Αποκαλυπτικό είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που έγινε από το κέντρο Levada, καθώς δείχνει το πώς βλέπουν οι Ρώσοι πολίτες τυχόν προσάρτηση κι άλλων περιοχών από τ ην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 67% των Ρώσων υποστηρίζει ότι η Μόσχα θα έπρεπε να ενσωματώσει στο έδαφός της και άλλες περιοχές της Ουκρανίας, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, εφόσον οι πολίτες αυτών των περιοχών το ζητήσουν μέσω δημοψηφισμάτων.
Το ποσοστό αυτό είναι πάντως χαμηλότερο από εκείνο το οποίο είχε καταγραφεί στις αρχές του Μαρτίου, όταν το 79% των Ρώσων που είχε απαντήσει θετικά στο ίδιο ερώτημα, διευκρίνισε το ανεξάρτητο ινστιτούτο ερευνών της Ρωσίας Λεβάντα.
Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τάχθηκε υπέρ μιας ομοσπονδιακής λύσης που θα «προστατεύει τα δικαιώματα εκείνων που ζουν στην Ουκρανία και κυρίως των ρωσόφωνων πληθυσμών» στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Ο Ουκρανός ομόλογός του Αντρέι Ντεστσίτσια αντέδρασε κατηγορώντας τη Μόσχα ότι θέλει να διχάσει ακόμη περισσότερο την χώρα, που ήδη ντε φάκτο έχει απολέσει την Κριμαία.
Η προσάρτηση της χερσονήσου αυτής της Μαύρης Θάλασσας στη Ρωσία εγκρίνεται από το 88% των Ρώσων σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του κέντρου Levada. Συνολικά το 58% των ερωτηθέντων Ρώσων πολιτών εκτιμούν ότι «η Ρωσία έχει το δικαίωμα, για να προστατεύσει τους δικούς της» να ενσωματώσει τα ρωσικά εδάφη των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Ρωσία, μία μεγάλη δύναμη
Η ίδια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Λεβάντα καταδεικνύει επίσης ότι για το 79% των Ρώσων, η Ρωσία έχει επανακτήσει το στάτους μιας «μεγάλης δύναμης» παίρνοντας πίσω την χερσόνησο που δόθηκε το 1954 στην Ουκρανία. Για το 31% των ερωτηθέντων, πρόκειται για μια αδικία που τελικά αποκαταστάθηκε και για το 34% συνιστά ένα λόγο να νιώθει κανείς υπερηφάνεια για τη Ρωσία.
Δεν «μπορεί» να δεχθεί την προσάρτηση ο Γιανουκόβιτς
Ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε σήμερα ότι «δεν μπορεί να δεχτεί» την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την απώλεια της περιοχής αυτής στις νέες αρχές του Κιέβου.
«Πώς μπορώ να το εκλάβω ως πρόεδρος, την ώρα που η χώρα βουλιάζει;», διερωτήθηκε, απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με την άποψή του για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. «Αν αυτό είχε συμβεί όταν ήμουν εγώ στην εξουσία, θα είχα προσπαθήσει να το εμποδίσω», πρόσθεσε ο Γιανουκόβιτς στη διάρκεια μιας συνέντευξης που μεταδόθηκε από το ρωσικό δορυφορικό και καλωδιακό τηλεοπτικό δίκτυο Dojd.
Αν και απέφυγε να καταδικάσει τη Μόσχα για την ενέργειά της, ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας επέρριψε την ευθύνη για την απώλεια της Κριμαίας στους φιλορώσους αξιωματούχους που ανέλαβαν την εξουσία στη χώρα. «Είναι η ακραία θέση τους σχετικά με τη ρωσική γλώσσα, σχετικά με τις περιοχές όπου ζει ρωσόφωνος πληθυσμός» αυτές που προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια των ρωσοφώνων της Κριμαίας, συνέχισε ο Γιανουκόβιτς.
«Οι προσπάθειες να υπαγορεύσουν στους ανθρώπους τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ζουν προκάλεσε τη διαμαρτυρία τους», εξήγησε ο ίδιος. «Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν ο πληθυσμός μιας τόσο σημαντικής περιοχής διοργανώνει ένα δημοψήφισμα σε ένα πλαίσιο διαμαρτυρίας και ουσιαστικά διαχωρίζεται από την Ουκρανία. Προσωπικά δεν μπορώ να το δεχθώ αυτό», υπογράμμισε ο Γιανουκόβιτς.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters