπλήρωση των δύο κενών θέσεων του υπουργικού συμβουλίου. Το βράδυ κλήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας για την προετοιμασία της σημερινής άτυπης συνόδου του Eurogroup και του Ecofin στην Αθήνα.
Διπλό τραύμα
Η κυβέρνηση βγήκε βαριά τραυματισμένη από τη δοκιμασία του πολυνομοσχεδίου. Η διαγραφή του Ν. Κακλαμάνη από τη Ν.Δ., κυρίως όμως η κρίση που ξέσπασε στο ΠΑΣΟΚ μετά την αρνητική ψήφο του Γ. Παπανδρέου στο άρθρο για τις τράπεζες και το «παρών» του Απ. Κακλαμάνη καθιστούν την κυβερνητική συνοχή εύθραυστη. Παρότι ο Αν. Λοβέρδος και ο Χρ. Αηδόνης (Συμμαχία για τη Νέα Ελλάδα) υπερψήφισαν το πακέτο και η απουσία των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Γρ. Ψαριανού και Β. Οικονόμου ενίσχυσαν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση διαθέτει τις εφεδρείες στις οποίες κατ’ επανάληψη ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί, η περιρρέουσα κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από νωρίς χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου προσπαθούσε να διασκεδάσει τα εκλογικά σενάρια που είχαν πυροδοτηθεί, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα» («Βήμα» Fm και Star). Ερμήνευσε μάλιστα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως απόδειξη ότι «αυτοί που θέλουν η κυβέρνηση να συνεχίσει και να μην έχουμε πρόωρες εκλογές είναι περισσότεροι από την κυβερνητική πλειοψηφία».
Το ίδιο έκανε και ο κ. Βενιζέλος μετά τη δεύτερη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι «ζήτημα βουλευτικών εκλογών δεν τίθεται». Η διάψευση κατ’ ουσίαν επιβεβαιώνει ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συζητούν όλα τα ενδεχόμενα, καθώς ο σχεδιασμός που είχαν κάνει με ορίζοντα τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές κινδυνεύει να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή.
Κυβερνητικοί παράγοντες παρέπεμπαν μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Εντούτοις, οι δηλώσεις δεν κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η ένταση στη Χ. Τρικούπη βαίνει προς εκτόνωση, αλλά στο αντίθετο.
Ο πρωθυπουργός είχε συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς συνεργάτες του για την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ. Η εκτίμηση είναι ότι η ένταση πολύ δύσκολα θα υποχωρήσει μέχρι τις ευρωεκλογές, ενώ το αποτέλεσμα αυτών θα καθορίσει την επόμενη μέρα.
Δυσλειτουργικό σχήμα
Αυτή η αβεβαιότητα όμως δημιουργεί πρόβλημα και στη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος και κατ’ επέκταση στην στρατηγική του κ. Σαμαρά. Είναι ενδεικτικό ότι μεγαλύτερη ενόχληση και από τη στάση του Γ. Παπανδρέου προκάλεσε στους βουλευτές της Ν.Δ. η δήλωση του Απ. Κακλαμάνη, που επικρίνει συνολικά τη Ν.Δ. και προσωπικά τον πρωθυπουργό για τη στάση που είχε τηρήσει όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και για το οριστικό χρονοδιάγραμμα τμηματικής καταβολής των δόσεων από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και την ΕΚΤ. Απόψε θα παραθέσει δείπνο στους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. ως προεδρεύων, ενώ αναμένεται να έχει και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, και τον επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ. Χθες όρισε ως αναπληρωτές υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και ΠΕΚΑ τον Θ. Λεονταρίδη και τον Ν. Ταγαρά, κλείνοντας προσώρας το θέμα του ανασχηματισμού.
Προσώρας κυριολεκτικά, διότι το βράδυ, μετά τη δεύτερη σύσκεψη με τον κ. Βενιζέλο, τα σενάρια περί ανασχηματισμού επανήλθαν με μεγαλύτερη ένταση, ενόψει και της κατάρτισης του συνδυασμού της Ν.Δ. για τις ευρωεκλογές στο τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα νέα πλάνα που θέλουν επίσπευση του ανασχηματισμού περιλαμβάνονται και ο Αν. Λοβέρδος με τον Χρ. Αηδόνη, που στήριξαν την κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Γαλάζιος εμφύλιος για τον Κακλαμάνη
→Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής στόχευσε στον Βενιζέλο, που εμφανίστηκε ως «αντ’ αυτού» στη Βουλή, κάτι που συμμερίζονται πολλοί στη Ν.Δ., ενώ αντίθετα οι… ορθόδοξοι καλούν σε παραίτηση όσους τον στηρίζουν στις δημοτικές
Της Αλίκης Μάτση
Σε εμφύλιο εντός της Ν.Δ. εξελίσσεται η διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του Ν. Κακλαμάνη και μάλιστα διά χειρός του ίδιου του Αντ. Σαμαρά.
Ταυτόχρονα, στην Κ.Ο. υπάρχει υποβόσκουσα δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι την κυβέρνηση εκπροσώπησε στη συζήτηση της Κυριακής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, ενώ ο πρωθυπουργός περιορίστηκε σε ρόλο δευτεραγωνιστή.
Ο «αντάρτης» υποψήφιος της Ν.Δ. για τον Δήμο Αθηναίων αντεπιτέθηκε χθες το πρωί με συνέντευξή του (ΑΝΤ1). Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή εξοντώνεται ουσιαστικά η μεσαία τάξη, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κοινοβουλευτικής αστικής δημοκρατίας.
Για τη διαγραφή του από την Κ.Ο. της Ν.Δ. είπε πως «οι αρχές της παράταξης στην οποία ο ίδιος πιστεύει δεν διαγράφονται». Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει το γεγονός ότι την επιστολή διαγραφής του συνέταξε ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς.
Μαξίμου και Συγγρού, αλλά και το περιβάλλον του επίσημου υποψηφίου της Ν.Δ. για τον Δήμο Αθηναίων, Αρη Σπηλιωτόπουλου, καταλογίζουν από την άλλη πλευρά στον Ν. Κακλαμάνη ότι καταψήφισε τη διάταξη εξυπηρετώντας το προσωπικό του συμφέρον ως υποψήφιου δημάρχου.
«Αν ήθελε να “αντισταθεί” έπρεπε να παραιτηθεί από βουλευτής», έλεγαν στην «Εφ.Συν.», ενώ καλούσαν και όλους όσοι τον πλαισιώνουν στο ψηφοδέλτιο του δήμου από τη Ν.Δ. να παραιτηθούν των υποψηφιοτήτων τους.
Πάντως το πρωί, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής εκτόξευσε έμμεσες βολές και κατά του Αντ. Σαμαρά, λέγοντας πως με έκπληξη είδε τον κ. Βενιζέλο να λέει πως η ψήφος στο νομοσχέδιο είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, ενώ κανείς από τη Ν.Δ. δεν είχε θέσει τέτοιο θέμα. «Ο κ. Βενιζέλος είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι της Ν.Δ.» ήταν η δηκτική αποστροφή του.
Αυτή την τελευταία φαίνεται να συμμερίζονται και άλλοι εντός Ν.Δ., οι οποίοι είδαν τον αντιπρόεδρο να εμφανίζεται ως «αντ’ αυτού».
Κυβερνητικοί κύκλοι κοντά στον πρωθυπουργό απαντούν στους δυσαρεστημένους πως επιλέχθηκε ο κ. Βενιζέλος υπό την ιδιότητα του συνταγματολόγου, καθώς δεν υπάρχει άλλος θεσμικός παράγοντας στην κυβέρνηση που θα μπορούσε να χειριστεί το θέμα.
Πάντως, βάσιμα μπορεί να υποτεθεί πλέον ότι ο κ. Κακλαμάνης είναι ο τελευταίος που διαγράφεται από την Κ.Ο. της Ν.Δ., στην οποία έχουν απομείνει μόλις 125 βουλευτές.