01/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετανάστες εργάτες σε… ανακύκλωση

170 εργαζόμενοι, κυρίως από Πακιστάν και Μπανγκλαντές, παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες στη «Γενική Ανακυκλώσεως Α.Ε.».
      Pin It

170 εργαζόμενοι, κυρίως από Πακιστάν και Μπανγκλαντές, παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες στη «Γενική Ανακυκλώσεως Α.Ε.»

 

Διαψεύδει τους μετανάστες το εργοστασιακό σωματείο

 

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χθες μετανάστες εργάτες στη «Γενική Ανακυκλώσεως Α.Ε.». Η παρέμβαση, που είχε τη στήριξη της Ενωσης Μεταναστών Εργατών και της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κινητοποιήσεων για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, καθώς περίπου 170 εργαζόμενοι, κυρίως από το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές, παραμένουν απλήρωτοι τέσσερις και περισσότερους μήνες.

 

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με εκπροσώπους του υπουργείου, ενώ, όπως καταγγέλλουν, ο εργοδότης τους και πρόεδρος της ομάδας χάντμπολ της ΑΕΚ, Δ. Λαζόπουλος, υποχρέωσε σε άδεια 52 άτομα και απέλυσε 19 που έληγαν οι τρίμηνες συμβάσεις τους. Οι εργαζόμενοι υπενθυμίζουν τους θανάτους δύο συναδέλφων τους «επειδή δεν τηρούνταν οι συνθήκες ασφάλειας», όπως λένε. Πακιστανός εργάτης το 2012 είχε αποκεφαλιστεί από πρέσα. Διάτρητο από πρέσα βρέθηκε δύο μέρες μετά τον θάνατό του το σώμα Μπανγκλαντεσιανού εργάτη το 2010, ενώ υπήρξαν και ακρωτηριασμοί.

 

Τριάντα χρόνια ζει στην Ελλάδα ο Μοχαμάντ Αμζάντ, τέσσερις μήνες απλήρωτος. «Επιασα τον Δεκέμβρη δουλειά με οκτάμηνη σύμβαση και δεν πληρώθηκα ακόμα. Ζητάμε τα χρήματά μας, όχι κάτι παράλογο». Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται ο Μοχαμάντ Ραφακάτ, που ζει 23 χρόνια στην Ελλάδα: «Πληρωνόμασταν 550 ευρώ και βοηθούσαμε τις οικογένειές μας στις πατρίδες μας. Τώρα κινδυνεύουμε να μείνουμε στον δρόμο».

 

Οι υποσχέσεις του εργοδότη

 

Οπως εξηγούν, ο εργοδότης ύστερα από αυθόρμητη απεργία που έκαναν πριν από τρεις εβδομάδες υποσχέθηκε να αποπληρώσει και να αποζημιώσει όσους αποχωρήσουν. Υπέγραψαν 90 άτομα, όμως τους απάντησε ότι δεν μπορεί να αποζημιώσει τόσο πολλούς. «Ο αγώνας των εργατών της Γενικής Ανακυκλώσεως δείχνει τον δρόμο για μια καλύτερη ζωή όλων μας. Αλλιώς μας ετοιμάζουν νέες Μανωλάδες, για Ελληνες και ξένους εργάτες» λέει ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Π. Κωνσταντίνου, που συμμετείχε στην κινητοποίηση.

 

«Εχουμε καταγγείλει επανειλημμένα τον εργασιακό Μεσαίωνα στα ιδιωτικά εργοστάσια διαλογής απορριμμάτων», δηλώνει ο πρόεδρος της ­ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος. «Μισθοί πείνας, απλήρωτη υπερεργασία, χωρίς προστασία στην υγεία και την ασφάλεια, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα. Αυτό είναι το μέλλον της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων».

 

«Οσα ισχυρίζονται οι διαμαρτυρόμενοι δυσφημούν την επιχείρηση και δεν αντιστοιχούν στους 250 εργαζομένους που εργάζονται συνολικά στην εταιρεία. Εχει γίνει συμφωνία με το σωματείο και με επιτροπή εργαζομένων για όλα τα εργασιακά θέματα, και για το πώς θα γίνονται οι πληρωμές», απαντά στην «Εφ.Συν.» ο διευθύνων σύμβουλος της «Γενικής Ανακυκλώσεως Κτηματικής Ξενοδοχειακής Α.Ε.», Δ. Λαζόπουλος, επιμένοντας ότι οι καθυστερήσεις δεν ξεπερνάνε τους δύο μήνες. «Θα βγουν ανακοινώσεις από το σωματείο μας, εννοώ το σωματείο των εργαζομένων, που θα καταδικάζουν αυτές τις κινητοποιήσεις», προσθέτει.

 

Πράγματι, σε λίγες ώρες ήταν έτοιμη η ανακοίνωση του επιχειρησιακού σωματείου, που καταγγέλλει τη χθεσινή συγκέντρωση ότι στερείται συνδικαλιστική νομιμοποίηση. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε το τι συζητά και τι συμφωνεί ο κάθε εργαζόμενος, Ελληνας ή αλλοδαπός είναι αδιάφορο, με την εργοδοσία ερήμην του σωματείου.

 

Απ’ ό,τι μάθαμε, οι «εκπρόσωποί» μας είναι κάποιοι εργαζόμενοι στην εταιρεία που μόνοι τους και χωρίς τη συνδρομή του σωματείου ζήτησαν και έλαβαν άδεια αναψυχής καταθέτοντας αίτηση στην εργοδοσία» σημειώνουν, χαρακτηρίζοντας ψευδείς τις καταγγελίες των συναδέλφων τους. «Δεν θέλουμε προστάτες που να παίζουν κορόνα-γράμματα την επιβίωση της εταιρείας στην οποία εργαζόμαστε», καταλήγουν.

 

Οι μετανάστες εργάτες επιμένουν ότι δεν ζήτησαν άδειες, αλλά υπέγραψαν για να τους δοθούν τα δεδουλευμένα, ενώ μας λένε ότι οι Ελληνες συνάδελφοί τους σε διοικητικές και υπαλληλικές θέσεις τούς λένε «να μην κάνουμε φασαρία». «Κι αυτοί απλήρωτοι είναι, αλλά φοβούνται. Εμείς δεν φοβόμαστε πια». Σήμερα πραγματοποιούν συνέλευση για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

 

Scroll to top