Μολονότι επισήμως η Εκτελεστική Επιτροπή της Αγίου Κωνσταντίνου αποφάσισε να δώσει τέλος στην «ομφαλοσκόπηση», οι αιχμηρές δηλώσεις υπέρ και κατά του βουλευτή συνεχίζονται με αμείωτη ένταση
→Μέσα στο κλίμα εσωστρέφειας που θεωρητικά όλοι ξορκίζουν, ακούστηκαν και τα πρώτα ονόματα του ευρω-ψηφοδελτίου, γεγονός που πέρασε μάλλον απαρατήρητο
Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη
Φυγή προς τα μπρος από την εσωστρέφεια που προκάλεσαν οι αιχμηρές δηλώσεις του Γρηγόρη Ψαριανού, σε συνέχεια της απουσίας του μαζί με τον Βασίλη Οικονόμου από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, αποφάσισε η ΔΗΜΑΡ, που ασχολήθηκε χθες με την πρώτη παρτίδα υποψηφιοτήτων για το ευρωψηφοδέλτιο της συμπαράταξης της Προοδευτικής Συνεργασίας.
Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, από την οποία έλειπαν τόσο ο κ. Ψαριανός όσο και ο κ. Οικονόμου, είχε επίκεντρο τη στρατηγική του κόμματος στην πορεία προς τις ευρωεκλογές και, όπως συμφώνησαν τα μέλη του οργάνου και οι εφτά παρόντες βουλευτές (Μάρκου, Αναγνωστάκης, Λυκούδης, Ρεπούση, Ξυροτύρη, Τσούκαλης, Πανούσης): «συνεκτικά και χωρίς περαιτέρω ομφαλοσκόπηση θα πρέπει να δοθεί μια δύσκολη μάχη, προκειμένου να αναδειχθεί η μεγάλη σημασία που έχει για την κοινωνία η ύπαρξη του προοδευτικού πόλου».
Νέα ένταση
Παρ’ όλα αυτά, οι εντάσεις δεν αποφεύχθηκαν, αφού -σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές- απέναντι στη νέα κριτική της πλειοψηφίας για τον βουλευτή, η πτέρυγα της μειοψηφίας αντέδρασε έντονα στην καυστική ανακοίνωση που είχε εκδώσει τη Δευτέρα η Αγίου Κωνσταντίνου εναντίον του, καλώντας τον να μην υπονομεύει το κόμμα. Για απαράδεκτη και σκοτεινή ανακοίνωση έκανε λόγο ο Σπύρος Λυκούδης, αναφορά που εξελήφθη ως μομφή κατά του Χρήστου Μαχαίρα, ο οποίος σε εκείνο το σημείο αποχώρησε από την αίθουσα, ενώ άλλα στελέχη της ίδιας πλευράς χαρακτήριζαν «τουλάχιστον άστοχη» την επιλογή της ηγεσίας. Θέση υπέρ του Γρηγόρη Ψαριανού πήρε χθες και ο τέως εκπρόσωπος Τύπου, Ανδρέας Παπαδόπουλος.
«Υπάρχουν κόκκινες γραμμές, τις οποίες, όταν κανείς υπερβεί, πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι», δήλωσε στον αντίποδα ο νυν πορτ παρόλ της ΔΗΜΑΡ, Χρήστος Μαχαίρας (Βήμα Fm), αποκλείοντας όμως κάθε σκέψη περί διαγραφής του βουλευτή. Ο ίδιος ο Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι, αν και δεν επιθυμεί να δώσει συνέχεια στο θέμα, εντούτοις επιμένει στις απόψεις που εξέφρασε για «προειλημμένες αποφάσεις» που απλώς επικυρώνουν τα όργανα. Μάλιστα, υποστήριξε ότι παρά τις διαψεύσεις για διοικητικά μέτρα προς το πρόσωπό του, «ορισμένα στελέχη εισηγούνται στον Φώτη Κουβέλη την απομάκρυνσή του».
Υποψηφιότητες
Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους για τις ευρωεκλογές, τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σάββατο 5 Απριλίου, οπότε πρόκειται να οριστικοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος της λίστας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μάχη του σταυρού θα ριχτούν η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά, ο καθηγητής Γιάννης Τσαμουργκέλης, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αργύρης Λαφαζάνης, ο πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρις Τσάρτας, ο πρώην υφυπουργός Θόδωρος Παπαθεοδώρου, ο πρόεδρος νέων αγροτών Πελοποννήσου Βασίλης Κόλλιας και ο μειονοτικός πρώην βουλευτής της Ν.Δ., ο οποίος προσχώρησε τον Ιούνιο του 2012 στη ΔΗΜΑΡ, Αχμέτ Ιλχαν.
Ακόμη, υποψηφιότητα αναμένεται να θέσουν τα κομματικά στελέχη Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θόδωρος Μαργαρίτης και Δώρα Καλλιπολίτη, εκ μέρους της μειοψηφίας οι Ανδρέας Παπαδόπουλος, Ντόρα Τσικαρδάνη και Γεράσιμος Γεωργάτος, οι Θράσος Φωτεινός και Δημήτρης Λουκάς από το Αριστερό Δίκτυο, καθώς και η σκηνοθέτις Πένυ Παναγιωτοπούλου και ο συγγραφέας Νίκος Δαββέτας.
Σήμερα στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της Μαριλένας Κοππά, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών συνδιοργανώνει με το σχήμα της ΔΗΜΑΡ-Προοδευτικής Συνεργασίας, εκδήλωση-συζήτηση για την αναγκαιότητα μιας προοδευτικής Ευρώπης. Στη συζήτηση, εκτός της ευρωβουλευτού, θα συμμετέχουν ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρήστος Μαχαίρας, ο δημοσιογράφος Ριχάρδος Σωμερίτης και οι Σοσιαλιστές ευρωβουλευτές Ελίζα Φερέιρα (Πορτογαλία) και Ιβάιλο Κάλφιν (Βουλγαρία), ενώ θα προλογίσει ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Xάνες Σβόμποντα.