01/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλληλοσφαγή μεταξύ Βενιζέλου – Παπανδρέου

Ο πρώτος απειλεί να δώσει στη δημοσιότητα το καταχωνιασμένο πόρισμα για τα οικονομικά του Κινήματος κατά την εποχή που πρόεδρός του ήταν ο δεύτερος - Η μετωπική σύγκρουση των δύο αντρών αγγίζει πλέον και το μέλλον της κυβέρνησης.
      Pin It

Ο πρώτος απειλεί να δώσει στη δημοσιότητα το καταχωνιασμένο πόρισμα για τα οικονομικά του Κινήματος κατά την εποχή που πρόεδρός του ήταν ο δεύτερος – Η μετωπική σύγκρουση των δύο αντρών αγγίζει πλέον και το μέλλον της κυβέρνησης

 

«Αυτή η στάση σου είναι ντροπή, αποτελεί πολιτική αλητεία αυτό που έκανες» φώναξε εκτός εαυτού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον προκάτοχό του, μετά την εισβολή του τις πρώτες πρωινές ώρες στο γραφείο του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥΕνα βήμα πριν από την οριστική ρήξη βρίσκονται εκ νέου οι σχέσεις Βενιζέλου – Παπανδρέου που ήταν έτσι κι αλλιώς τεταμένες, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, μετά την αποκάλυψη για τη μαύρη τρύπα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ επί θητείας του δεύτερου. Με τη δημοσιοποίηση του «κλειδωμένου» πορίσματος που είχε φέρει στο φως η «Εφ.Συν.» απείλησε εξάλλου χθες ο κ. Βενιζέλος τον πρώην πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι «ο κ. Παπανδρέου έχει άρρηκτους δεσμούς και μεγάλες εκκρεμότητες με το ΠΑΣΟΚ», υπονοώντας προφανώς την έρευνα των ελεγκτικών εταιρειών που παραμένει στο συρτάρι.

 

Τρέμουν για τη στάση του Γιώργου

 

Η μετωπική σύγκρουση του νυν με τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και οι αλληλοεκβιασμοί δεν εξαντλούνται πάντως στην εσωκομματική τους διάσταση, αλλά αφορούν άμεσα την τύχη και το μέλλον της δικομματικής συγκυβέρνησης που έχει απομείνει να στηρίζεται σε μια πολύ οριακή πλειοψηφία 152 βουλευτών.

 

Ανά πάσα στιγμή, λοιπόν, οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος θα τρέμουν για τη στάση που θα κρατήσει ο Γιώργος Παπανδρέου.

 

Πάντως, από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού κατηγορηματικά απαντούν μέσω της «Εφ.Συν.» ότι ο κ. Παπανδρέου δεν απειλεί την κυβέρνηση, ούτε σκέφτεται να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή της. Για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ψήφισε στη δεύτερη ανάγνωση, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι «δεν παίζει με τη σταθερότητα και προοπτική της χώρας».

 

Ο αιφνιδιασμός του Ευάγγελου Βενιζέλου και των συνεργατών του ήταν έκδηλος, ενώ ορισμένοι αφήνουν αιχμές ότι και ο Απ. Κακλαμάνης (ψήφισε «παρών») επηρεάστηκε από τον κ. Παπανδρέου. Το σενάριο αυτό διαψεύδεται ρητά, με την παπανδρεϊκή πλευρά να τονίζει ότι «δεν υπήρχε καμία συνεννόηση με κανέναν βουλευτή».

 

Η συνειδητή επιλογή του πρώην πρωθυπουργού να ακολουθεί τη δική του αυτόνομη πορεία εξοργίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος όμως σε αυτή τη φάση (κι ενώ θα ήθελε) δεν μπορεί να διαγράψει τον κ. Παπανδρέου – λόγω του ότι η κυβέρνηση θα απολέσει τη δεδηλωμένη.

 

Μυρίζει μπαρούτι

 

Πηγές προσκείμενες στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη εξαπέλυαν χθες πυρά κατά του πρώην πρωθυπουργού. Στο εσωκομματικό σκηνικό η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι και ουδείς προεξοφλεί αν η σημερινή εκρηκτική κατάσταση καταλήξει στη διάσπαση, εξέλιξη που ίσως κάποιοι ενδόμυχα να θεωρούν λυτρωτική.

 

«Ενώ λέει ότι θέλει τη σταθερότητα, με τις πράξεις του λειτουργεί αποσταθεροποιητικά συνιστώντας παράγοντα ανωμαλίας», αναφέρουν στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου και καταλογίζουν στον κ. Παπανδρέου ότι μεταφέρει το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας την εντύπωση ότι το κόμμα αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της συγκυβέρνησης, «τη στιγμή που τα βλέμματα θα έπρεπε να στραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κλυδωνίζεται».

 

Προσθέτουν ακόμη στην ίδια σκληρή γλώσσα ότι απουσίαζε από την Κ.Ο. της Παρασκευής όπου θα μπορούσε να εκφράσει τις ενστάσεις του, ενώ πιο καυστικοί είναι για τον Απόστολο Κακλαμάνη που «ήταν παρών, αλλά δεν διαφώνησε».

 

Σε δήλωσή του ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι άσκησε ένα «συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του» και επιτέθηκε «σε ΔΟΛια ή άλλα ΜΜΕ του τραπεζικού και εκδοτικού κατεστημένου» που διοχετεύουν διχαστικά σχόλια κατά του ΠΑΣΟΚ με απώτερο σκοπό τη διάλυσή του.

 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν για τον Γιώργο Παπανδρέου ότι «υπονομεύει» την παράταξη, θέλει να «μικρύνει» το ΠΑΣΟΚ και ως παράδειγμα φέρνουν την αποστασιοποίησή του από το εγχείρημα της Ελιάς. Δεν αποκλείουν μάλιστα σε περίπτωση κακών επιδόσεων του σχήματος στις ευρωεκλογές να επιχειρήσει, με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές, να επιστρέψει θέτοντας ζήτημα ηγεσίας είτε ο ίδιος είτε μέσω ενός στελέχους της σφαίρας επιρροής του. Υπάρχουν βεβαίως και κάποια κομματικά στελέχη που εκτιμούν ότι «ο Γιώργος κάνει αντιπολίτευση στον Βαγγέλη κυρίως για λόγους υστεροφημίας και προσωπικής διασφάλισης από τυχόν περιπέτειες στο μέλλον».

 

Βαριές κουβέντες

 

Το περιστατικό τα ξημερώματα της Δευτέρας και η εισβολή Βενιζέλου «ως ταύρου εν υαλοπωλείω» στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού ήταν η πρώτη ένδειξη για όσα θα ακολουθούσαν…

 

«Αυτή η στάση σου είναι ντροπή, αποτελεί πολιτική αλητεία αυτό που έκανες» φώναζε εκτός εαυτού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον προκάτοχό του. Μάλιστα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, το προσωπικό ασφαλείας της Βουλής απομάκρυνε άρον άρον τους δημοσιογράφους και όσους περνούσαν μπροστά από τον διάδρομο.

 

Λίγο πριν από τις δύο, κατόπιν σύσκεψης του κ. Βενιζέλου με τους Δημήτρη Καρύδη, Χρήστο Πρωτόπαπα, Παναγιώτη Ρήγα, Πάρη Κουκουλόπουλο και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, εξεδόθη ανακοίνωση για «δήθεν ευαίσθητους», «υποκρισία και πολιτικά παιχνίδια», ενώ μετά τις τρεις η ώρα το βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου απαντούσε σε ειρωνικό και απαξιωτικό ύφος. «Ανεύθυνη και ακατανόητη η στάση Παπανδρέου», υποστήριξε ο Δημήτρης Καρύδης, «για σημαντικό πολιτικό λάθος» έκανε λόγο ο Κώστας Σκανδαλίδης.

 

* «Αν ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ξεκινήσει μια πορεία διαλόγου και σύνθεσης, τότε το βράδυ των εκλογών, ενώ εμείς θα αναλύουμε τα ποσοστά μας, η κοινωνία θα μας έχει γυρίσει ξανά την πλάτη», προέβλεψε ο Παύλος Γερουλάνος. Ρουκέτες κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και κατά του Αντώνη Σαμαρά επιφύλασσε όμως και ο Γιάννης Ραγκούσης.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

«Απαξίωσαν τη Βουλή»

 

Του Μανώλη Γ. Δρεττάκη*

 

Αυτό που έγινε αυτό το Σαββατοκύριακο στη Βουλή είναι πρωτοφανές: να κατατίθεται Παρασκευή βράδυ ένα πολυνομοσχέδιο που αφορά σχεδόν όλα τα υπουργεία και να απαιτεί η κυβέρνηση να συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το Σάββατο και την Κυριακή, χωρίς οι βουλευτές να έχουν χρόνο να το μελετήσουν και καμιά δυνατότητα για οποιαδήποτε τροποποίηση των ρυθμίσεων που έχει επιβάλει η τρόικα στην υποταγμένη σ’ αυτήν κυβέρνηση.

 

Οι κυβερνητικοί βουλευτές αποδέχτηκαν αυτή την απαράδεκτη διαδικασία και –με την όχι πλήρη διαφοροποίηση τριών από τους διαφωνούντες– υπερψήφισαν ένα πολυνομοσχέδιο που προκαλεί νέα δεινά στην ήδη σκληρά δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία. Με αυτή την άκρως αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά της, η δικομματική κυβέρνηση απαξίωσε πλήρως τη Βουλή και εξευτέλισε τους βουλευτές της. Τόσο, όμως, η κυβέρνηση όσο και οι βουλευτές αυτοί είναι ένοχοι για το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχτηκε μετά τη μεταπολίτευση η Εθνική Αντιπροσωπεία.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………….

 

* Πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, τ. υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

 

 

Scroll to top