Η κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά την ακροδεξιά ατζέντα, επαναφέρει το δόγμα του «εσωτερικού εχθρού», θεσπίζοντας ειδικό καθεστώς κράτησης για «τρομοκράτες», κατήγγειλαν τα μέλη της ομάδας «Δράση ενάντια στο ελληνικό Γκουαντάναμο»
Των Δημήτρη Αγγελίδη, Αντας Ψαρρά – Φωτ.: Μάριος Βαλασόπουλος
«Φασιστικής έμπνευσης», «ακροδεξιάς αντίληψης», «απάνθρωπο», «αντισυνταγματικό», «έκτρωμα», «ανιστόρητο», «ιερόσυλο». Η απογοήτευση και η οργή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που είναι έτοιμο να εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης την περασμένη εβδομάδα, περίσσεψαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ομάδας «Δράση ενάντια στο ελληνικό Γκουαντάναμο», που δημιούργησαν πρόσφατα συλλογικότητες, άτομα, συγγενείς κρατουμένων και πρώην κρατούμενοι. Μαζί και η αποφασιστικότητα να δοθεί μάχη για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
Τι προβλέπεται
«Περιμέναμε ότι η τροποποίηση διατάξεων θα ήταν για τη βελτίωση των σοβαρών προβλημάτων της καθημερινής ζωής των κρατουμένων. Αντίθετα, βλέπουμε ένα νομοσχέδιο, η αντισυνταγματικότητα και η παρανομία του οποίου είναι απίστευτες, καθώς παραβιάζει βασικές αρχές δικαίου», είπε ο δικηγόρος Δημήτρης Κατσαρής.
Το νομοσχέδιο θεσπίζει ειδικό καθεστώς κράτησης για υπόδικους και κατάδικους για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία και σοβαρά εγκλήματα στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης. Στις νέες φυλακές υψίστης ασφαλείας, τύπου Γ, που δημιουργούνται στον Δομοκό, οι κρατούμενοι των παραπάνω κατηγοριών θα κρατούνται δέκα χρόνια χωρίς δικαίωμα άδειας ή αποφυλάκισης μόλις εκτίσουν μέρος της ποινής τους.
Σ’ αυτές τις φυλακές θα κρατούνται για τέσσερα χρόνια χωρίς άδεια κατάδικοι για άλλα αδικήματα, οι οποίοι κρίνονται επικίνδυνοι, έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα στις φυλακές ή συμμετείχαν σε επικίνδυνες ομαδικές αποδράσεις. Οι νέες φυλακές χωρούν 600 κρατούμενους, αλλά σε πρώτη φάση προβλέπεται να φιλοξενήσουν 50–100, κυρίως κρατούμενους για τρομοκρατία.
«Δημιουργείται μια εξορία μέσα στη φυλακή, ένα εκδικητικό καθεστώς εξαίρεσης για ορισμένες κατηγορίες κρατουμένων που το κράτος θέλει να εντάξει σε αυτό που λέγεται «εσωτερικός εχθρός». Το νομοσχέδιο είναι «ιερόσυλο» απέναντι στην πρόσφατη πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Αντιτίθεται στη δημοκρατική λογική που υπαγορεύει ότι δεν διώκονται οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, ότι δεν στέλνουμε ποτέ ξανά ανθρώπους εξορία στα ξερονήσια», είπε η δικηγόρος Αννυ Παπαρούσου.
Ο δικηγόρος Δημήτρης Κατσαρής επισήμανε το ειδικό καθεστώς εξωτερικής περιφρούρησης των νέων φυλακών από ένοπλες ομάδες της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίες θα έχουν το δικαίωμα να επεμβαίνουν και μέσα στη φυλακή: «Θεσμοθετούνται άραγε τα νέα τάγματα ασφαλείας που δεν θα μπορούν να ελεγχθούν από κανέναν, μιας και η λειτουργία τους θα υπάγεται σε έναν απόρρητο κανονισμό; Γνωρίζουμε ήδη πως θα τους επιτρέπεται πολύ πιο εύκολα να πυροβολούν, ενώ τα χωρικά πλαίσια λειτουργίας τους θα είναι ευρύτατα, ακόμα και σε ώρες εκτός υπηρεσίας», σημείωσε.
«Το νομοσχέδιο αποβλέπει στη φυσική και ψυχική εξόντωση, την αλληλοεξόντωση των κρατουμένων και προάγει την αυτοκτονικότητα και την εγκληματικότητα. Φέρνει τη θανατική ποινή από την πίσω πόρτα, γιατί εδώ ο θάνατος θα είναι αργόσυρτος και βασανιστικός», επισήμανε η Ευτυχία Πολίτη, μητέρα κρατούμενου και μέλος της Δράσης.
«Στόχος είναι ο παραδειγματισμός όλης της κοινωνίας», σημείωσε η Ασπα Χατζηδάκη, μέλος της Δράσης. Παρέμβαση με ηχητικό μήνυμα έκανε και ο Τάσος Θεοφίλου, κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου ξεκαθάρισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, το οποίο απέδωσε αφενός σε μια ακροδεξιά αντίληψη που θεωρεί περιττά τα δικαιώματα και αφετέρου στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει συναίνεση επενδύοντας σε «εχθρούς» εξωτερικούς, όπως οι μετανάστες, ή εσωτερικούς.
Σωφρονιστικοί
Στο νομοσχέδιο αντιδρούν ακόμα και σωφρονιστικοί υπάλληλοι, που κατέθεσαν επώνυμα σχόλια στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου. Αναφέρονται στην κατάργηση, ουσιαστικά, της υπηρεσίας τους και στην επιστροφή της στην «αγκαλιά» της ΕΛ.ΑΣ. έπειτα από 14 χρόνια. Ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά σχόλια:
*«Η “ευρηματική” αυτή νομοθεσία αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, επιπλέον ποινή (διοικητικού τύπου) στις βαρύτατες ποινές που έχουν ήδη επιβληθεί σε αυτούς τους κρατούμενους και αποβλέπει στην κοινωνική απομόνωση, τον ευνουχισμό και την ψυχική τους εξόντωση».
*«Είναι μεγάλη ήττα για το υπουργείο Δικαιοσύνης να κάνει πισωγυρίσματα και να υποβαθμίζεται βάζοντας αστυνομικούς να κάνουν τη δική μας δουλειά, που από ό,τι φαίνεται δεν την έκαναν και πολύ καλύτερα στο παρελθόν, αφού την δεκαετία 1990-2000 που την εξωτερική φρούρηση των φυλακών την είχε η Ελληνική Αστυνομία υπήρχαν περίπου 190 αποδράσεις από τις φυλακές, ενώ από τότε που ανέλαβε την εξωτερική φρούρηση των φυλακών η δική μας υπηρεσία, τη δεκαετία 2000-2010, ήταν περίπου 10».
*«Στα θετικά που πρέπει να προσμετρηθούν για την υπηρεσία μας είναι τα μηδενικά κρούσματα διαφθοράς στον νευραλγικό αυτό τομέα και πρέπει να είναι οδηγός σε περαιτέρω πρωτοβουλίες για τη θωράκιση των Καταστημάτων Κράτησης (Κ.Κ.)».
*«Προτείνουμε: Να ακυρωθεί η άμεση εμπλοκή της Αστυνομίας και να συνυπολογιστεί ότι επιβαρύνει και την ψυχολογία των πολυπληθών κρατούμενων. Να καταργηθεί η έννοια Γ΄ τύπου Κατάστημα Κράτησης. Να ενισχυθεί η έμπειρη Εξωτερική Φρουρά και όχι να καταργηθεί. Να ενσωματωθεί στο ίδιο νομοσχέδιο η άμεση διοικητική αυτοτέλεια της Εξωτερικής Φρουράς».
Κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο διοργανώνονται από συλλογικότητες για τα δικαιώματα των κρατουμένων το Σάββατο το μεσημέρι στις 12.00 έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού και την Κυριακή την ίδια ώρα έξω από τις φυλακές Δομοκού.
Διαβάστε σχετικά: