02/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μάιο το τεστ των αγορών

Εκδόσεις ομολόγων τριετούς και πενταετούς διάρκειας, με στόχο την άντληση 4-5 δισ. ευρώ ώς το τέλος του έτους, σχεδιάζει η κυβέρνηση. «Τσουχτερό» προβλέπεται το επιτόκιο.
      Pin It

Εκδόσεις ομολόγων τριετούς και πενταετούς διάρκειας, με στόχο την άντληση 4-5 δισ. ευρώ ώς το τέλος του έτους, σχεδιάζει η κυβέρνηση. «Τσουχτερό» προβλέπεται το επιτόκιο

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Τον Μάιο βγαίνει τελικά η Ελλάδα στις αγορές, δοκιμαστικά και με κόστος δανεισμού πολλαπλάσιο από αυτό που καταβάλλει σήμερα στην Ε.Ε. Τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης με γνώση του θέματος επιβεβαίωσαν χθες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει τον πρώτο μετά την επιβολή του Μνημονίου δανεισμό της από τις αγορές τον επόμενο μήνα, με την έκδοση ομολόγων τριετούς και πενταετούς διάρκειας.

 

Στόχος, όπως τόνισαν, να συγκεντρωθούν 4-5 δισ. ευρώ ώς το τέλος του έτους και κυρίως να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση τη βελτίωση του κλίματος στις αγορές για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

 

Το χρηματοδοτικό κενό

 

Με τα έσοδα αυτά και 1,3 δισ. ευρώ, που σχεδιάζει να αντλήσει από τα διαθέσιμα των ταμείων του Δημοσίου, η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για το 2014 και να ανταποκριθεί στους όρους που της έχουν θέσει οι πιστωτές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο σχεδιασμός αυτός συζητήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ αξιωματούχων της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ, της Ε.Ε., της Κομισιόν και του ΔΝΤ και τελικά εγκρίθηκε από το χθεσινό Eurogroup στην Αθήνα.

 

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε, μάλιστα, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι θα ήταν δυνατό να αντληθούν 4-5 δισ. ευρώ, με δύο εκδόσεις – την πρώτη έως τον Ιούνιο και τη δεύτερη στο β’ εξάμηνο του έτους.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διέψευσε ότι το Eurogroup ενέκρινε χθες ένα τέτοιο σχέδιο. Προανήγγειλε όμως την πολυπόθητη έξοδο στις αγορές μέσα στους επόμενους δύο μήνες, με έκδοση ομολόγων διάρκειας 3-5 ετών. «Θα κάνουμε μια προσπάθεια με μικρές εκδόσεις», υπογράμμισε. Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν είπε από την πλευρά του ότι «κάποια στιγμή στο σχετικά σύντομο μέλλον η στροφή στις αγορές και η κανονική χρηματοδότηση της Ελλάδας από αυτές θα είναι εφικτή. Ο ακριβής χρόνος είναι όμως», όπως είπε, «θέμα του Γιάννη Στουρνάρα και της ελληνικής κυβέρνησης». Ομοίως το πρακτορείο Reuters υποστήριξε σε χθεσινό του δημοσίευμα ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι κοντά στην επίτευξη μιας από τις ταχύτερες επανόδους στις αγορές που έχουν καταγραφεί από χρεοκοπημένες χώρες, 24 μόλις μήνες από την αναδιάρθρωση του χρέους της, όταν ο μέσος χρόνος επιστροφής όσων χωρών έχουν ανακτήσει πρόσβαση από το 1997 είναι 3,3 χρόνια. Οι εκτιμήσεις για το πιθανό κόστος δανεισμού των υπό έκδοση πενταετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου κυμαίνεται σύμφωνα με το πρακτορείο από 3,25% έως 6,5%. Ο Χανς Χιουμς της Greylock Capital εκτιμά κόστος δανεισμού 0,25% υψηλότερο από αυτό της Πορτογαλίας, δηλαδή 3,25%. Η Ιζαμπέλ Σανσόν της Natixis ανεβάζει το επιτόκιο στο 6%-6,5%, περίπου όσο οι αποδόσεις των 10ετών και των 30ετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, ενώ ο Φάντι Ζάχερ της Kleinwort Benson θεωρεί ότι το κόστος θα είναι τουλάχιστον 3% πάνω από αυτό της Ιταλίας ή περίπου 5%-6%. Κάτι που σημαίνει ότι και στο πλέον αισιόδοξο σενάριο το κόστος θα είναι υπερδιπλάσιο από αυτό με το οποίο η Ελλάδα δανείζεται από την Ε.Ε.

 

Δεν θα αγόραζαν

 

Η πλειοψηφία των παραπάνω στελεχών δηλώνει ότι δεν θα αγόραζε ελληνικά ομόλογα, αφού το επίπεδο του δημοσίου χρέους συνεχίζει να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την αποπληρωμή τους.

 

Πάντως το Reuters θεωρεί ότι το υψηλό κόστος δανεισμού στην αρχή δεν πρέπει να είναι αποτρεπτικός παράγοντας και ότι εκείνο που μετράει σε αυτή τη φάση είναι η απόδειξη της πρόσβασης στις αγορές. Τονίζει ότι, αν τελικά η Αθήνα καταφέρει να πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα 1,5-2 δισ. ευρώ τόσο σύντομα μετά τις ζημιές που υπέστησαν, θα ενισχύσει τελικά τη δυνατότητά της να αποπληρώνει το χρέος με τις δικές της δυνάμεις.

 

Scroll to top