01/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαμένοι στο μέτρημα

Εναν άβακα σκέφτεται να δωρίσει η Κουμουνδούρου στο Μαξίμου για να μετρά τις διαρροές και την ολοένα πιο εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία.
      Pin It

Εναν άβακα σκέφτεται να δωρίσει η Κουμουνδούρου στο Μαξίμου για να μετρά τις διαρροές και την ολοένα πιο εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία

 

Στο ΠΑΣΟΚ περισσεύουν οι προσωπικές στρατηγικές στελεχών, για να διασωθούν τα ίδια κι ας βουλιάξει το καράβι, ενώ η Ν.Δ. βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία και προσπαθεί να φορτώσει την επερχόμενη ήττα στον Ευάγγ. Βενιζέλο, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ

 

Του Φώτη Παπούλια

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣΔώρο ένα κλασικό αριθμολόγιο σκέφτονται να κάνουν στην κυβέρνηση στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής στη Βουλή. Το δώρο κρίνεται απαραίτητο, αφού η κυβέρνηση βγήκε «βαριά τραυματισμένη» από τη διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και η κυβερνητική πλειοψηφία πλέον έχει φτάσει στο όριο του «πιο κάτω καίγεσαι».

 

Η κυβέρνηση, υπενθυμίζουν στελέχη του κόμματος, «ξεκίνησε τη θητεία της με 179 βουλευτές, τον Νοέμβριο έμεινε με 154 και το βράδυ της Κυριακής έπαιξε με τη φωτιά, αφού το πρώτο άρθρο του πολυνομοσχεδίου πέρασε με 152 ψήφους και το δεύτερο με μόλις 151 ψήφους».

 

Ζήτημα «δεδηλωμένης»

 

Η πράξη της αφαίρεσης χαρακτηρίζει και τη σύνολη εικόνα της κυβέρνησης, αφού η παραίτηση του Μ. Χαρακόπουλου από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, η διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.του Ν. Κακαλαμάνη, το «παρών» του Απ. Κακλαμάνη και η καταψήφιση των ρυθμίσεων για τις τράπεζες από τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου, ουσιαστικά έχουν θέσει ζήτημα «δεδηλωμένης» για τη συγκυβέρνηση.

 

Οπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «ο πανικός της κυβέρνησης, εξαιτίας της άρνησης δικών της ανθρώπων να στηρίξουν το πολυνομοσχέδιο, αλλά και της κοινωνικής της απομόνωσης, κατέληξε σε ένα πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ενορχηστρωμένο από τον Ευάγγ. Βενιζέλο».

 

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με προσοχή τα όσα συμβαίνουν στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης και καταλήγουν σε δύο βασικά συμπεράσματα:

 

Πρώτον, στο ΠΑΣΟΚ «περισσεύουν» πλέον οι προσωπικές στρατηγικές, αφού τα στελέχη του επιδιώκουν να διασωθούν σε προσωπικό επίπεδο, ανεξάρτητα αν το καράβι «βουλιάζει αργά και βασανιστικά». Διακρίνουν δυναμικές φυγόκεντρες τάσεις, οι οποίες όσο και αν στελέχη «εγνωσμένης κομματικότητας» προσπαθούν να περιορίσουν, εν τούτοις όχι μόνο δεν το καταφέρνουν, αλλά, αντίθετα, το επιτείνουν. Η «ηχηρή σιωπή» του Γ. Α. Παπανδρέου μετά την εμφάνισή του στη Βουλή, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στο εγγύς μέλλον, και η αδυναμία του Ευάγγ. Βενιζέλου να ελέγξει την εσωκομματική κατάσταση, δημιουργούν την «εικόνα ενός κόμματος που η ηγεσία του συμπεριφέρεται ως τροχονόμος». Και επεξηγούν: «Οταν ο Α. Σαμαράς διέγραψε για το “παρών” τον Ν. Κακλαμάνη, ο Ευάγγ. Βενιζέλος δέσμιος δραματικών εσωκομματικών ισορροπιών, αδυνατεί να ελέγξει και να παρέμβει δραστικά στο ίδιο του το κόμμα». Δεν τους διαφεύγει και μια κρίσιμη λεπτομέρεια: η ευκολία με την οποία ο Ευάγγ. Βενιζέλος επιτέλεσε τον ρόλο του «άτυπου πρωθυπουργού» το βράδυ της Κυριακής, γεγονός που πιθανόν καταδεικνύει «προσωπική στρατηγική για την επόμενη ημέρα».

 

Απαξίωση του Κοινοβουλίου

 

Δεύτερον, η ηχηρή απουσία του Α. Σαμαρά από τη Βουλή αποδεικνύει «την έκδηλη απαξίωση του Κοινοβουλίου εκ μέρους του, αλλά και της πλήρους αδυναμίας του να αντιπαρατεθεί πολιτικά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Πίσω όμως από αυτή την ανάγνωση υπάρχει και μια δεύτερη, που υποστηρίζει ότι «η στρατηγική του Αντ. Σαμαρά είναι να φορτώσει την επερχόμενη ήττα στο ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγ. Βενιζέλο, επιχειρώντας να διαχειριστεί την ήττα χωρίς να κινδυνεύει να δει την πόρτα εξόδου από τη Ν.Δ.».

 

Συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα εκτιμούσαν ότι «ο πρωθυπουργός ακολουθεί την πεπατημένη, ότι, δηλαδή, “φταίνε οι άλλοι εκτός από εμένα, που πάλευα μόνος να σώσω τον τόπο”». Εν ολίγοις, η εικόνα πλήρους κατάρρευσης που εμφανίζει η κυβέρνηση, όπως και δευτερευόντως η ΔΗΜΑΡ, δημιουργούν στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τη βεβαιότητα ότι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών γίνεται «κάθε μέρα και πιθανότερο».

 

Στον απόηχο της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομίας, η τακτική του Αλ. Τσίπρα αποκτά πλέον προεκλογικά χαρακτηριστικά. Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσει στη Σύρο, την Τετάρτη θα δώσει την πρώτη διακαναλική του συνέντευξη στα «μικρά κανάλια», συμβολική κίνηση απέναντι στα… κυρίαρχα μιντιακά συγκροτήματα, και την Πέμπτη θα βρεθεί στο Παλέρμο στο πλαίσιο της ευρωεκστρατείας του για την «Αλλη Ευρώπη».

 

Scroll to top