Pin It

Ανυποχώρητος και πλήρως συνειδητοποιημένος για την απόφασή του να καταψηφίσει το άρθρο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, παρά τον σεισμό που προκλήθηκε σε Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη, εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, εξηγώντας τους λόγους της διαφοροποίησής του από την κυβερνητική πλειοψηφία. Πάντως, διευκρίνισε με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της δικομματικής, την οποία στηρίζει και επιθυμεί την επιτυχία της.

 

«Ηταν στάση αρχής να καταψηφίσω. Θα καταψήφιζα ξανά, αν ερχόταν κάποια παρόμοια ρύθμιση στη Βουλή», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

 

«Ο βασικός λόγος είναι ότι μπορεί να καταλάβω σε πολύ δύσκολες συνθήκες πως μπορεί να χρειαστεί να ιδιωτικοποιήσουμε μέρος των τραπεζών σε χαμηλό τίμημα, αλλά το να το νομοθετήσουμε και να είναι αυτό πολιτική επ' αόριστο, ιδίως την ώρα που οι Ελληνες έχουν θυσιάσει τόσο πολλά για να φροντίσουν για τις απώλειες ξανά και ξανά για να σώσουν τις τράπεζες, είμαι αντίθετος από την αρχή», επιχειρηματολόγησε ο κ. Παπανδρέου. Πρόσθεσε ακόμη, αφήνοντας αιχμές για την ευρωπαϊκή ηγεσία, ότι ζητά από τους πολίτες να πληρώνουν για τις τράπεζες, ενώ χαρακτήρισε συστημική αντίφαση «που δεν δημιουργεί αίσθηση κοινωνική δικαιοσύνης» το γεγονός ότι δεν την απασχολεί η πραγματική αρχιτεκτονική και η ανάγκη ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

 

Δεν θα έριχνε την κυβέρνηση

 

Την ίδια ώρα πάντως, ήταν κατηγορηματικός σχετικά με την υποστήριξη που παρέχει στο κυβερνητικό σχήμα, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η συζήτηση ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια, όπως του καταλόγισε το βράδυ της Κυριακής ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

Σε ερώτηση αν η στάση του ήταν ρίσκο και θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές από ατύχημα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα διακινδύνευε την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς προσωπικά όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει την κυβέρνηση και «είμαι υπέρ της επιτυχίας του προγράμματος προσαρμογής».

 

Υπενθύμισε ότι παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία για να δημιουργηθεί μια συμμαχία «που ουσιαστικά είναι η ίδια με αυτήν που κυβερνά σήμερα», ενώ εκτίμησε ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από την κρίση και επίσης ότι η κυβέρνηση πιθανά να εξαντλήσει την τετραετία, εφόσον δώσει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις.

 

Για το ΠΑΣΟΚ και τα αρνητικά δημοσκοπικά μηνύματα, για τις επιδόσεις του εν όψει ευρωεκλογών, που ενδεχομένως να επηρεάσουν την κυβερνητική πλειοψηφία, περιορίστηκε να δηλώσει ότι πρόκειται για δημοσκοπήσεις «και δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα». Σημείωσε, τέλος, σε χλιαρό ύφος, ότι τα σενάρια που ακούγονται περί δημιουργίας νέου κόμματος «είναι απλά φήμες», που -όπως κατέληξε αστειευόμενος- γίνονται επικίνδυνες λόγω της Πρωταπριλιάς.

 

Δ.Κουκλ.

 

Scroll to top