02/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ΜΜΕ λένε την αλήθεια για την Ελλάδα στη… Γερμανία

Η εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» έγραψε πως η χώρα μας πήρε τη δόση των 11 δισ., αλλά κινδυνεύει ο κυβερνητικός συνασπισμός αφού μπορεί να ευημερούν οι αριθμοί αλλά οι άνθρωποι υποφέρουν.
      Pin It

Η εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» έγραψε πως η χώρα μας πήρε τη δόση των 11 δισ., αλλά κινδυνεύει ο κυβερνητικός συνασπισμός αφού μπορεί να ευημερούν οι αριθμοί αλλά οι άνθρωποι υποφέρουν

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Η Ελλάδα θα λάβει σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση των δόσεων της οικονομικής βοήθειας, όμως ο κυβερνητικός συνασπισμός της Αθήνας κινδυνεύει.

 

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» που δημοσιεύθηκε χθες. Η εφημερίδα υποστηρίζει πως το πράσινο φως για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του πακέτου βοήθειας, ύψους 11 δισ. ευρώ, θα δοθεί από τους υπουργούς Οικονομικών που συνεδριάζουν στην Αθήνα, όμως στην πραγματικότητα η απόφαση αυτή έχει από καιρό ληφθεί.

 

Οπως λέει η «Ζιντόιτσε», η Ελλάδα έκανε ένα μεγάλο βήμα για να πάρει τη δόση, μετά την έγκριση από τη Βουλή των Ελλήνων του τελευταίου πακέτου μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

 

Ομως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «στο μεταξύ εντείνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο να διαλυθεί πρόωρα ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα. Κατά τη σημαντική ψηφοφορία που έγινε στη χώρα τη νύχτα της Κυριακής, υπήρξαν πολλοί γνωστοί διαφωνούντες. Οπως ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, που καταψήφισε το άρθρο για τη διευκόλυνση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

 

Η εφημερίδα τονίζει πως «με τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη, η κυβερνητική πλειοψηφία έχει μειωθεί στις 152 έδρες», ενώ παράλληλα προβλέπει πως «ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν πρόκειται να αντέξει μέχρι το 2016, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να μη συμπράξει στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το 2015, γεγονός που καθιστά αναπόφευκτη τη διενέργεια πρόωρων εκλογών».

 

Η «Ζιντόιτσε» δημοσιεύει επίσης άρθρο γνώμης, με τίτλο «Προσοχή στις ωραιοποιήσεις», όπου –μεταξύ άλλων- σημειώνεται: «Μπορεί οι αριθμοί να ευημερούν, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τις πραγματικές συνθήκες ζωής και αυτή η απλούστατη αλήθεια μπορεί να συμβάλει στη διαπίστωση του κατά πόσο είναι επιτυχής η ακολουθούμενη πολιτική από την Ε.Ε. για τη αντιμετώπιση της κρίσης και για το εάν το μέλλον της ευρωζώνης θα είναι καλό».

 

Στο ίδιο άρθρο τονίζεται πως η Ελλάδα και η Πορτογαλία βρίσκονται σε καλό δρόμο σε ό,τι αφορά την οικονομία τους και για πρώτη φορά παρουσιάζουν πλεόνασμα.

 

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, «στην Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων, μόνον τα 2 εκατομμύρια έχουν κανονική εργασία, για την οποία πληρώνονται. Καθημερινά, εγκαταλείπουν την Ελλάδα εκατοντάδες Ελληνες, στην πλειονότητά τους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, προκειμένου να βρουν δουλειά στην Ευρώπη. Ακόμη και επιχειρήσεις μεταναστεύουν, καθώς οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια ή υπόκεινται σε τόσο υψηλή φορολόγηση, που δεν μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό άλλων επιχειρήσεων».

 

Τέλος, το δημοσίευμα καταλήγει με τη διαπίστωση ότι «το χάσμα μεταξύ χωρών που θεωρείται ότι τα πηγαίνουν καλά, όπως η Γερμανία, και εκείνων που αντιμετωπίζονται ως μη ανταγωνιστικές οικονομίες, διευρύνεται μέρα με τη μέρα».

 

• Επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα αναμένεται να πραγματοποιήσει στις 11 Απριλίου η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».

 

Scroll to top